ANAF a raspuns intrebarilor legate de domiciliul fiscal

23 octombrie 2017
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema: Procedura de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal. Procedura se aplica persoanelor fizice care detin cod numeric personal, contribuabililor supusi inregistrarii in registrul comertului, in cazul in care domiciliul fiscal este stabilit la sediul social si persoanelor fizice care detin cod numeric personal, in cazul in care domiciliul fiscal este stabilit la domiciliu.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri din cadrul acestei sesiuni:

 

Eu in prima faza as vrea sa stiu ce semnifica acest “domiciliu fiscal”, cum sunt afectat?

ANAF: Domiciliul fiscal este stabilit in scopul desemnarii organului fiscal care administreaza obligatiile fiscale ale contribuabililor, respctiv organul fiscal la care se face inregistrarea fiscala, declararea, stabilirea, verificarea si colectarea impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului general consolidat. In situatia in care aveti obligatii fiscale, aceste obligatii se administreaza de organul fiscal in raza caruia aveti domiciliul fiscal. Pentru persoanele fizice romane, care nu desfasoara activitati economice, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in actul de identitate.

 

Am plecat in 2004. De unde stie ANAF ca am plecat inainte de a se da legea ?

ANAF: Tema sesiunii de asistenta de astazi este „Procedura de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal”..Pentru persoanele fizice romane, care nu desfasoara activitati economice, domiciliul fiscal este domiciliul inscris in actul de identitate. In cazul in care dvs. nu ati intreprins alte formalitati la plecarea din tara, domicililu fiscal este domiciliu inscris cartea de identitate. Daca doriti informatii despre rezidenta fiscala, puteti adresa solicitarea, cu mai multe detalii pe formularul de contact de la acest link.

 

Daca sunt rezident in alta tara UE, si am domiciliul fiscal acolo de 10 ani, care este procedura pentru inregistrarea in Romania a actualului domiciu fiscal?

ANAF: In vederea administrarii creantelor fiscale de catre organele fiscale din Romania, prin domiciliu fiscal al unei persoane fizice se intelege adresa unde isi au domiciliul, potrivit legii, sau adresa unde locuiesc efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu. In situatia in care persoana este considerata rezidenta atat in Romania (detine carte de identitate romaneasca valabila), cat si intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri este necesara stabilirea rezidentei fiscale. Pentru a analiza situatia dumneavoastra , va invitam sa ne scrieti pe formularul de contact de pe site-ul ANAF, astfel incat colegii nostri din cadrul unitatii fiscale in raza caruia aveti domiciliu inscris in actul de identitate, sa poata verifica in evidentele fiscale. Ca urmare a analizei efectuate acestia va vor comunica care sunt obligatiile fiscale ce va revin, inclusiv daca aveti obligatia depunerii chestionarului privind stabilirea rezidentei fiscale. Formularul de contact poate fi accesat la acest link. Va sugeram totodata sa studiati raspunsurile date la intrebarile adresate de contribuabili in sesiunile de facebook din data de 20.09.2017 si 27.09.2017 care se gasesc pe site-ul ANAF la urmatoarele link uri:aici si aici.

 

Conform Ordinului nr. 2853/2017, Anexa 2, in cazul schimbarii sediului social ( acesta coincide cu domiciliul fiscal ) „Directia generala de tehnologia informatiei din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala transmite electronic organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla noul sediu social informatia privind adresa noului sediu social precum si data inscrierii acestei mentiuni in registrul comertului”. Aceasta insemna ca societatea nu mai trebuie sa depuna formularul 050 ? In aceste conditii, la mai mult de o luna de la intrarea in vigoare a Ordinului mentionat, de ce Administratiile Fiscale inca cer depunerea formularului ? De asemenea, cum ne sugerati sa procedam cand termenul de 15 zile lucratoare alocat pentru transferul dosarului fiscal nu este respectat ? (anexa 2, pct 12. )

ANAF: Formularul 050 „Cerere de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului” se depune de catre contribuabil daca a solicitat stabilirea domiciliului fiscal in alta locatie decat cea in care se afla noul sediu social. Pentru informatii privind transferul dosarului fiscal, dupa expirarea termenului de 15 zile lucratoare, va sugeram sa va adresati organului fiscal in a carui raza teritoriala se afla noul sediu social. Mentionam ca, potrivit Legii privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative, ordinele intra in vigoare la data publicarii acestora in in Monitorul Oficial al Romaniei.·

 

In cazul meu, sediul social coincide cu domiciliul fiscal precum am mentionat. Cu toate acestea, Administratia Fiscala Sector 1 a cerut depunerea declararatiei D050 pe data de 16.10.2017 invocand lipsa proceduri interne. Va rog sa imi confirmati daca aveam obligativitatea depunerii formualrului 050.

ANAF: In cazul dvs, dupa intrarea in vigoare a ordinului 2853/2017, nu mai mai trebuia depus formularul 050. Vom informa si colegii de la sectorul 1 in acest sens.
O societate are domiciliul fiscal diferit de sediul social. Hotaraste sa modifice sediul social in alt judet si domiciliul fiscal sa ramana neschimbat. ONRC a transmis modificarea de sediu social. Ce declaratii trebuie sa depuna contribuabilul in acest caz ? Mentionez ca in colaborare cu DGFP Ilfov, am ajuns la concluzia ca aceasta situatie lipseste din procedura si practic nu se stie ce trebuie facut.

ANAF: In situatia prezentata de dvs. se aplica prevederile art 31 alin 1 si 2 din Codul de Procedura fiscala avand in vedere ca doriti ca domiciliul fiscal sa ramana acelasi dar este diferit de noul sediu social. Deci se depune formularul 050 la organul fiscal la care aveti deja domiciliul fiscal completand la cap I pct 3 adresa noului sediu social , iar la cap II si III din formular aceeasi adresa la care aveti domiciliul fiscal.

 

          Si daca persoana fizica respectiva este rezident in alta tara, non UE, care este procedura pentru a inregistra noul domiciliu fiscal la noi? Este obligatoriu sa faca acest demers?

         ANAF: In situatia in care persoana fizica are obligatia de a depune declaratii la organul fiscal acesta trebuie sa desemneze un imputernicit, cu domiciliul fiscal in Romania, care sa indeplineasca, in numele si din patrimoniul sau, obligatiile acestuia din urma fata de organul fiscal. In vederea inregistrarii imputernicitul va depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla domiciliul sau fiscal formularul 030 „Declaratie de inregistrare          fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane fizice care nu detin cod numeric personal”.

 

O PFA inregistrata la ONRC a schimbat adresa de domiciliu dar nu doreste schimbarea sediului fiscal si a sediului social , dorind ca acestea sa ramana la vechea adresa,diferita de adresa de domiciliu actuala. Este cumva obligata in acest caz sa solicite si schimbarea sediului fiscal ?

ANAF: In ceea ce priveste domiciliul, acesta exista doar in cazul persoanelor fizice si reprezinta adresa inscrisa in actul de identitate. In situatia persoanelor fizice autorizate, nu se “aplica” termenul de domicliu ci de domiliu fiscal care reprezinta sediul activitatii sau locul unde se desfasoara efectiv activitatea principala. Astfel, in cazul in care, in intrebarea dvs. va referiti la schimbarea domiciliului persoanei fizice (cel inscris in actul de identitate), nu este necesara si schimbarea sediului fiscal al PFA.

Schimbare de domiciliu

Pentru o persoana care a studiat in Romania si Europa (si a lucrat in Romania doar pe parcursul studiilor de licenta) si apoi a lucrat numai acolo, deci are si domiciliul fiscal in alt stat de mai bine de 8 ani, este nevoie sa se completeze formulare?

ANAF: In situatia in care persoana respectiva nu detine un act de identitate, valabil, eliberat de autoritatile din Romania, nu realizeaza venituri si, nu are obligatii fiscale in Romania, inseamna ca nu are domiciliu fiscal in Romania .

 

Am depus saptamana trecuta la ANAF un formular 050 pentru schimbarea sediului fiscal de la Bucuresti la Timisoara, la ghiseu mi l-a luat , ce se va intampla acum dupa noul Ordin 2853/2017? Ar trebui sa mai depun ceva, sa astept. Contribuabilul doreste si inregistrarea in scopuri de TVA si nu stiu la care Administratie sa merg sa depun D010?

ANAF: In limita informatiilor furnizate, in situatia in care prin schimbarea „sediului fiscal” intelegeti modificarea sediului social in cazul unei persoane juridice, consideram ca, daca ati solicitat inregistrarea mentiunilor privind modificarea sediului social in registrul comertului, iar sediul social reprezinta si domiciliul fiscal, nu era necesar sa depuneti formularul 050 „Cerere de inregistrare a domiciliului fiscal al contribuabilului”.
In acest caz, competenta de administrare trece la noul organ fiscal incepand cu ziua urmatoare expirarii termenului de 15 zile lucratoare de la data inscrierii in registrul comertului a mentiunilor privind modificarea sediului social. Astfel, in situatia in care au expirat cele 15 zile, pentru inregistrarea in scopuri de TVA este necesar sa va adresati unitatii fiscale de la Timisoara.
Mi-am schimbat domiciliul recent, alt oras, acelasi judet. La schimbarea buletinului s-a schimbat si acest domiciliu fiscal sau sunt unele demersuri de facut in acest sens?

ANAF: Nu este necesar sa faceti alte demersuri, informatia privind modificarea domiciliului se transmite organelor fiscale de catre Ministerul Afacerilor Interne

 

Pentru modificarea domiciliului fiscal al unui sediu permanent in Romania al unei persoane juridice straine se depune formularul 050 sau declaratie de mentiuni 013?

ANAF: Schimbarea domiciliului fiscal al unui sediu permanent se aduce la cunostinta organului fiscal competent prin depunerea declaratiei de mentiuni respectiv formularul 013, in termen de 15 zile de la data producerii modificarii.

 

Pentru schimbarea sediului care coincide cu domiciului fiscal de la o adresa la alta, acestea fiind in aceeasi localitate, in afara de demersurile facute la ORC, mai trebuie facut ceva in acest sens la administratia fiscala?

ANAF: In situatia in care ati indeplinit formalitatile de modificare a sediului social la O.N.R.C., nu mai este necesar sa efectuati alte demersuri la organul fiscal.

 

Vreau si eu un link legat de rezidenta fiscala.

ANAF: Pentru a studia raspunsurile date la intrebarile adresate de contribuabili in sesiunile de facebook din data de 20.09.2017 si 27.09.2017 cu privire la stabilirea rezidentei fiscale puteti accesa urmatoarele link uri:aici si aici.
La urmatorul link puteti vizualiza Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2853/2017 privind modificarea si completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3.845/2015 pentru aprobarea procedurilor de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal, precum si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare aici.

 

Din momentul in care se depune un 050 de schimbare dosar fiscal de la un sector la altul sau dintr-un judet in altul, de ce dureaza procedura mai bine de 3 luni pana se elibereaza decizia de trasfer dosar?

ANAF: In cazul in care dosarul nu a fost transferat in termenul legal, trebuie sa va adresati organului fiscal la care ati depus formularul 050.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO