ANAF a raspuns intrebarilor legate de esalonarea la plata a obligatiilor fiscale

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Daca platesc datoria principala beneficiez de stergerea penalitatilor? Daca da, incepand cu ce data?

ANAF: Informatiile furnizate de dumneavoastra nu sunt suficiente pentru formularea unui raspuns. Mentionam ca anularea penalitatilor se poate face in situatia in care ati avut aprobata o esalonare si ati respectat conditiile prevazute de Codul de procedura ficsala, de OPANAF nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central si respectiv in decizia de esalonare la plata a obligatiilor fiscale. In ANEXA 2 a ordinului mentionat ” PROCEDURA de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central”, la art. 1 alin (1) lit b) se prevede ca organul fiscal competent poate acorda inlesniri la plata obligatiilor fiscale: b) amanarea la plata, in conditiile legii, a penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale esalonate la plata, in vederea ANULARII, pana la data finalizarii esalonarii la plata.

 

As dori esalonarea unor datorii acumulate , pe o durata de un an, pt o firma situata in sector 6. De ce documente am nevoie, unde trebuie sa merg exact si ce conditii trebuiesc indeplinite pentru acordarea acestei esalonari!?

ANAF:

  1. Documentele ce trebuie anexate la cererea de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale, sunt cele prevazute la art. 2 alin. (2) din Anexa 1 la Ordinul nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central printre care: copia ultimei situatii financiare anuale, situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale; copia ultimei balante de verificare etc. Informatii detaliate le gasiti accesand ordinul si anexa mentionata la acest link.
  2. In cazul dumneavoastra, organul fiscal competent in vederea acordarii esalonarii la plata este Administratia Sectorului 6 a Finantelor Publice
  3. Conditiile de acordare a esalonarii la plata, sunt cele prevazute in ordinul mentionat precum si la art. 186 din Codul de procedura fiscala, ca de exemplu: debitorul sa se afle in dificultate generata de lipsa temporara de disponibilitati banesti si sa aiba capacitate financiara de plata pe perioada de esalonare la plata, sa aiba constituita garantia potrivit legii, sa nu se afle in procedura insolventei, sa nu se afle in dizolvare potrivit prevederilor legale in vigoare, sa nu li se fi stabilit raspunderea potrivit legislatiei privind insolventa si/sau raspunderea solidara, sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal.

Pentru a obtine mai multe informatii fata de cele de mai sus va sugeram sa va adresati organului fiscal competent, respectiv, Administratiei Sectorului 6 a Finantelor Publice.

Procedura de acordare a esalonarii la plata de catre organul fiscal este prevazuta la art 186 si 187 din Legea 207 privind Codul de Procedura Fiscala precum si de OPANAF nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central , ordin pe care il puteti vizualiza accesand acest link.

In ANEXA 1 a ordinului mentionat denumita “CONTINUTUL CERERII de acordare a esalonarii la plata si documentele justificative anexate acesteia” veti gasi informatiile de care aveti nevoie pentru obtinerea unei esalonari.
In situatia in care mai doriti clarificari puteti sa ne sunati la numarul 031.403.91.60 sau sa transmiteti intrebarea dvs. concreta pe formularul de asistenta, pe care il gasiti la aceasta adresa.

 

As dori sa stiu cum pot beneficia de o esalonare a unor datorii din 2008-2009 pentru o societate din sector 6 (penalitatile si dobanzile sunt mai mari decat debitul).

ANAF: Esalonarea la plata a obligatiilor dvs. fiscale se solicita in baza unei cereri depuse la registratura organului fiscal competent, respectiv Administratia sectorului 6 a finantelor publice. Documentele ce trebuie anexate la cererea de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale, sunt cele prevazute la art. 2 alin. (2) din Anexa 1 la Ordinul nr. 90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central, printre care: copia ultimei situatii financiare anuale, situatia incasarilor si platilor pe ultimele 6 luni anterioare datei depunerii cererii de acordare a esalonarilor la plata a obligatiilor fiscale; copia ultimei balante de verificare etc. Informatii detaliate gasiti accesand ordinul si anexa mentionata aici.

Pentru a beneficia de esalonare trebuie sa indepliniti si conditiile prevazute la art 186 din Codul de procedura Fiscala.
Ca urmare va sugeram sa va adresati Administratiei sectorului 6 a finantelor publice care va analiza situatia fiscala a societatii respective si va va explica in mod concret cum sa procedati. pentru a beneficia de aceasta facilitate.

 

Se poate face esalonare datorii si in cazul unui II? Cu sau fara garantii?

ANAF: Da, o persoana fizica autorizata poate solicita esalonare la plata. Se constituie garantii pentru sumele solicitate la esalonare mai mari de 5000 lei. Prin exceptie, pentru debitorii care nu constituie nici un fel de garantie ca urmare a faptului ca nu detin nici un fel de bunuri in proprietate, esalonarea se acorda pe cel mult 6 luni, atat pentru obligatiile fiscale principale, cat si pentru dobanzile si penalitatile de intarziere.

 

De la ce suma ai nevoie de garantie ?

Potrivit prevederilor art.193 alin. 2 din Codul de procedura fiscala, pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, de peste 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice, este necesara constituirea de garantii.

 

De ce pe portalul Ghiseul.ro, la sectiunea plati ANAF,pentru plata anticipata a impozitului pe venituri din cedarea folosintei bunurilor si CASS este mentionata suma pentru un an si nu se poate achita pentru fiecare trimestru?

ANAF: Pentru efectuarea platii pe portalul Ghiseul.ro,se poate introduce manual suma inscrisa in decizia de impunere sau pe care doriti sa o achitati. Puteti beneficia de asistenta apeland Biroul central asistenta telefonica a contribuabililor – Call-center la nr. 031.403.91.60.

 

Se pot face reclamatii in anonimat pentru frauda fiscala?

ANAF: Buna ziua. In OG 27/2002 este prevazut ca in cererea/sesizarea/reclamatia sau solicitarea pe care o adresati unei autoritati publice sa mentionati obligatoriu urmatoarele date de identificare: nume/prenume si adresa.

 

Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori, iar aici gasesti sesiunea legata de stabilirea rezidentei fiscale.


Autor :