ANAF a raspuns intrebarilor legate de impozitul specific unor activitati

ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online cu tema: Impozitul specific unor activitati.

Descopera mai jos care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

La calculul impozitului specific de unde aflam rangul strazii dintr-un municipiu (adica in ce zona este societatea A, B,C, D); trebuie demonstrat cu ceva act?

ANAF: In conformitate cu art. 453 din Codul fiscal si cu normele de aplicare ale acestui articol Consiliile locale adopta hotarari privind stabilirea unui numar de cel mult patru zone si delimitarea acestora, in intravilanul unitatilor administrative-teritoriale, in functie de pozitia terenului fata de centrul localitatii, de retelele edilitare, precum si de alte elemente specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale, pe baza documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, a registrelor agricole, a evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau a oricaror alte evidente agricole sau cadastrale.

In cazul municipiului Bucuresti, hotararea se adopta de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Delimitarea zonelor se face astfel incat acestea sa acopere integral suprafata intravilanului unitatii administrativ-teritoriale. In cazul in care in intravilan, in urma delimitarii zonelor, sunt terenuri care nu au fost cuprinse in nicio zona, acestea se considera a fi in zona A.
Spre exemplu pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti exista “Reglementarile urbanistice de incadrare pe zone si categorii de folosinta a terenului Municipiului Bucuresti” pe care le puteri consulta la acest link.

 

Pentru municipii de unde luam incadrarea in zona? De exemplu, pe site-ul Primariei din Cluj incadrarea este pe 6 zone: Zona 1, 2, 3, 4, 5, 6

ANAF: Pentru a afla zona fiscala in municipiul Cluj-Napoca puteti accesa acest link.

 

Firma organizatoare de evenimente cu caracter ocazional, organizeaza 2 zile/luna activitati Bar si servire la Bar in locatii diferite (suprafete variabile). Cum se pondereaza suprafetele diferite si faptul ca activitatea are loc in doar 2 zile pe luna?

ANAF: In limita informatiilor furnizate de dumneavoastra, mentionam ca la calculul impozitului specific, in cazul activitatii cu codul CAEN: 5630 – “Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”, se ia in calcul suprafata de desfasurarea activitatii care nu “se pondereaza” in functie de zilele in care se organizeaza activitati.

        Deci pentru o zi de activitate platesc impozit asemenea unui operator de bar cu activitate pentru toata luna, corect? Iar prin pondere nu ma refer doar la factorul timp ci si la factorul suprafata variabila.

ANAF: Elementele care se iau in calcul in vederea stabilirii impozitului specific sunt cele inscrise in autorizatia de functionare.

 

Un Complex hotelier dintr-o statiune turistica de la munte, are o terasa neacoperita care este functionala doar 3 luni pe an. Atat in autorizatia de functionare de la primarie, cat si in certificatul de clasificare emis de Ministerul Turismului, sunt specificate locurile si suprafata terasei, dar nu si faptul ca functioneaza sezonier. Cum se calculeaza impozitul specific pentru acesta terasa? (nu s-au solicitat modificari la autorizatie si certificatul de clasificare). De asemenea, va rog sa specificati cum se calculeaza impozitul specific in urmatorul caz: complex hotelier, numarul locurilor de cazare =50, nr. locuri restaurant = 100, numar locuri terasa sezoniera =80; locurile impuse (50) se scad atat din nr.locurilor din restaurant(100-50) cat si din cel al terasei(80-50)?

ANAF: In situatia in care intervine modificarea suprafetelor aferente desfasurarii fiecarei activitati, incepand cu semestrul urmator acestor modificari, contribuabilii recalculeaza, in mod corespunzator, impozitul specific aferent perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat, prin impartirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice si inmultirea cu numarul de zile aferent perioadei din anul calendaristic pentru care contribuabilul a existat.
Prin sintagma perioada pentru care contribuabilul a existat, se intelege perioada in care a fost supusa exploatarii economice acea structura de primire turistica sau unitate de alimentatie publica sau acea parte/suprafata a acesteia.
Astfel de modificari, cum ar fi inchiderea activitatii unei terase pe timpul iernii, inchiderea activitatii unui bar in extrasezon, scoaterea din circuitul turistic a unui numar de camere, introducerea de camere in circuitul turistic, consideram ca se pot realiza NUMAI prin modificarea anexei la certificatul de clasificare sau a autorizatiei de functionare. In ceea ce priveste modul de calcul al impozitului specific pentru exemplul dat de dvs., intrucat numarul de locuri pe fiecare tip de structura de alimentatie publica este peste numarul de locuri de cazare,se determina impozitul specific anual astfel:

  • conform anexei nr. 3 la lege pentru locurile de cazare si locurile de alimentatie publica impusa; si
  • conform anexei nr. 1 la lege pentru locurile de alimentatie publica care depasesc locurile de cazare

Exemple de calcul sunt specificate in Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, inclusiv cazul dvs.

 

Un hotel al carui restaurant efectueaza si livrari de tip catering se mai clasifica drept complex hotelier sau trebuie sa plateasca impozit specific defalcat?

ANAF: In situatia prezentata de dvs, impozitul specific se determina prin insumarea impozitului stabilit pentru fiecare activitate desfasurata astfel:

  • conform anexei nr. 3 la lege pentru complexul hotelier
  • conform anexei nr. 1 la lege pentru structura de alimentatie publica independenta, daca aceasta exista
  • conform anexei nr. 1 la lege pentru activitatea de catering.

In vederea calcularii impozitului specific, va trebui sa aveti in vedere suprafetele care se iau in calcul pentru activitatile desfasurate si care sunt definite la art. 2 din Legea 170/2016.

 

Pentru municipii de unde luam incadrarea in zona? De exemplu, pe site-ul Primariei din Cluj incadrarea este pe 6 zone: Zona 1, 2, 3, 4, 5, 6

ANAF: In conformitate cu art. 453 din Codul fiscal si cu normele de aplicare ale acestui articol Consiliile locale adopta hotarari privind stabilirea unui numar de cel mult patru zone si delimitarea acestora, in intravilanul unitatilor administrative-teritoriale, in functie de pozitia terenului fata de centrul localitatii, de retelele edilitare, precum si de alte elemente specifice fiecarei unitati administrativ-teritoriale, pe baza documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, a registrelor agricole, a evidentelor specifice cadastrului imobiliar-edilitar sau a oricaror alte evidente agricole sau cadastrale. In cazul municipiului Bucuresti, hotararea se adopta de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Delimitarea zonelor se face astfel incat acestea sa acopere integral suprafata intravilanului unitatii administrativ-teritoriale. In cazul in care in intravilan, in urma delimitarii zonelor, sunt terenuri care nu au fost cuprinse in nicio zona, acestea se considera a fi in zona A.
Avand in vedere cele precizate pentru a obtine informatiile privind incadrarea in zona este necesar sa va adresati Consiliilor locale­­­­

 

Precizari privind declaratia 100

Urmatorul caz la 31.12.2016 cifra de afaceri sub 500.000 euro: in data de 20.07.2017 am depus declaratia 100 pentru 50% din impozitul specific si trimestrul 2 pentru impozitul pe profit. Cum procedem acum avand in vedere prevederile legi 177/2017 – se va face rectificativa la declaratia 100 depusa sau se depune o noua declaratie cu diferenta pentru luna iulie ?

ANAF: Contribuabilii care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru semestrul I 2017, respectiv impozitul pe profit pentru trim II 2017, rectifica suma declarata prin depunerea declaratiei rectificative – formular 710 – “Declaratie rectificativa”, avand completata cifra “zero” in coloana Suma datorata corectata, urmand a declara impozitul specific, respectiv impozitul pe profit pentru intreaga perioada 01.01 – 31.07.2017 pana la data de 25.08.2017 .

 

Declaratia 100 se depune pentru perioada 01.01-31.07?

ANAF: Daca va referiti la impozitul specific, si indepliniti conditiile mentionate in noile reglementari, acesta trebuie declarat prin formularul 100 pentru intreaga perioada, 01.01.2017 – 31.07.2017.

 

Societatea noastra indeplineste conditiile din noile reglementari (legea 177). Impozitul specific se declara prin D100 pentru intreaga perioada, 01.01.2017 – 31.07.2017 (pana pe 25.08.2017). Cum se declara corect impozitul pe profit? Trebuia declarat pana pe data de 25.07.2017 (pentru trimestrul II) sau va fi declarat in D100 pana pe 25.08.2017 (calcul facut la 31.07.2017 ) odata cu impozitul specific? Va multumesc

ANAF: Potrivit noilor reglementari , impozitul pe profit, prin exceptie de la prevederile art. 41 si 42 se calculeaza, se declara si se plateste pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31.07.2017 pana la data de 25 august 2017 prin depunerea declaratiei 101 . Deci, pentru trim II nu trebuia declarat impozitul pe profit.

 

Daca s-a declarat deja impozitul specific pentru perioada ianuarie–iunie 2017, ramanand doar luna iulie nedeclarata, cum procedam ?

ANAF: Contribuabilii care au depus deja formularul 100 cu privire la impozitul specific datorat pentru semestrul I 2017, rectifica suma declarata prin depunerea declaratiei rectificative – formular 710 -“Declaratie rectificativa”, avand completata cifra “zero” in coloana Suma datorata corectata, urmand a declara impozitul specific pentru intreaga perioada 01.01 – 31.07.2017 pana la data de 25.08.2017.

 

Pentru cei incadrati la exceptii, adica la 31.12.2016 cifra de afaceri sub 500.000 euro si impozit mixt, data depunerii declaratiei 100, cat si plata impozitelor (pe profit si specific) este 25.08.2017?

ANAF: Da, pentru perioada 1 ianuarie 2017 – 31 iulie 2017 exista obligatia calcularii, declararii si platii impozitului specific, cat si a impozitului pe profit, termenul fiind pana la data de 25 august 2017.

 

O societate are autorizatie pentru doua coduri CAEN, 5610 (restaurant) si 5621 (catering). Toate produsele se prepara in aceeasi bucatarie (folosindu-se acelasi aragaz, frigider etc.), se servesc in restaurant pentru caen 5610 sau se livreaza clientului pentru CAEN 5621. Nu exista suprafete distincte, nu s-a cerut asa ceva cand s-a obtinut autorizatia (normele de aplicare a Legii 170/2016 s-au emis mult mai tarziu decat autorizatia care se obtine la inceputul anului).
Suprafata totala este: de servire 50 mp, de pregatire/predare 20 mp, de depozitare 10 mp, anexe-utilitati 30 mp.

  1. Care este suprafata ce se ia in considerare la calculul impozitului pentru restaurant, CAEN 5610? 50 mp?
  2.  Care este suprafata ce se ia in considerare pentru catering? 20 mp (desi bucataria este comuna pentru restaurant si catering? Trebuie modificata autorizatia? Ajunge o declaratie pe propria raspundere a admistratorului unde sa fie specificate distinct suprafetele pentru cele doua caen-uri? Desi, iarasi, este absurd sa se imparta aragazul, frigiderul, masa din bucatarie ca sa se obtina doua suprafete distincte cand ele se folosesc la comun.

ANAF: Pentru codurile CAEN la care faceti referire, suprafetele luate in calcul pentru stabilirea impozitului specific datorat, sunt:

  • in cazul codului CAEN 5610 – “Restaurante”, suprafata utila comerciala/de servire o reprezinta suma suprafetelor saloanelor, teraselor si gradinilor de vara, conform certificatului de clasificare/autorizatie.
  • pentru codul CAEN 5621 – “Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente”, suprafata utila de desfasurare a activitatii specifice o reprezinta suprafata totala construita, conform certificatului de clasificare/autorizatiei.

In cazul in care in certificatul de clasificare/autorizatia de functionare nu se mentioneaza suprafata utila comerciala/de servire pentru codurile CAEN 5610 si CAEN 5621 , suprafata luata in considerare este cea stabilita de contribuabil pe baza documentelor privind spatiul in care isi desfasoara activitatea, respectiv suprafata de desfasurare a activitatii declarata pe propria raspundere la solicitarea eliberarii autorizatiei de functionare de catre institutia competenta.
Va sugeram ca, pentru a avea certitudinea unui calcul corect al impozitului datorat, aferent celor doua coduri CAEN, sa solicitati autoritatii competente eliberarea unei noi fise anexa la certificatul de clasificatie in care sa specificati exact suprafetele destinate activitatilor desfasurate.

 

Situatii punctuale in functie de CA

De la 01.01.2017 suntem platitori de impozit specific si impozit pe profit. Avand CA – 45000 euro de la 1 august cf legii 177 trebuie sa platim impozit pe micro. Pentru cealalta activitate la care suntem incadrati cu impozitul pe profit putem opta pentru impozit micro? Ce impozite vom plati pt cele 2 activitati?

ANAF: Daca va incadrati in prevederile Legii 177/2017 privind modificarile aferente impozitului specific, incepand cu 01,08,2017 impozitul pe veniturile microintreprinderilor este obligatoriu, nu optional. Intrucat nu prezentati date suficiente in vederea formularii unui raspuns care sa lamureasca situatia dumneavoastra, pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul de contact de la acest link sau puteti suna la Call-center la nr. de telefon 031.403.91.60

 

CAEN 5630 cu cifra de afaceri doar 35.000 euro. Datorita faptului ca are un Contract de Mandat cu Loteria Romana se considera ca are venituri din jocuri de noroc si plateste impozit pe Profit si impozit specific; firma nu are contract de asociere prin participatiune. Ce impozit vom plati incepand cu 01.08.2017 ?

ANAF: Prin prevederile Legii 177/2017 referitor la impozitul specific si incadrarea la impozitul pe venitul microintreprinderilor, nu au fost modificate celelalte conditii in afara celei privind cifra de afaceri de la 31,12,2016. Pentru a clarifica situatia la care faceti referire, prezentand mai multe detalii, puteti sa folositi formularul de contact de la acest link.

 

Gradinita care are cod CAEN 5629 pt bucatarie proprie cu CA peste 500000 euro la ce suprafata calculeaza impozitul specific? Precizez ca are delimitata pe schita cladirii bucataria si sala de mese; are 3 puncte de lucru. Calculez separat pentru fiecare?

ANAF: In sensul impozitului specific suprafata utila de desfasurare a activitatii specifice codului CAEN 5629 – “Alte servicii de alimentatie n.c.a.” este suprafata totala construita, conform certificatului de clasificare/autorizatiei. Contribuabilii care au mai multe unitati cu cod CAEN 5629 determina impozitul specific anual prin insumarea impozitului specific aferent fiecarei unitati, calculat conform formulei stabilite in anexa 1 la lege.

          Acest lucru l-am citit si eu, dar am o bucatarie si o sala de mese autorizate de dsv. Nu pot calcula impozitul specific pentru toata cladirea unde de fapt se desfasoara activitate de invatamant.

ANAF: in vederea stabilirii impozitului specific, se ia in considerare suprafata utila de desfasurare a activitatii specifice. Va rugam recititi raspunsul nostru.

 

Firma cu CAEN 5610, CA sub 50000 euro, capital social 10000 ron pot ramane cu impozit pe profit chiar daca nu am CA peste 50000 euro dar indeplinesc conditia capitalui social?

ANAF: Intrucat nu prezentati date suficiente in vederea formularii unui raspuns care sa lamureasca situatia dumneavoastra, mentionam doar ca pentru a opta la plata impozitului pe profit, microintreprinderea trebuie sa aiba un capital social de 45000 de lei, dvs. specificand “capital social 10000 ron “. Pentru a beneficia de asistenta va rugam sa folositi formularul de contact de la  acest link sau puteti suna la Call-center la nr. de telefon 031.403.91.60

 

 

 


Autor :