Continuam seria de intrebari si raspunsuri din cadrul Webinarului de pregatire fiscal-contabila, CIEL Romania

Continuam seria de intrebari si raspunsuri derulate in cadrul Webinarului de pregatire fiscal contabila, organizat de CIEL Romania in parteneriat cu Rentrop&Straton. Am beneficiat de expertiza consultantului fiscal, dl Adrian Benta, de la care am aflat raspunsuri pentru subiecte de maxim interes.

Q: In cazul unei societati in insolventa care are TVA de recuperat are loc un control de fond in urma caruia ANAF stabileste TVA de plata. Pana la solutionarea contestatiei, inca pe rol, societatea aplica split TVA?

“Pentru societatile in insolventa intrarea efectiva si inregistrarea in respectivul registru cu societatile in insolventa se va face cu data de 1 martie. Deci, practic, pana la data de 1 martie sa pastreaza aceleasi reguli pe care le aplicam ca si pentru alte societati. Ulterior, societatea in insolventa intra in zona de split TVA si se vor aplica regulile de split TVA.

Nu are relevanta faptul ca in aceasta perioada exista o inspectie fiscala asupra acestei societati si nu are relevanta ca aceasta societate este supusa inspectiei fiscale.”

Q:Tot in cazul unei societati in insolventa se aplica split TVA daca aceasta are de recuperat TVA de la stat?

“Cu siguranta, da. Raspunsul nu a fost niciodata in directia ca ar fi fost vreo scutire de aplicare a sistemul de split TVA, atata timp cat societatea respectiva este in insolventa si are de recuperat (Legea 275: daca societatea era in insolventa la 31 decembrie 2017, atunci ANAF-ul  o va inscrie din oficiu in registrul operatorilor care se afla in split TVA si vor aplica split TVA de la 1 martie.”


Autor :