Continuam seria de intrebari si raspunsuri din cadrul Webinarului organizat de CIEL Romania

Seria de “Intrebari si raspunsuri” din Cadrul Webinarului CIEL Romania

Continuam seria de intrebari, cu raspunsurile aferente, din cadrul primului webinar de pregatire fiscal – contabila, organizat de CIEL Romania in parteneriat cu Rentrop&Straton. Aflam raspunsuri pentru intrebarile primite de la audienta, de la specialistul in fiscalitate, dl Adrian Benta.

Fiecare interactiune a fost de real interes pentru participanti, motiv pentru care, dorim sa impartasim cu voi, informatiile utile pe care le-am aflat.

Pentru dividende distribuite in 2017 si care vor fi platite in 2018 cu o valoare mai mare de 22.800 lei, avem obligatia de a depunde declaratia 600?  Persoana care incaseaza dividente nu a avut alte venituri din alte surse. In cazul in care ar fi obtinut venituri din salarii, cum este corect sa se procedeze?

“Anul la care se raporteaza veniturile din dividende sunt veniturile in care s-a tinut AGA, deci cand s-a distribuit. Adica am facut inregistrarea 117 la 457 cu acele dividente in acea declaratie a anului respectiv. Se va duce si 205 respectiv pentru suma intraga a dividendelor chiar daca plata efectiva se va face in anii urmatori. In cazul nostru, daca acestea au fost distribuite de AGA in 2017, dividendele depasesc limita de 22 800 lei, persoana fizica va depune declaratia 600 ce are calitate de platitor la contributia la sanatate.”

 

Societatea X platitoare de TVA cu obiect de activitate cresterea porcilor vinde purcei vii catre persoane fizice. Valoarea unei livrari fiind in medie de  30.000 lei pe persoana fizica. Se intocmeste factura fiscala in valoare de 30.000 lei. Persoana cu documentele insotitoare, aviz, formular de miscare suine, certificate. Incasarea facturii se realizeaza prin depunere numerar la banca, de persoana fizica, direct in contul firmei X. Este corecta aceasta incasare? Daca o persoana fizica plateste 30.000 lei in contul unei societati ce efectueaza vanzarea este aceasta o incalcare a disciplinei platilor cu numerar?

“Nu este. Depunerea banilor direct in cont nu este o incasare cu numerar pentru care societatea sa fie sanctionata”.


Autor :