ANAF a raspuns intrebarilor legate de contributia de asigurari sociale de sanatate

13 octombrie 2016
editor

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema Contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele care nu realizeaza venituri.

Daca faci parte din categoria persoanelor fara venituri trebuie sa achiti contributia de asigurari de sanatate astfel:

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

O persoana care a fost plecata 3 ani intr-o tara non UE plateste CASS chiar daca n-are nicio treaba cu sistemul romanesc de sanatate?

ANAF: CASS este datorata de persoanele care nu realizează venituri pentru a beneficia de servicii medicale in calitate de asigurat

Pot folosi acest raspuns la ANAF-ul local care a emis anul trecut o decizie de impunere pt 2013 ? Au fost discutii cu acea amnistie fiscala dar mi s-a spus ca nu se aplica pentru acest caz.

ANAF: Si de la colegii de la unitatea fiscala ati obtine acelasi raspuns. Da, puteti folosi raspunsul, acesta este formulat conform legislatiei fiscale, in vigoare incepand cu luna iunie 2016 (art. 180 din Codul fiscal modificat prin Legea 112/2016). Situatia prezentata de dumneavoastra se refera la o perioada anterioara, pe care doar unitatea fiscala ce are in evidenta persoana repectiva o poate solutiona.

 

Pentru o persoana care a fost plecata din tara pe o perioada mai lunga, timp in care nu a platit CASS (si nici nu a solicitat servicii medicale in calitate de asigurat), la reintrarea in sistemul romanesc CASS, pentru ce perioada (din urma) trebuie sa plateasca CASS retroactiv, in conditiile in care nu are un contract de munca / CASS platite de un angajator?

ANAF: Informatiile prezentate de dumneavoastra sunt insuficiente pentru formularea unui raspuns, dar daca persoana fizica la care faceti referire nu realizeaza venituri in prezent si doreste să fie asigurat la sistemul de asigurari sociale de sanatate, atunci aceasta datoreaza contributia pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care depune declaratia 604 la organul fiscal competent. Cu informatii detaliate puteti obtine clarificari adresand solicitarea dumneavoastra pe formularul de asistenta de pe site-ul ANAF.

 

Buna ziua, in calitate de cetatean roman FARA domiciliu in Romania, fara buletin de Romania, mai datorez CASS?

ANAF: In cazul in care nu realizati venituri din Romania si nu mai aveti domiciliul in Romania, ca nerezident nu aveti obligatia de a plati CASS.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO