ANAF a raspuns intrebarilor legate de formularul 220 – Ciel Romania

ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online cu tema Depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit – formular 220.

Trebuie sa depui declaratia privind venitul estimat/norma de venit aferenta anului 2017 pana la data de 31 ianuarie 2017 daca:

  • Doresti schimbarea, prin optiune, a sistemului de impunere de la sistemul real la norma de venit sau invers
  • Venitul tau net se determina pe baza normelor de venit si in anul fiscal anterior ai inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro

Stim cat de important este sa ai acces la informatia corecta atunci cand lucrezi cu programe de contabilitate, chiar si cu programe gratuite. Tocmai de aceea, ti-am pregatit o detaliere a celor mai interesante intrebari si raspunsuri.

Un PFA infiintat in decembrie 2016 depune D220 si pentru 2016 si pentru 2017? Care este termenul limita pentru depunere?

ANAF: In situatia in care v-ati infiintat in luna decembrie 2016, pentru formularul 220 DECLARATIA PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT depusa in luna decembrie nu se mai stabilesc plati anticipate, venitul net aferent perioadei pana la sfarsitul anului urmand sa fie supus impozitarii potrivit deciziei de impunere emise pe baza formularului 200 DECLARATIA PRIVIND VENITUL REALIZAT, care aveti obligatia depunerii la organul fiscal competent pana la data de 25 mai 2017 inclusiv pentru anul 2016. In cazul in care realizati venituri din activitati independente determinate in sistem real, aveti obligatia de a depune DECLARATIA PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT pe anul 2017 odata cu DECLARATIA PRIVIND VENITUL REALIZAT, respectiv pana la data de 25 mai 2017 inclusiv.

 

O I.I. cu mai multe coduri CAEN (toate se incadreaza la impozitarea pe norma de venit), cumuleaza normele de venit aferente codurilor CAEN pe care este autorizat chiar daca obtine venituri de pe un singur cod CAEN?

ANAF: In situatia in care I.I. la care faceti referire este autorizata sa desfasoare mai multe activitati independente, conform codurilor CAEN acordate, iar pentru activitatile respective venitul net se determina pe baza normelor de venit, venitului net anual se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corectate potrivit criteriilor specifice. Criteriile de corectie a nivelului normelor de venit se regasesc detaliate in Nomele metodologice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.1/2016, date in aplicarea art.69 din Codul fiscal. Daca considerati ca sistemul de impunere pe baza normelor anuale de venit nu este compatibil cu specificul activitatilor pentru care I.I. este autorizata, aveti posibilitatea de a opta pentru determinarea venitul net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, depunand in acest sens, pana la data de 31 ianuarie 2017, formularul 220 – Declaratie privind venitul estimat/norma de venit.

 

1. Ce norma de venit va fi in 2017 pentru codul CAEN 8299 (Mures-Tarnaveni)?
2. Ce anume trebuie prezentat ANAF-ului in cazul schimbarii codului CAEN in vederea trecerii la norma de venit ? Va fi doar depunerea declaratiei 220?
3. Un PFA infiintat in februarie 2013, impozitat in sistem real pana in 2016, va putea trece la norma de venit in 2017?

ANAF:

  1. In ceea ce priveste nivelul normelor de venit pentru anul 2017 pentru judetul Mures – (Tarnaveni) stabilirea acestuia intra in atributiile Directiei Generale Regionale a Finantelor Publice Brasov iar nivelul normelor de venit pentru anul 2017 le puteti consulta si pe site-ul nostru pe pagina de asistenta contribuabuli sau accesand acest link
  2. In cazul indeplinirii formalitatilor privind schimbarea codului CAEN la Oficiul Registrului Comertului, trecerea la sistemul de impunere pe baza de norme de venit se realizeaza prin depunerea formularului 220 – DECLARATIE PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT, la organul fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Totodata, la incetarea activitatii pentru vechiul cod CAEN, exista obligatia depunerii formularului 220, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate. Mentionam ca impunerea pe baza de norme se realizeaza doar pentru acele activitati cuprinse in Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit.
  3. In cazul infiintarii unui PFA in anul 2013 cu determinarea venitului net anual in sistem real, aceasta poate solicita trecerea la sistemul de impunere pe baza de norme de venit incepand cu anul 2017, prin depunerea formularului 220 – DECLARATIE PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT, la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului (doar daca activitatea respectiva este cuprinsa in Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit).

 

Am trecut in 2016 la sistemul normelor de venit si in continuare sunt in situatia de fi la norma de venit, fiindca incasarile nu au ajuns la plafon, codul CAEN este in nomenclatorul normelor, sunt individual, nu am angajati si nu am si alte CAEN-uri. Se mai depune D220 pentru norma de venit in 2017?

ANAF: Potrivit prevederilor pct.8 lit.e) din instructiunile de completare a formularului 220 aprobate prin Ordinul nr.3622/2015, in cazul prezentat de dumneavoastra, nu mai aveti obligatia depunerii declaratiei 220 in anul 2017, formularul 220 trebuie depus doar daca doriti sa treceti la impunerea in sistem real.

 

Trebuie sa depun la organul fiscal declaratia 220 pentru anul 2017 pana la 31.01.2017 pentru veniturile din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria este in valuta?

ANAF: In cazul prezentat de dvs. in vederea stabilirii platilor anticipate la o valoare cat mai reala a cursului nu trebuie sa depuneti formularul 220 pentru veniturile din anul 2017 deoarece, in vederea stabilirii platilor anticipate anuale, organul fiscal ia ca baza de calcul venitul anual estimat, determinat pe baza cursului de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, din ziua precedenta celei in care se efectueaza impunerea.

Cand trebuie sa depun formularul 200?

Desfasor activitatea cu o I.I. la care pana acum am platit in sistem real impozitele. Pentru 2017 nu preconizez modificari mari in ceea ce priveste veniturile si cheltuielile. Trebuie sa depun declaratia 220?

ANAF: Trebuie sa depuneti formularul 220 DECLARATIE PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT doar in situatia in care estimati ca in anul 2017 veti realiza venituri care difera cu cel putin 20% fata de anul fiscal anterior. In aceasta situatie formularul 220 se va depune odata cu declaratia privind venitul realizat (formular 200) pana la data de 25 mai.

 

PFA impozitat la norma de venit. Pentru stabilirea pragului de 100.000 de euro si depunerea declaratiei 220 va rog sa-mi spuneti ce inseamna venit brut anual obtinut (Art 69 alin 9 Cod fiscal). Este venitul facturat de PFA sau venitul incasat de PFA?

ANAF: Pentru stabilirea plafonului de 100.000 euro prevazut la art.69 alin.(9) din Codul fiscal, se ia in considerare, potrivit prevederilor art.68 alin.(2) lit. a) din Codul fiscal, venitul incasat. De asemenea, potrivit normelor de intocmire a Registrului-jurnal de incasari si plati, aprobate prin Ordinul 170/2015pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, incasarile din acest registru cuprind sumele incasate din desfasurarea activitatii.

 

In cazul unui contract de inchiriere pt un apartament pe care il inchei acum pentru tot anul 2017, formularul 220 se depune online sau direct la ghiseu, odata cu inregistrarea contractului?

ANAF: In cazul in care realizati venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui contract de inchiriere, formularul 220 DECLARATIA PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT se va depune in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului intre parti, odata cu inregistrarea acestuia la organul fiscal competent. (potrivit prevederilor pct.8 litb) din Ordinul resedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3622/2015). Declaratia se depune in format hartie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul postal, prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire. Totodata, puteti transmite formularul 220, anexand si contractul de inchiriere, utilizand serviciul Spatiu privat virtual. Informatii privind inregistrarea/inrolarea persoanelor fizice in spatiul privat virtual le puteti gasi accesand acest link.

 

Declaratia 220 se poate depune si on-line, prin Spatiul Privat Virtual? Anul trecut am depus declaratia 200 on-line dar pe aceasta nu.

ANAF: Da, formularul 220 – Declaratie privind venitul estimat/norma de venit, poate fi comunicat prin Serviciul SPATIUL PRIVAT VIRTUAL cu conditia transmiterii acestuia odata cu declaratia 200,in cazul sistemului real, conform prevederilor Codului fiscal.

 

Pentru 2016 respectiv 2017 se pot depune D200 si D220, pe formularele din 2016 , existente pe site?

ANAF: Formularele 200 si 220, care pot fi completate si depuse pentru anul 2016, respectiv anul 2017, se gasesc pe site-ul ANAF, la aceasta adresa, primul tabel:1. FORMULARE FISCALE NOI/MODIFICATE CU 1 IANUARIE 2016.

 

Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori, iar aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale. Intrebarile si raspunsurile referitoare la plafonul platilor in numerar le poti vizualiza aici.


Autor :