ANAF a raspuns intrebarilor legate de contestarea actelor administrative fiscale

ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online cu tema: contestarea actelor administrative fiscale.

Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul tau la actiune daca consideri lezat in dreptur printr-un act administrativ fiscal. In acest caz ai posibilitatea de a depune o contestatie.
Trebuie sa completezi in scris contestatia si sa incluzi urmatoarele:

  • datele tale de identificare
  • obiectul contestatiei
  • motivele de fapt si de drept
  • dovezile pe care se intemeiaza
  • semnatura tau sau a imputernicitului tau

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri din cadrul acestei sesiuni:

Care este termenul de solutionare a unei contestatii? Se aplica sanctiuni responsabililor care nu solutioneaza contestatia in termen?

ANAF: Contestatiile formulate potrivit Titlului VIII din Codul de procedura fiscala se solutioneaza in termen de 45 de zile de la depunerea contestatiei.
In situatia nesolutionarii contestatiei in termen de 6 luni de la data depunerii contestatiei contestatorul se poate adresa instantei de contencios administrativ competenta pentru anularea actului.
In situatia in care functionarii publici incalca prevederile Codului de conduita a functionarilor publici se poate atrage raspunderea disciplinara asupra acestora.

 

Raspunsul la o contestatie a fost anularea deciziilor de impunere. Noii echipe i s-a dat termen 30 zile sa faca un nou rif. Au trecut 60 de zile si eu nu am primit nici alt rif, nici alte decizii. Este un abuz din partea inspectorilor ca nu au solutionat in termen inspectia?

ANAF: Potrivit prevederilor Legii nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, solutia de desfiintare a actului administrativ contestat este pusa in executare in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei. Avand in vedere situatia prezentata de dvs. ,consideram necesar sa va adresati unitatii fiscale care a dispus efectuarea inspectiei. In situatia in care functionarii publici incalca prevederile Codului de conduita a functionarilor publici se poate atrage raspunderea disciplinara asupra acestora.

 

In urma unei inspectii fiscale care a avut loc in anul 2014 mi s-au constituit niste obligatii in plus. Am un PFA. In octombrie 2014 am depus contestatie. Nici pana in ziua de azi nu a fost solutionata. Este normal sa dureze atat? Nu exista nici o obligatie (termen) de raspuns din partea ANAF.? Ce pot face pentru a obtine un raspuns in urma acelei contestatii?

ANAF: Termenul de solutionare a contestatiei este de 45 zile de la inregistrarea acesteia. Fata de cele prezentate de dvs., este necesar sa va adresati organului fiscal emitent al actului administrativ pe care l-ati atacat.


Autor :