ANAF a raspuns intrebarilor legate de D205 si D207

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema: Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc, castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit 205 si Depunerea declaratiei informative privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti 207.

Trebuie sa completezi si sa depui Declaratia 205 daca ai obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului, potrivit titlului IV din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru urmatoarele tipuri de venituri:

  • venituri din dividende
  • venituri din dobanzi
  • venituri din lichidarea unei persoane juridice
  • venituri din premii
  • venituri din jocuri de noroc cu impunere finala
  • venituri din alte surse

Declarația 207 se completeaza si se depune de catre platitorul de venit prevazut la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnata din cadrul asocierii/entitatii transparente fiscal prevazuta la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.

Vei completa si vei depune Declaratia 207 si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Declaratia 207 se poate valida si fara completarea NIF-urilor pt nerezidenti? Intreb pt ca procedura de inregistrare a nerezidentilor este f greoaie ( se cer o gramada de acte, traduceri ale actelor, etc) si exista riscul sa nu ne incadram im termen daca stam dupa NIf-uri

ANAF: Potrivit prevederilor art.82 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Pentru persoanele fizice nerezidente, care realizeaza numai venituri supuse regulilor de impunere la sursa, iar impozitul retinut este final, atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit.
Totodata, potrivit prevederilor cap.II pct.6 din Instructiunile de completare a declaratiei 207, aprobate prin Ordinul 3695/2016, se vor completa toate coloanele tabelului, deci si col.3.

 

Pentru veniturile din arenda se depune d205?Dar pt zilieri?

ANAF: Platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, precum si din arendare sunt exceptati de la obligativitatea depunerii formularului 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”, astfel cum se prevede la art. 132 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, veniturile din arendare, precum si cele realizate de zilieri nu se declara in formularul 205.

 

Pentru un furnizor (PFA ITALIA) de servicii de consultanta pe teritoriul Italiei, pentru care PJ romana a obtinut certificatul de rezidenta fiscala si nu a retinut impozit,se face declaratia 207 ? Daca da, e obligatorie obtinerea NIF sau se poate valida declaratia si fara?

ANAF: In limita informatiilor furnizate de dumneavoastra, intrucat persoana juridica romana a obtinut de la furnizorul italian certificatul de rezidenta al acestuia, se aplica prevederile Conventiei pentru evitarea dublei impuneri, astfel ca venitul obtinut nu este impozabil in Romania si nu se declara in formularul 207.

 

Se poate depune declaratie rectificativa la D207?

ANAF: Da, se poate completa si depune o declaratie rectificativa, in conditiile art.105 si art.170 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa anterior. Vedeti Instructiunile de completare a formularului 207 cap II. Completarea declaratiei pct 2. Casuta “Declaratie rectificativa” se completeaza cu X in cazul declaratiilor rectificative.

 

Este obligatorie obtinerea NIF-ului pentru nerezidenti in vederea intocmirii Declaratiei 207 sau se poate valida si fara comletarea coloanei 3? Procedura de obtinere a NIF-ului pentru nerezidenti este foarte dificila… Daca este obligatorie, ce anume documente trebuie depuse impreuna cu formularul 015? De la fiecare Administratie ni se solicita alte documente… In situatia in care un nerezident care are relatii contractuale cu mai multi parteneri din Romania, va primi cate un NIF de la fiecare administratie de domiciliu fiscal al partenerului?

ANAF: In vederea completarii formularului 207 este obligatoriu de obtinut NIF pentru persoana fizica nerezidenta.
Obtinerea, de la unitatea fiscala, a NIF-ului se poate face si de catre platitorul de venit . Mai multe informatii despre acest aspect le regasiti la acest link

 

Cetatean roman stabilit in italia cu cetatenie in italia, rezident fiscal in italia.si a deschis o firma in ro si primeste dividende, are cnp romanesc, pot folosi cnp ul in declaratia 207?

  1. Daca trebuie integistrat pentru obtinerea nif, ce documente se depun? Nu exista contract fiind vorba de plata dividende.
  2. Cetatean din Istrael primeste dividende din ro, trebuie inregistrat pentru obtinere de nif? Cu ce documente?

ANAF: 1. In cazul persoanei romane stabilite in Italia, cu cetatenie italiana, rezident fiscal in Italia, care obtine dividende din Romania, mentionam ca, in situatia in care impozitul a fost retinut potrivit titlului VI – Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania – din Codul fiscal, se completeaza formularul 207, unde, la coloana 3, se inscrie codul numeric personal pe care persoana fizica il detine.

2. In cazul unei persoane fizice nerezidente (in cazul prezentat de dvs., cetateanul israelian), care primeste dividende din Romania, este necesar a se obtine NIF-ul, in vederea indeplinirii obligatiilor declarative de catre platitorul de venit.
In ceea ce priveste intrebarile referitoare la actele necesare obtinerii numarului de identificare fiscala, puteti obtine informatii accesand acest link sau la telefon 0314039160.

 

Dividendele repartizate in 2016 (pt care s-a retinut si platit impozit) care nu au fost platite, se raporteaza in D205?

ANAF: In instructiunile privind completarea formularului 205 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit, se precizeaza urmatoarele:
Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care a avut loc aprobarea situatiilor financiare anuale. Ca urmare impozitul retinut in anul 2016 aferent dividendelor repartizate (chiar si neplatite actionarilor) se declara in formularul 205 pe care aveti obligatia sa-l completati si sa-l depuneti pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv, 2017.

Raportari in D207

Referitor la Declaratia 207, ne puteti spune daca serviciile prestate si facturate lunar de Google Irlanda fac obiectul acestei declaratii. Este vorba de servicii de publicitate/marketing. In cazul in care trebuiesc declarate in D207, tinand cont de faptul ca Google are foarte multi clienti in Romania cum se va proceda? Va cere fiecare client cate un cod de inregistrare fiscala?

ANAF: Veniturile obtinute de nerezidenti din servicii prestate in afara Romaniei (cum este cazul serviciilor preastate de Google Irlanda) nu se declara in formularul 207.

 

In declaratia 207, trebuie raportat salariile platite catre nerezidenti, declarate deja in 112 pe baza de NIF?

ANAF: Platitorii de venituri din salarii inclusiv catre nerezidenti nu mai au obligativitatea depunerii formularului 207 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti”. (potrivit art.231 alin.(1) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal)

 

Veniturile obtinute de zilier, declarate pe parcursul anului in 112 mai trebuie declarate si in 205?

ANAF: Platitorii veniturilor obtinute de zilieri nu au obligatia depunerii formularului 205 “Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa, veniturile din jocuri de noroc si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit”

 

Daca am un asociat persoana fizica nerezident care a primit dividende in 2016, si i-am retinut impozit, il declar in 205 sau in 207? Sau in ambele?

ANAF: 207, punct 3 Declaratia se completeaza pentru urmatoarele categorii de venituri realizate de beneficiari de venit
nerezidenti: la punct 3,1 . Venituri pentru care platitorul de venituri are obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului pe veniturile cu regim de retinere la sursa a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal, respectiv a conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state , iar la lit a) Venituri din dividende, potrivit art.223 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare
a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, dupa caz;

 

Daca am o p.j. din afara ca asociat si a incasat dividende, si se aplica scutirea (am certificat de rezidenta, si indeplineste toate conditiile de detinere)– trebuie sa declar aceasta tranzactie? Unde? In 205 sau 207? Ce trec la codul de identificare fiscala? Codul ei de inregistrare TVA in UK? Sau trebuie sa-i iau NIF, desi nu s-a retinut niciun impozit aici?

ANAF: Dividendele platite de o persoana juridica romana unui asociat – persoana juridica nerezidenta scutite de impozit se declara in col 5 in formularul 207, unde in coloana 3 se inscrie CIF din Romania obtinut prin depunerea formularului 015.

 

Facturile de Facebook si Google- reclama, pt care avem certificat de rezidenta fiscala din Irlanda (e public), trebuie declarate in 207? Nu s-a retinut niciun impozit aici. Ce trec la codul de identificare?

ANAF: Veniturile obtinute de nerezidenti din servicii prestate in afara Romaniei (cum este cazul serviciilor preastate de Google Irlanda) nu se declara in formularul 207.

 

Cand va fi disponibil programul pentru declaratia 207?

ANAF: Formularul 207: Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti este in lucru la colegii nostrii de la departamentul IT si va fi publicat in formatul PDF inteligent pana in cursul zilei de astazi.

 

In cadrul unei competitii sportive exista si premii in bani.Acestea sunt castigate si de persoane straine cu alta cetatenie de exemplu Republica Moldova ,Italia.Retinerea la sursa cum se declara in 205 deoarece se preia cnp romanesc ,la cel strain da eroare.Retinerea de impozit o declar in D100 per total iar pe beneficiar in D205 .insa ce fac cu strainii? Nu imi ia cnp strain.

ANAF: In limita informatiilor furnizate de dvs.,veniturile din activitati sportive si de divertisment desfasurate in Romania, indiferent daca veniturile sunt primite de catre persoanele care participa efectiv la asemenea activitati sau de catre alte persoane (art.223 alin.(1) lit.h) din Codul fiscal) se declara in formularul 207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti. Totodata mentionam ca, veniturile obtinute din Romania de persoane fizice rezidente intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri in calitate de artisti sau sportivi, conform la art 223 alin 2 lit h h) se declara in formularul 205 . Pentru validarea declaratiilor este necesar ca persoana care a realizat venituri din Romania sa aiba NIF. Obtinerea, de la unitatea fiscala, a NIF se poate face si de catre platitorul de venit. Mai multe informatii despre acest aspect le regasiti la acest link.

 

Cand apare pdf-ul inteligent pt D207? Se va putea depune on-line?

ANAF: Formularul 207 Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti se afla in lucru la colegii nostrii de la departamentul IT si va fi publicat in formatul PDF inteligent in cursul zilei de astazi. Depunerea declaratiei se face la organul fiscal, in format hartie, semnat, impreuna cu formatul electronic al declaratiei, cu fisierul XML atasat.

 

Prestari serv. non ue cu un nerezident care nu are sediul in Romania. Ce trebuie bifat in declaratia 015 pt a putea obtine CIF, pt. acest nerezident pt care impozitul de plata este 0 conform conventiei dar inteleg ca avem obligatia declararii in dec.207?

ANAF: Informatiile furnizate nu sunt suficiente pentru formularea unui raspuns. In situatia in care veniturile obtinute de catre persoana nerezidenta la care faceti referire nu intra in categoria veniturilor din prestari servicii asa dupa cum acestea sunt definite la art.223 alin.(1) lit.i), k) si l) si nici nu intra in categoria veniturilor scutite de impozit conform art.229 din Codul fiscal sau potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu alte state, nu aveti obligatia completarii si depunerii formularului 207. Precizam ca art.223 alin.(1) lit.k) se refera strict prestari servicii de catre un nerezident in Romania. Formularul 015 – “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania”, se completeaza potrivit instructiunilor de completare. Daca aveti neclaritati puteti obtine informatii de la Call Center la nr 0314039160 sau de la biroul de asistenta contribuabilii din cadrul Administratiei fiscale. Totodata puteti consulta si Procedura de eliberare a CIF/NIF.

 

Se va putea valida formularul 207 daca nu completam coloana cu “Codul de identificare fiscala din Romania”?

ANAF: In vederea completarii formularului 207 pentru persoanele nerezidente, este necesar a se obtine codul de identificare fiscala din Romania- NIF, Fara competarea coloanei 3 NU se va putea valida formularul . Atribuirea codului de identificare fiscala se poate face de organul fiscal, la solicitarea platitorului de venit. In ceea ce priveste actele necesare obtinerii codului de identificare fiscala, se poate consulta Circulara privind inregistrarea fiscala a unui nerezident de catre un platitor de venit, care se regaseste la acest link.

 

Conform instructiunilor de completare declaratia 207 se depune si pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI sau conventiilor de evitare a dublei impuneri. Va rugam sa ne spuneti daca in categoria veniturilor scutite conform conventiilor de evitare a dublei impuneri se incadreaza si serviciile care se impoziteaza in statul de rezidenta al nerezidentului si nu in Romania? In concret, un venit dintr-o prestare de servicii obtinut de o companie din Grecia de la o companie din Romania, se incadreasa la beneficiile intreprinderii care conform conventiei sunt impozabile numai in Grecia. Acest venit este considerat scutit conform Conventiei de evitare a dublei impuneri si se declara in D207? Sau este considerat neimpozabil in Romania si nu face obiectul D207?

ANAF: Veniturile obtinute de nerezidenti care in Romania sunt neimpozabile, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri, nu se declara in formularul 207. Veniturile scutite se declara

 

Este obligatoriu ca in declaratia 207 sa se completeze codul de identificare fiscala din Romania pentru fiecare beneficiar persoana juridica de venit nerezident ? Daca nu este obligatoriu pentru toti beneficiarii persoane juridice nerezidente, care sunt categoriile de beneficiari persoane juridice pentru care este obligatoriu sa se completeze in declaratia 207 codul de identificare fiscala din Romania?

ANAF: Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal, potrivit prevederilor art.82 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, trebuie sa se inregistreaza fiscal, primind un cod de identificare fiscala. Totodata, potrivit prevederilor cap.II pct.6 din Instructiunile de completare a declaratiei 207, aprobate prin Ordinul 3695/2016, se vor completa toate coloanele tabelului, deci si col.3. Prin urmare, pentru toti beneficiarii de venit nerezidenti, se va completa in declaratia 207 col.3, respectiv codul de identificare fiscala din Romania.

 

Daca sunt platitor de venituri din salarii si depun 112 mai trebuie sa depun pt 2016 si 205 pentru veniturile din premii pe care le-am acordat si pentru care am retinut impozit?

ANAF: Veniturile pentru care s-a depus declaratia 112 nu se mai declara in formularul 205.

 

Pentru veniturile obtinute din lucrarile de constructii montaj realizate pe teritoriul Romaniei de o societate din Ungaria, platitorul de venit are obligatia retinerii si platii impozitului pe venituri, respectiv a depunerii declaratiei 207?

ANAF: Informatiile furnizate nu sunt suficiente pentru formularea unui raspuns. In situatia in care veniturile achitate catre persoana juridica nerezidenta la care faceti referire, nu sunt atribuibile unui sediu permanent/sediu permanent desemnat in Romania si sunt impozabile sau scutite potrivit prevederilor titlului VI din Codul fiscal aveti obligatia completarii si depunerii formularului 207.

 

Dar pentru venituri din areanda la care am depus in cursul anului D112?

ANAF: In cazul in care va referiti la depunerea formularului 205 pentru veniturile din arenda, mentionam ca, pentru aceste venituri , nu exista obligatia depunerii formularului 205, pentru anul 2016.

 

Veniturile obtinute din Romania de persoane nerezidente din activitati sportive si de divertisment, se declara in 207? Le pot declara pe CUI-ul din UE al persoanei juridice nerezidente? E vorba de concerte desfasurate in Romania, pentru care s-a retinut impozit aici. Formatia de muzica este un SRL din UE.

ANAF: Datele furnizate insuficiente pentru formularea unui raspuns . Potrivit instructiunilor de completare a formularului, pct 3,1 lit e) daca veniturile respective se incadreaza in prevederile art.223 alin.(1) lit.h) si art. 227 alin.(1) din Codul fiscal, acestea se declara in formularul 207. In vederea completarii formularului 207 pentru persoanele nerezidente, este necesar a se obtine codul de identificare fiscala din Romania- NIF. Pentru completarea declaratiei Informatii suplimentare puteti obtine apeland la Call Center la nr. de telefon 0314039160 sau sa transmiteti solicitarea cu mai multe detalii completand formularul de asistenta de pe site pe care il gasiti la acest link.

Aici gasesti mai multe informatii legate de restituirea taxelor,iar aici regasesti intrebarile si raspunsurile referitoare la impozitarea veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.

 


Autor :