ANAF a raspuns intrebarilor legate de formularul 200

24 aprilie 2017

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta in cadrul careia a raspuns intrebarilor legate de Declaratia privind veniturile realizate din Romania (formularul 200).

 

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Se mai poate depune aceasta declaratie la ghiseu sau doar online cu semnatura digitala?

ANAF: Declaratia 200 se depune:

Platile din cursul anului 2016 pt CAS si CASS cum le consideram, deductibile sau nedeductibile? Am inteles ca nu se mai trec in D200, dar nu stiu daca le consideram deductibile sau nu.

ANAF: In formularul 200 la rd.2. Cheltuieli deductibile, exclusiv contributii sociale obligatorii se completeaza cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii, care indeplinesc conditiile generale pentru a putea fi deduse, in functie de natura acestora, potrivit Codului fiscal. Nu se cuprind cheltuielile reprezentand contributii sociale obligatorii platite in cursul anului, intrucat deductibilitatea acestora se acoda de catre organul fiscal competent care are obligatia recalcularii venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinata in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilita potrivit Declaratiei privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal. Deci contributiile sociale sunt deductibile, dar acordarea deductibilitatii se face de catre organul fiscal

 

Cand apare registrul de evidenta fiscala, cel mult pomenit? Cel dupa care ar trebui sa completam decl 200?

ANAF: Registrul de evidenta fiscala urmeaza sa fie aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice. Pana atunci pentru completarea D200 se vor folosi datele din registrul de incasari si plati.

 

Pentru contractele de inchiriere in valuta se depune declaratia 200? La ce curs calculez chiria incasata? Folosesc cursul de la data incasarii? Dar contractele de inchiriere in lei?

ANAF: Potrivit pct.20.(5) din Hotararea Guvernului nr.1/2016 dat in aplicarea art.84 din Codul fiscal, in situatia in care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei valute, venitul brut anual se determina pe baza chiriei lunare evaluate la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere. Nu au obligatia depunerii formularului 200 contribuabili persoane fizice care, in anul de raportare, au realizat venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente, pentru care platile anticipate cu titlu de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat si impozitul este final. Insa aceste persoane fizice au obligatia depunerii formularului 200 in situatia in care declaratia de venit estimat a fost depusa in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, conform legii.

 

Care este termenul de depunere al declaratiei 200 pentru anul 2016?

ANAF: Declaratia 200 aferenta anului 2016 se poate depune pana la data 25 mai 2017, inclusiv.

 

Cum gestionezi eficient Formularul 200 in functie de domeniul de activitate

Pentru un cabinet de avocat -contributiile de asigurari sociale 10% platite la Barou se scad din cheltuielile deductibile declarate in D200? Cheltuielile de sanatate platite anticipat, precum si cele provenite din regularizarile anuale se scad din cheltuielile deductibile declarate la rd 2 cheltuieli deductibile?

ANAF: La calculul venitului net anual din venitul brut sunt deductibile si contributiile la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor. In vederea acordarii deductibilitatiicontributiilor la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, efectuate potrivit legii, la calculul venitului net anual realizat din activitatea respectiva, justificarea se efectueaza pe baza de documente, iar deducerea se acorda in cursul anului in care a fost efectuata plata. In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, in conformitate cu prevederile art. 75 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal competent are obligatia recalcularii venitului net anual/pierderii nete anuale, determinat/determinata in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, stabilit/stabilita potrivit Declaratiei privind venitul realizat, prin deducerea din venitul net anual a contributiilor sociale obligatorii datorate, potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii.

 

Pentru veniturile din jocuri de noroc, obtinute de la un singur organizator de jocuri de noroc, avand mai multe extrageri, cum completez formularul 200, cumuleze castigul sau completez cate o anexa la formularul 200 cu fiecare castig obtinut la fiecare extragere?

ANAF: Potrivit Instructiunilor privind completarea formularului 200 „Declaratie privind veniturile realizate din Romania”, veniturile realizate de catre persoanele fizice ca urmare a participarii la jocuri de noroc la distanta si festivaluri de poker, se declara prin inscrierea fiecarui venit brut primit de la un organizator de jocuri de noroc sau platitor de venituri din jocuri de noroc. Ca urmare, veti completa, corespunzator numarului de venituri brute obtinute, cap. II „Date privind privind veniturile realizate, pe surse si categorii de venit”, in formularul „Anexa nr. … la Declaratia privind veniturile realizate din Romania”. Toate „Anexele”, corespunzatoare numarului de venituri brute obtinute se ataseaza la declaratia privind veniturile realizate.

 

Pentru un contract de inchiriere in valuta care a fost reziliat in luna mai 2016 si au fost recalculate obligatile de plata pe anul 2016 mai este necesara depunerea formularului 200?

ANAF: In situatia rezilierii, in cursul anului fiscal, a contractelor incheiate intre parti, pentru care chiria reprezinta echivalentul in lei al unei sume in valuta , chiar daca au fost recalculate platile anticipate, sunteti obligata sa depuneti declaratia 200 deoarece determinarea venitului brut anual sumele incasate drept chirie in valuta se evalueaza la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de BNR, valabil pentru ultima zi a fiecarei luni, corespunzator lunilor din perioada de impunere, diferit fata de cel al stabilirii platilor anticipate.

 

Pentru prestare de servicii pentru o companie din UE, servicii prestate in Romania ( in baza contractului intre PFA si firma din UE), se considera venituri din Romania (D200) sau din strainatate (D201) ? Incasarea se face din strainatate, dar serviciul se presteaza in Romania.

ANAF: Pentru veniturile realizate DIN Romania se depune formulaul 200. Informatiile furnizate de dvs. nu sunt suficiente pentru a va formula raspuns clar. Sunt necesare detalii privind categoria de venit obtinuta din presatrea de servicii catre o firma din UE. Impozitarea veniturilor obtinute DIN strainatate se face in conformitate cu prevederile Codului fiscal in coroborare cu prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri incheiata cu statul respectiv. Pentru a primi un raspuns va recomandam sa transmiteti un e-mail, utilizand formularul de asistenta existent pe site-ul ANAF, in sectiunea “Formular de contact” pe cAre il gasiti la acest link, in care sa furnizati mai multe informatii.

 

Pentru un PFA cu norma de venit, care nu depune in mod normal formularul 200, care vrea sa redirectioneze 2% din impozit unei asociatii, ce se completeaza la capitolul II? Se poate lasa necompletat?

ANAF: Contribuabilii care au realizat venituri din activitati independente, impusi pe baza de norma de venit, care nu au obligatia depunerii declaratiei si care opteaza pentru virarea unei sume in contul entitatilor nonprofit sau al unitatilor de cult completeaza, in formularul 200, la Capitolul II DATE PRIVIND VENITURILE REALIZATE, PE SURSE SI CATEGORII DE VENIT, doar sectiunea A. DATE PRIVIND ACTIVITATEA DESFASURATA. De asemenea, in formularul 200, se completeaza Capitolul III DESTINATIA SUMEI REPREZENTAND PANA LA 2% DIN IMPOZITUL DATORAT PE VENITUL NET/ CASTIGUL NET ANUAL IMPOZABIL.

 

La venitul brut precum si la cheltuieli se trec in declaratia 200 sumele din registrul de incasari si plati cu tot cu TVA sau fara TVA (avand in vedere ca in registru de incasari si plati se trec sumele inclusiv TVA)?

ANAF: In cazul in care sunteti persoana fizica platitoare de TVA, la stabilirea impozitului pe venit, se va lua in calcul venitul net care reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuielile deductibile, exclusiv TVA. Daca sunteti persoana fizica neplatitoare de TVA, se vor lua in calcul venitul brut si cheltuielile deductibile inclusiv T.V.A.

 

Venitul net la o intreprindere individuala cu activitate de comert este influentat de catre stocul de la sfarsitul anului?

ANAF: Regulile generale de stabilire a venitului net anual din activitati independente, determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate sunt prevazute la art. 68 din Codul fiscal. „Stocul de la sfarsitul anului” nu influenteaza venitul net care se inscrie in D200.

 

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO