ANAF a raspuns intrebarilor legate de dreptul la contestare

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online referitoare la dreptul la contestare. Persoanele care considera ca au fost lezate in drepturile lor printr-un act administrativ fiscal, sau prin lipsa acestuia, sunt indreptatite la contestatie. Contestatia este o cale administrativa de atac pe care o formulezi impotriva titlului de creanta, precum si impotriva altor acte administrative fiscale.

Iata una dintre cele mai interesante intrebari din cadrul acestei sesiuni.

De ce primim somatia si titlul executoriu in acelasi timp, plus contul blocat? Cum putem contesta in acest caz?

ANAF: Va precizam ca, somatia este insotita obligatoriu de un exemplar al titlului executoriu emis de organul de executare silita, asa dupa cum prevede art.230 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.
Transmiterea somatiei ( insotita de titlul executoriu) reprezinta prima etapa a executarii silite. Daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita.
Impotriva actelor de executare silita aveti dreptul de a face contestatie in termen de 15 zile, sub sanctiunea decaderii, de la primirea acestora, contestatia depunandu-se la instanta judecatoreasca competenta.
In ceea ce priveste “blocarea contului bancar”, va sugeram sa luati legatura cu organul fiscal care a dispus o astfel de masura pentru a primi lamuririle necesare.

 

Afla de aici mai multe informatii referitoare la impozitarea veniturilor obtinute din cedarea folosintei bunurilor.


Autor :