Subiecte discutate la sectiunea Q&A din cadrul Webinarului din 23 ianuarie

Pentru ca prima sesiune a Webinarului de pregatire fiscal contabila organizat de CIEL Romania si Rentrop&Straton a fost de un real succes, participantii fiind intr-un numar mai mare decat am estimat, ne-am propus sa redam o parte din fluxul de intrebari si raspunsuri pe care participantii le-au adresat si raspusul pe care l-au primit de la consultantul fiscal Adrian Benta, invitatul nostru.

Q: “Se mai intocmeste stat de slarii pentru drepturi de autor pentru retinerea impozitului de 10%? Se mai cuprinde in declaratia 112?”

A: “Voi face referire la drepturile de autor achitate in 2018. Din perspectiva acestor drepturi de autor, in anul 2018 ramane in continuare supus impozitului pe venitul din activitatile independente, veniturile din drepturi de autor cu procentul de 10%, dupa ce se acorda o deducere de 40%. De ex: daca avem drepturile de autor de 1000 lei, brut, atunci baza de calcul este la nivelul de 600 de lei si se aplica impozitul de 10%. Se va face, evident, in continuare, un stat de plata. Apar dificultati din punctul de vedere al asigurarilor sociale, in sensul ca, daca anul trecut, o persoana fizica a realizat din drepturi de autor, dar putea sa aiba si pe langa aceste drepturi de autor – si alte venituri cum ar fi: venituri din activitati independente, ori profesii obisnuite sau chiar si chirii, atunci, toate aceste venituri se cumuleaza. Si daca anul trecut, in anul 2017, au realizat minim 22.800 venituri din drepturi de autor si cumulate cu celelalte venituri, atunci ramane in seama persoanei fizice obligatia de a depune formularul 600.

Am luat decizia sa amintim ca va fi depus pana pe 31 ianuarie 2018, chiar daca exista posibilitatea prelungirii termenului, iar persoana fizica plateste contributia, atat la pensii, cat si contributia la asigurarile de sanatate. Pentru drepturile de autor, baza de calcul pentru contributia la pensii este minim salariul minim pe economie, adica minim 1.900 de lei. Acest lucru nu inseamna ca persoana fizica nu poate sa isi faca o asigurare mai mare, de exemplu 2.000 de lei, 3.000 de lei sau 5.000 de lei sau orice suma pe care o suporta aceasta si la care va plati, ca suma, procentul de 25% contributia la pensii.

Pentru drepturile de autor se datoreaza, evident si contributia la sanatate. Acestea se calculeaza la nivelul salariului minim pe economie, deci, practic 1.900 lei x 10%, reprezinta 190 de lei, contributia lunara la asigurarile de sanatate pentru drepturile de autor. Toate aceste asigurari sociale nu se mai retin de catre platitorul de drepturi de autor. Platitorul de drepturi de autor va declara doar in declaratia 100 aceste drepturi de autor, deci ce nu se mai depune in declaratia 112 si va face plata doar a impozitului. Persoana fizica se va duce si va depune declaratia 600 si va plati asigurarile sociale.”


Autor :