Foiletonul intrebari si raspunsuri din cadrul webinarului CIEL Romania, continua

Continuam seria de intrebari si raspunsuri discutate in cadrul webinarului organizat de CIEL Romania si Rentrop&Straton, intrebari care au primit raspuns de la consultantul fiscal, Adrian Benta.

Q: Cum trebuie sa procedam in cazul salariilor programatorilor din IT precum si in cazul persoanelor cu dizabilitati?Vom mai beneficia de reducerea de impozit? Suntem obligati sa crestem brutul ca sa se pastreze acelasi net ca si in 2017?

“Scutirea la impozitul pe venituri pentru programatori sau pentru persoanele cu handicap a fost si ramane valabila.  Problema este de cuantum. In momentul in care programatorii beneficiaza de o reducere la impozitul pe venit doar de 10% dar asigurarile sociale cresc de la 5,5% la sanatate pana la 10%, de la 10,5-20% la pensii, atunci reducerea aceasta de impozit este acoperita de aceste asigurari sociale mai mari. Prin urmare ei beneficiaza, in continuare, de scutirea la impozit. Ca sa pastrezi acelasi salariu, ca si angajator trebuie sa iti maresti cheltuielile. ”

Q: Cum se aplica in cazul PFA-ului transferul contributiilor in sarcina angajatorului?

“Nu se aplica. Daca unii folosesc PFA urile pentru a platii niste salarii mascate atunci este un risc pe care fiecare si-l asuma. In cazul PFA nu putem discuta de un transfer de asigurari sociale deoarece PFA-ul face o activitate independenta. Acesta isi poate negocia un onorariu mai mic sau mai mare astfel incat sa isi acopere diferentele de cresteri de asigurari sociale.”


Autor :