ANAF a raspuns intrebarilor legate de acordarea deducerii personale

7 octombrie 2016
editor

ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online axata pe acordarea deducerii personale. Persoanele fizice care sunt prevazute la art. 59 alin. (1) lit a) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, au dreptul de a deduce din venitul net lunar din salarii o suma sub forma de deducere personala. Aceasta suma este acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

Pentru persoanele care au incheiat un CIM cu timp parțial, deducerea se acorda integral sau proportional cu numarul de ore lucrate?

ANAF: Deducerea personala nu se fractioneaza in functie de numărul de ore în cazul veniturilor realizate în baza unui contract de munca cu timp partial. Aveti dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcția de bază.

 

Va rog sa-mi spuneți, daca ma mut la alt loc de munca in cursul unei luni, care angajator imi acorda deducerea personala, primul sau angajatorul la care m-am mutat? Beneficiez de toata deducerea personala, sau numai o parte din ea?

ANAF: In situatia in care, in cursul aceleiasi luni va schimbati locul de munca la un alt angajator, atunci deducerea personala se acorda numai de primul angajator, in limita veniturilor realizate in luna respectivă, până la data lichidării. La stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate în luna respectivă de la angajatorul următor, acesta nu va lua în calcul deducerea personală.

 

Cum apreciem situatia unui salariat care are declarata functia de baza si are si un copil minor incredintat in urma divortului, mamei. Beneficiaza sau nu tatal de deducerea de 400 de lei? Putem aprecia ca este si in intretinerea lui intrucat plateste pensie alimentara?

ANAF: Dreptul la deducere pentru copilul minor revine parintelui caruia i-a fost incredintat copilul si unuia dintre sotii care formeaza noua familie.

 

Daca sunt angajat in ultimele doua zile din luna sau chiar in ultima zi, fara sa fi lucrat in alta parte in aceeasi luna, am dreptul la deducere?

ANAF: Deducerea personala nu se fractioneaza in functie de numarul de zile lucrate. Aveti dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

 

Detalii referitoare la impozitarea veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor gasesti aici.

 

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO