ANAF a raspuns intrebarilor legate de depunerea online a declaratiilor

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta cu tema: Depunerea online a declaratiilor fiscale, Serviciul Spatiu Privat Virtual.

Serviciul de depunere on-line a declaratiilor fiscale este disponibil pe site-ul ANAF. Daca doresti sa transmiti online declaratiile , este necesar sa ai un certificat digital calificat. Conform ANAF, acest serviciu iti aduce urmatoarele avantaje:

  • reducerea timpului – nu trebuie sa te deplasezi la administratia fiscala
  • economisirea resurselor materiale şi financiare (hartie, cheltuieli cu personalul, transport, etc)
  • utilizarea unui singur certificat calificat pentru transmiterea mai multor declaratii
  • depunerea declaratiilor on-line se poate efectua la orice ora

Serviciul Spatiu Privat Virtual este un serviciu prin intermediul caruia se efectueaza comunicarea electronica a informatiilor si inscrisurilor in legatura cu situatia ta fiscala. El consta in punerea la dispozitie a unui spatiu virtual, aflat pe serverele Ministerului Finantelor Publice/Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Acesta este disponibil pe site-ul ANAF, iar autentificarea se poate face pe baza de credentiale (nume utilizator si parola) sau pe baza certificatului digital calificat.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:
 

As vrea sa stiu cand se va putea depunde declaratia 017 online.
ANAF: Serviciul de depunere on-line este un serviciu in continua dezvoltare, urmand sa transmitem propunerea dvs. directiilor de specialitate din cadrul institutiei noastre.

De ce nu se poate depune fara semnatura digitala avand in vedere mai multi factori de autentificare in platforma care pot confirma identitatea?
ANAF: In vederea depunerii electronice in tara noastra se utilizeaza ca mijloace de autentificare si depunere certificatul digital calificat (pentru persoane juridice și persoane fizice) si pe baza de credentiale (,,nume utilizator,, si ,,parola,,). Identificarea electronica este stabilita prin Regulamentul UE nr. 910/2014 din 23 iulie 2014 privind identificarea electronica si abroga Directiva 1999/93/CE cu efect de la 30 iunie 2016.

Se pot depune Chestionarele pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la sosirea in / plecarea din Romania online prin SPV?
ANAF: Momentan nu, dar SPV este o aplicatie in curs de dezvoltare si implementarea posibilitatii depunerii Chestionarului la care faceti referire, este printre primele prioritati.

Avand in vedere ca declaratia D390 se va depune doar online incepand cu anul 2018, de ce nu exista posibilitatea depunerii acesteia si prin SPV?
ANAF: Colegii nostri din cadrul directiilor de specialitate analizeaza in prezent modalitatea de depunere electronica a acestei declaratii.

Cand se vor putea efectua plati online pentru a avea serviciul complet?
ANAF: Plata on-line se poate efectua prin intermediul acestui site .

 

Tipuri de inregistrari

As dori sa stiu daca inregistrarea unui contract de inchiriere impreuna cu declaratia 220, precum si rezilierea acestuia se pot depune prin intermediul SPV?
ANAF: Da, contractul se va depune ca anexa (atasament) la formularul 220.

Daca am cont pe Spatiul Virtual ca persoana fizica, pot sa am inca un cont ca PFA? Ce trebuie sa fac pentru asta? Contul de PFA se poate accesa si altfel decat cu certificat calificat?
ANAF: Puteti avea cont in SPV si pentru PFA. Contul SPV pentru PFA este similar cu ce pentru persoanele juridice si accesarea se face doar pe baza unui certificat calificat pe care sa il inregistrati pe portalul ANAF.

Declaratia 201 se poate depune prin intermediul SPV?
ANAF: In acest moment declaratia 201 nu se poate depune prin SPV. Vom comunica propunerea dvs directiilor de specialitate din cadrul institutiei noastre in vederea implementarii.

Cand se pot depune si declaratiile 010 online?
ANAF: Incepand cu 01 ianuarie 2018 declaratia 010 nu se va mai depune, aceasta va fi inlocuita de formularul 700 “Declaratie pentru inregistrarea/modificarea categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal”, care in conformitate cu OPANAF 2372/2017 se va depune exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Am depus declaratia privind veniturile din jocurile de noroc inca din luna mai, dar pana acum nu mi-a venit nicio instiintare de plata. Mai mult decat atat, mi-a disparut si recipisa din contul online!
ANAF: Pentru a va lamuri in legatura cu situatia privind decizia de impunere anuala pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice, va sugeram sa transmiteti o solicitare in acest sens prin Formularul de contact care este disponibil in contul dumneavoastra din serviciul Spatiul Privat Virtual. In acest mod, solicitarea va fi transmisa direct organului fiscal competent, in a carui raza aveti domiciliul si veti putea obtine informatii care prin alta modalitate de comunicare nu va pot fi oferite intrucat sunt protejate de secretul fiscal, conform art. 11, alin. (5) al Legii 207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

 

Aici gasesti intrebari si raspunsuri legate de domiciliul fiscal, iar aici te informezi in ceea ce priveste plata defalcata a TVA.


Autor :