ANAF a raspuns intrebarilor legate de contributiile sociale

31 august 2017

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema: Calculul contributiilor sociale în contextul prevederilor Ordonantei Guvernului nr.4/2017.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

In situatia in care un angajat intra sau iese din activitate in cursul lunii sau este in concediu medical, iar venitul este sub salariul minim cum se calculeaza contributiile? Proportional cu zilele lucrate? Dar daca este in CM?

ANAF: Da calculul se face proportional cu zilele lucrate. In situatia in care angajatul incepe activitatea, sau inceteaza raporturile de serviciu in cursul lunii, deci lucreaza mai putine zile decat numarul zilelor lucratoare din luna respectiva, contributiile sociale se datoreaza la castigul realizat daca acesta este egal, sau mai mare, decat salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva corespunzator numarului zilelor lucrate. Daca acest castig este mai mic, atunci contributiile se calculeaza la salariul minim brut pe tara in vigoare in luna respectiva corespunzator numarului zilelor lucrate

 

Avem un angajat cu norma intreaga care lucreaza in alta unitate pana in data de 20, din data de 10 se angajeaza in alta unitate cu jumatate de norma; cum se vor calcula contributiile?

ANAF: Intrucat informatiile prezentate nu sunt clare pentru a va formula un raspuns, este necesar sa ne transmiteti mai multe detalii cu privire la situatia expusa. sau sa transmiteti solicitarea pe formularul de contact la acest link.

 

In situatia unui angajat cu timp partial, dar care are contracte de munca la mai multi angajatori, iar venitul total depaseste 1450 lei, cum se procedeaza? E clar ca se va calcula venit realizat = baza calcul la fiecare angajator, dar pe baza caror documente? Va da salariatul o declaratie pe proprie raspundere privind venitul realizat? Sau care va fi procedura pe baza caruia fiecare angajator va calcula corect?

ANAF: Procedura de aplicare a prevederilor art.140 alin.(3) lit e) se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice. Acest ordin este in curs de aprobare si urmeaza sa apara in curand in Monitorul Oficial.

 

ART. 140 – Baza de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, prevazute la art. 136 lit. c) : (4) In aplicarea prevederilor alin. (3), angajatorul solicita documente justificative persoanelor fizice aflate in situatiile prevazute la alin. (3) lit. a), c) si d), iar in cazul situatiei prevazute la alin. (3) lit. e), procedura de aplicare se stabileste prin ordin al ministrului finantelor publice. Cand se emite ordinul ministrului finantelor publice?

ANAF: Acest ordin este in curs de aprobare si urmeaza sa apara in curand in Monitorul Oficial.

 

(3) Prevederile alin. (2) nu se aplica persoanelor prevazute la art. 136 lit. c), pe perioada in care salariatii acestora se afla in una dintre urmatoarele situatii:

ANAF: In situatia descrisa de dvs., cu conditiia prezentarii documentelor justificative de catre persoana fizica cu dizabilitati, prevederile art. I pct.1 alin. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 4/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, nu se aplica.

 

Informatii punctuale despre contributii sociale – cazul salariatului

Pentru un angajat pe perioada determinata 5 zile cu un salariu brut 570 lei cum se calculeaza contributiile?

ANAF: In situatia in care persoana fizica are incheiat numai un contract individual de munca, obtinand un castig lunar al carui nivel este sub nivelul salariului minim brut pe tara, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia de asigurari sociale, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Calculul contributiilor sociale nu este influientat de perioada determinata sau nedeterminata pentru care este incheiat contractul de munca.

 

Conform OG 4/2017 art 140 alin 3 unde sunt exceptiile – un salariat cu timp partial de 2 h/zi, dar realizeaza venituri in cursul lunii in baza a doua, sau mai multe contracte, si baza lunara cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, cum se calculeaza in D 112 modificata si actualizata la 28.08.2017;  deoarece retinerile in cazul acesta pentru CAS si CASS angajator se fac la un salariu de baza de minim 1450 si nu se tine cont de exceptie.

ANAF: Daca un salariat incadreat cu timp partial realizeaza venituri in cursul lunii in baza a doua sau mai multe contracte si baza lunara cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara, contributiile se calculeaza de fiecare angajator la castigul realizat. Daca la completarea formularului D112 nu se permite acest lucru vom transmite colegilor de la IT sa reanalizeze corelatiile din cadrul D 112.

 

Daca un salariat are un singur contract cu timp partial, 4 ore, si un salariu de 750 lei, contributiile se calculeaza la salariul minim?

ANAF: Da. Contributiile se calculeaza la salariul minim.

 

Ce se intampla cu acele contracte incheiate cu salariul brut de 1450 lei, norma de 8 ore/zi, care din diverse motive (inactivitate temporara, absenteism nemotivat, invoiri, concedii fara salariu) nu indeplinesc norma lunara (din 20 zile lucratoare, salariatul lucreaza efectiv 15 zile) si astfel au salariul sub 1450 lei dar peste minimul pe economie raportat la numarul de zile lucrate (nu lucratoare) din luna? Se vor plati contributii majorate pentru aceste situatii?

ANAF: E ca si cum nu am plati salariatul pentru ca nu a muncit, dar am plati contributii la stat pentru o perioada.

 

Absentele nemotivate ale unui angajat cu venit sub 1450, se scad la calcului CAS si CASS angajator? Proportionalitatea cu zilele lucrate se face si in cazul absentelor nemotivate?

ANAF: In cazul unui angajat care are venitul lunar brut sub 1450 lei, venitul luat in calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si de sanatate datorate de angajatori este salariul minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
Contractul de munca, potrivit prevederilor Codului muncii nu este suspendat in zilele in care angajatul a lipsit nemotivat, prin urmare la determinarea contributiilor sociale se va lua in calcul salariul minim brut in vigoare in luna respectiva. Dar potrivit art 51 alin (2) din Codul Muncii, Contractul individual de munca POATE fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

 

Salariat cu norma de 2h/zi,salariu 400 lei /luna se angajeaza cu data de 30.08.2017,fiind singurul venit salarial.Pentru luna august se plateste CAS si CASS angajator la salariu minim (1450 lei),sau proportional cu zilele lucrate(1450 lei /22 zile lucratoare * 2 zile lucrate=132 lei)?

ANAF: Contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste la salariul minim brut pe tara in vigoare in luna in care se datoreaza, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. In exemplul dvs calculul este corect , pentru luna august contributiile sociale se datoreaza doar pentru 132 lei, venit aferent celor 2 zile lucrate.

Intrebarile si raspunsurile referitoare la plafonul platilor in numerar le poti vizualiza aici, iar aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale.

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO