ANAF a raspuns intrebarilor legate de plata defalcata a TVA – partea a II-a

Continuam seria de intrebari si raspunsuri din cadrul sesiunii de asistenta online organizata de catre ANAF. Aceasta a avut tema: Plata defalcata a T.V.A.

Prevederile Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a T.V.A se aplica optional de la data de 1 octombrie 2017 si obligatoriu de la data de 1 ianuarie 2018; persoanele impozabile care opteaza pentru plata defalcata a TVA in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 beneficiaza de urmatoarele facilitati:

  •  o reducere cu 5% a impozitului pe profit/pe veniturile microintreprinderilor aferent trimestrului IV al anului fiscal 2017. In cazul platitorilor de impozit pe profit care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual cu plati anticipate, 5% se aplica la plata anticipata aferenta trimestrului IV al anului fiscal 2017, iar in cazul celor care au obligatia de a declara si plati impozit pe profit anual, 5% se aplica la o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal 2017. Pentru platitorii de impozit pe profit reducerea se inscrie in mod distinct in declaratia anuala de impozit pe profit.
  •  anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Descopera mai jos intrebarile si raspunsurile oferite:

La o factura platita in numerar de un angajat, anexata la un decont de cheltuieli, cum se procedeaza cu split TVA?

ANAF: TVA se plateste defalcat de catre persoana care incaseaza sumele in numerar (va rugam sa aveti in vedere art. 15 din OG 23/2017).

 

Cum se procedeaza cu Tva-ul aferent restituirilor de sume catre clientii magazinelor cu vanzare on-line , in cazul produselor returnate? Este necesara aprobare ANAF , tinand cont ca sunt foarte multe operatiuni de acestr gen zilnic? Dorim precizari daca toate operatiunile ce implica acest TVA Split de la deschidere cont, cereri catre ANAF ,cu trezoreria,etc se poate face exclusiv on-line.

ANAF: Transferurile ce se se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal sunt prevazute la art. 9 alin. (1) lit. e), g), h), j), k) si l) din O.G. nr. 23/2017.

 

Cand se vor deschide conturile de TVA de catre Trezorerie?

ANAF: Conturile persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA deschise la unitatile Trezoreriei Statului vor fi afisate pe site-ul ANAF si al MFP.

 

Ce se intampla in situatia in care clientul plateste in mod eronat intreaga valoare in contul curent si nu se plateste taxa in contul de TVA si nu face corectia in cele 7 zile? Furnizorul are obligatia sa vireze din contul sau curent in contul de TVA, suma virata eronat de client? Daca da, in acelasi termen de 7 zile?

ANAF: In situatia in care clientul nu efectueaza corectia, respectiv nu efectueaza plata TVA in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, acesta va fi sanctionat potrivit art. 19 din Ordonanta Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA.

 

In interiorul celor sapte zile se pot face compensare in sensul ca daca in una din zile din incasarile si platile in numerar rezulta tva de plata iar in urmatoarea zi ,de exemplu reiese tva de recuperat?

ANAF: Nu se accepta compensari. Diferenta de TVA se calculeaza pentru fiecare zi.

 

Ce se intampla cu incasarile in cont curent ale Biletelor la Ordin / Cec-urilor primite de la clienti si care au termen de decontare dupa 01.10.2017 ? sau chiar 01.01.2018? Acestea nu pot fi schimbate fiind girate de clientul partenerului nostru?

ANAF: Persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, TVA aferenta instrumentelor de plata emise anterior datei de 1 ianuarie 2018 si incasate dupa aceasta data.

 

Contul de TVA poate fi executat prin poprire si pentru alte debite in afara de TVA?

ANAF: Contul de TVA poate fi executat silit pentru plata TVA datorate bugetului de stat, precum si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente iin evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale. Contul de TVA poate fi executat silit si in baza unor titluri executorii, potrivit legii, pentru TVA aferenta unor achizitii de bunuri si/sau servicii.

 

Intreprinderile individuale platitoare de tva si care tin contabilitatea simplificat sunt asimilate societatilor comerciale in ceea ce priveste acest mecanism?

ANAF: Toate persoanele impozabile, fizice sau juridice, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferenta achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

 

Ce se intampla cu TVA-ul facturilor aflate in sold la 01.01.2018 pentru platitorii de TVA la incasare? evident aplicand TVA defalcat de la 01.01.2018.

ANAF: Mecanismul privind plata defalcata a T.V.A nu schimba regula privind stabilirea obligatiilor de plata la bugetul de stat a TVA.

 

In perioada de 7 zile lucratoare sunt permise compensari in interiorul firmei pt tva?In sensul ca daca am incasat numerar o factura pe data de 01 a lunii si efectuez o plata cu op pe data de 2 a lunii, presupunand ca incasarea este mai mare decat plata, cat TVA colecat sunt obligat sa virez?diferenta sau platesc in totalitate tva-ul colectat pe data de 01 si pt. ce am platit furnizorului depun cerere de restituire?

ANAF: Persoanele impozabile care efectueaza incasari in numerar au obligatia sa depuna in numerar/sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii, diferenta intre TVA aferenta incasarilor in numerar si TVA aferenta platilor in numerar efectuate intr-o zi.

 

Cum se va face o plata cu bilet la ordin catre un furnizor platitor de TVA? Cu doua bilete, unul in cont curent si unul in cont de TVA? Si apoi, cel care primeste biletele si vrea sa le gireze catre furnizorii sai, cum va proceda, concret?

ANAF: Persoanele fizice care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice, oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati (ex. activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora), sunt persoane impozabile in scopul TVA.

 

As dori sa stiu de ce facilitati beneficiaza o asociatie profesionala de avocati , impozabila din punct de vedere TVA , care opteaza pentru aplicarea sistemului de la 1 octombrie 2017 .

ANAF: Puteti beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA restante la 30 septembrie 2017 inclusiv, bineinteles daca va aflati in aceasta situatie.

 

Societatile cu impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente nu beneficiaza de nicio facilitate similara platitorilor de impozit pe profit sau microintreprinderilor daca opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA inainte de 1 ianuarie 2018?

ANAF: Astfel cum se prevede in O.G nr. 23/2017, societatile care au obligatia de a plati doar impozit specific sau persoanele care obtin venituri din activitati independente beneficiaza, daca este cazul, de anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand T.V.A, restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

 

Lucrez foarte mult cu facturi proforme emise / primite : avand in vedere ca in cele mai multe cazuri factura fiscala difera de proforma, in plus sau in minus, cum se procedeaza in acest caz? Daca nu platesc proforma furnizorului de combustibil nu imi primeste cisterna la incarcat, iar daca de la client nu am incasat proforma, de asemenea nu ii descarc combustibilul in rezervor. Nu se poate lucra direct cu facturi fiscale. Cum se procedeaza in cazul acesta?

ANAF: Plata defalcata a TVA se aplica si sumelor platite/incasate in avans.

Plata defalcata a TVA – situatii punctuale

Societatile cu cod de TVA anulat vor fi supuse sistemului SPLIT TVA ? Daca da, reglementarile sunt identice cu cele ale societatilor platitoare de TVA?

ANAF: Persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

 

In cazul inregistrarii Split TVA cu data de 01.10.2017, se plateste TVA defalcat doar facturilor emise incepand cu data de 01.10.2017, pentru cele mai vechi regulile raman neschimbate? Deoarece, avem furnizori care au scadente de 90/120 de zile, pentru aceste facturi (emise inainte de 01.10.2017) platile lor vor fi neschimbate (nu vor intra in incidenta acestei OG?

ANAF: Pentru facturile emise anterior datei de 1 octombrie 2017, persoanele impozabile au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasare, TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si achitate dupa aceasta data.

 

Ce se intampla cu suma de TVA ramasa de rambursat, pt care nu se solicita rambursare in anul 2017,o suma de 30000lei, se tine cont de ea in decontul pt luna ianuarie 2018 si se va achita doar diferenta care rezulta din decont?

ANAF: Stimata doamna, prin OG 23/2017 s-a introdus doar plata defalcata a TVA, in ceea ce priveste celelalte prevederi cu privire la determinarea obligatiilor privind TVA, acestea sunt cele inscrise in Codul fiscal.

 

Pot achita o factura cu numerar val fara TVA si din contul de tva sa achit tva? Si daca da, cel care o incaseaza cu numerar greseste si depune in termen de 7 zile TVA aferenta incasarii cu numerar, apoi observa ca a incasat si TVA in contul de TVA, cum isi recupereaza banii depusi gresit? Presupunem ca nu mai are alte incasari cu numerar si nu mai este obligat sa depuna in contul de TVA.

ANAF: Va rugam sa aveti in vedere prevederile art. 9 din OG 23/2017 privind efectuarea corectiilor.

 

Doar grupul fiscal unic este obligat sa aplice split TVA sau si alte tipuri de asocieri, de exemplu asocierea in participatiune?

ANAF: OG 23/2017 prevede ca persoanele impozabile si institutiile publice, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, au obligatia sa plateasca contravaloarea TVA aferente achizitiilor de bunuri si servicii intr-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului.

 

Daca optez in luna noiembrie pentru plata defalcata de TVA mai beneficiez de reducerea de 5% din impozitul pe profit aferent trimestrului IV?

ANAF: Potrivit prevederilor in vigoare, daca optati incepand cu luna noiembrie 2017, beneficiati de facilitatea mentionata.

 

Daca un partener al meu opteaza pentru sistemul de split TVA de la 01.10.2017 sunt obligata si eu sa am un cont special de TVA chiar daca nu optez pentru acest sistem?
Mai exact: 

  1. In ce cont o sa imi faca plata pentru baza respectiv pentru TVA un client care a optat pentru split TVA?
  2. Din ce cont o sa platesc eu baza respectiv TVA-ul unui furnizor care a optat pentru split TVA? 

ANAF: In situatia in care nu optati pentru aplicarea mecanismului in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 nu aveti obligatia utilizari unui cont de TVA.
Incasarile/platile se vor efectua in/din contul curent pentru intreaga suma.

 

Ce se intampla cu TVA-ul cu drept de deducere , aferent achizitiilor pentru care plata s-a facut cu cardul, on line.  Avand in vedere ca in prezent exista reglementare doar pentru cei care incaseaza cu cardul, ce reglemantari vor fi pentru platile on line, efectuate cu cardul ?

ANAF: Referitor la intrebarea dvs., mecanismul platii defalcate a TVA nu schimba decat modalitatile de efectuare a platilor TVA intre furnizori, clienti si bugetul de stat, celelalte reguli de stabilire a TVA colectat si deductibil sunt cele prevazute in Codul Fiscal.

 

In contextul in care o firma este inregistrata cu TVA normal si vine scadenta , ce se intampla daca la data de 25 nu fac plata TVA-ului integral , mai puitin cu TVA-ul neincasat efectiv ?

ANAF: Conform dispozitiilor art. 273 din Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, pentru neachitarea la termenul de scadenta de catre debitor a obligatiilor fiscale principale, se datoreaza dupa acest termen dobanzi si penalitati de intarziere.

 

In cazul unei societati care este in permanenta pozitie de recuperare a TVA de la stat (exportator, proiecte imobiliare aflate in fata de investitii, etc ) si care sporadic are vanzari pe teritoriul Romaniei, pentru care colecteaza TVA, cum se va proceda la transferul sumei colecate in contul de TVA , avand in vedere ca societatea are in permanenta de recuperat TVA si nu doreste sa opteze pentru rambursare ?

ANAF: In O.G. nr. 23 /2017 nu se prevad exceptii pentru situatia descrisa de dvs. Ca urmare transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii facute de organul fiscal, chiar daca aveti deconturi cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata fara optiune de rambursare.

 

Procesatorul platilor on line, cu cardul, are vreo obligatie referitor la TVA-ul split ?

ANAF: Plata defalcata a T.V.A se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punctul de vedere al TVA conform prevederilor Codului fiscal.

 

Cum vom proceda in cazul returului de marfa?

ANAF: Precizari suplimentare privind intrebarea dvs va vom comunica ca urmare a raspunsului pe care il vom obtine de la specialistii din cadrul Ministerului Finantelor Publice.

 

Cum vom proceda in cazul tva incasat in valuta?Dar in cazul tva achitat furnizorilor in valuta,avand in vedere exceptiile din reg. Valutar privind ,spre exemplu,activitatea de transporturi?

ANAF: In situatia prezentata de dvs, trebuie sa aveti in vedere prevederile art. 290 din Codul fiscal.

 

Cum vom proceda in cazul unui client neincasat,dupa 1.01.2018,avand in vedere ca tva calculat sunt “banii statului”? Pentru ce suma il dam in judecata?

ANAF: TVA a fost si ramane un impozit indirect datorat la bugetul statului si care este colectat conform prevederilor Codului fiscal in vigoare. OG 23/2017 a modificat, in principal, modul de decontare a TVA aferent livrarilor si prestarilor de servicii intre furnizori si clienti.

 

Se poate utiliza contul de TVA pentru plata TVA in vama?

ANAF: Si plata TVA in vama se poate face din contul de TVA avand in vedere prevederile O.G. nr. 23/2017, art. 9, alin. (1), lit b) potrivit caruia conturile de TVA se debiteaza cu TVA achitata la bugetul de stat.

 

Conform Art. 15. – (1) Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, au obligatia sa vireze in contul de TVA propriu, in termen de maximum 7 zile lucratoare de la incasarea contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii: TVA aferenta incasarilor prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar; Dar in acest caz platitorul are vreo obligatie? In sensul ca plata va fi debitata din contul curent a furnizorului, toata suma platita inclusiv tva se va face din contul curent.

ANAF: In cazul platii contravalorii livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, platitorul nu are obligatia platii distincte a TVA.

 

In cazul in care am TVA de recuperat pot folosi banii din contul deschis pentru TVA, pentru alte plati, si cum se va proceda?

ANAF: Nu. Contul de TVA este un cont dedicat incasarii si platii TVA, sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.

 

Reguli tranzitorii: Emitere factura inainte de 1 ianuarie, incasare dupa 1 ianuarie 2018. Ce reguli se aplica pentru plata acestei facturi?

ANAF: TVA aferenta facturilor emise inainte de data de 1 ianuarie 2018 sau, dupa caz, inainte de data de la care aplica optional plata defalcata a TVA si incasata dupa aceasta data, se vireaza de catre beneficiar in contul de TVA propriu, in termen de 7 zile lucratoare de la incasare.

 

Plata intregii sume facuta gresit in contul curent. Cine suporta penalitatile? (clientul/furnizorul) Furnizorul are obligatia sa il notifice pe client privind aceasta eroare? Care este procedura de corectie?

ANAF: Potrivit art 18 din O.G. nr. 23/2017 constituie contraventie plata TVA de catre persoanele impozabile in alt cont decat contul de TVA al furnizorului/prestatorului. Deci sanctiunea este suportata de catre clientul ce efectueaza plata eronat.

 

Sunt situatii in care, la scadenta avem mai multe plati de tva da facut decat tva -ul incasat, din acest cont separat de tva.Cum se procedeaza in acest caz, se vireaza din contul curent in contul de tva al furnizorului si ulterior, dupa ce incasez tva in acest cont separat, pot transfera in contul curent, diferenta de tva?La compensari prin ordinele de compensare, cum se procedeaza? Nu este dat niciun exemplu pe pagina ANAF.Comisioanele pentru aceste plati multiple de TVA, se pot deconta bugetului? Obligatia pe cheltuieli a firmei creste nejustificat.

ANAF: Referitor la situatiile prezentate de dvs. facem urmatoarele precizari:

  • in cazul in care sumele din contul de TVA sunt insuficiente pentru plata TVA-ului aferent unor facturi la scadenta, acest cont se crediteaza cu sume transferate din contul curent al titularului;
  • transferurile din contul de TVA in contul curent se efectueaza in urma verificarii efectuate de organul fiscal. Transferul se aproba de catre ANAF in termen de maximum 3 zile lucratoare de la depunerea cererii;
  • mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica in cazul compensarilor clienti- furnizori.

 

Avand in vedere costurile de administrare suplimentare care se v-or impune la implamentarea Split Tva, costuri pe care micii antreprenori care au contabilitatea externalizata nu si le permit, ati luat in calcul majorarea plafonului de la care devii obligatoriu platitor de TVA?

ANAF: Prevederile OG 23/2017 trebuie sa fie aplicate in mod corespunzator atat de catre contribuabili cat si de catre organul fiscal. Aspectele prezentate de dumneavoastra vor fi supuse atentiei Ministerului Finantelor Publice.

 

Ce se va intampla in cazul in care se efectueaza compensari intre societati? Va afecta acest lucru contul de TVA? Sumele de TVA compensate trebuie sa treaca prin conturile de TVA?

ANAF: Mecanismul platii defalcate a TVA nu se aplica compensarilor intre societati.

 

Se va putea face direct debit pentru contul de TVA (sa se faca automat plati de TVA)?

ANAF: Pentru utilizarea serviciului de plati direct debit pentru contul de TVA este necesar sa va adresati institutiei de credit la care este deschis contul de TVA indeplinind conditiile prevazute la art 5 din O.G. nr. 23/2017.

 

Caz ipotetic: cont curent la banca comerciala, cont TVA la trezorerie. Avem de plata o factura de 25 lei cu TVA inclus. Platim baza 21 lei din contul curent de la banca comerciala. Pentru TVA-ul de 4 lei, trebuie sa mergem personal la trezorerie cu ordinul de plata? Daca da, in cat timp, de la data platii sumei de baza? Daca da, unde este eficienta procesului, cand pierzi minim 2h (birou – trezorerie – birou) pentru a merge personal la trezorerie pentru o astfel de plata. Pentru ca, Trezoreria nu are internet banking.

ANAF: Plata TVA din contul de TVA al beneficiarului in contul de TVA al furnizorului/prestatorului, aferent achizitiilor de bunuri/servcii, inclusiv taxa aferenta avansurilor, se face in acelasi timp cu plata reprezentand valoarea serviciilor (baza de impozitare a TVA), Se poate deschide cont pentru TVA si la banca comerciala unde aveti contul curent daca sunt respectate prevedrile art 5 din OG 23/2017.

 

Nerezidentii inregistrati in scopuri de TVA folosesc conturi din Romania pentru incasarea si plata TVA? Nu pot folosi conturi din afara Romaniei?

ANAF: In situatia in care persoana nerezidenta este inregistrata in scopuri de TVA in Romania aceasta are obligati incasarii/platii TVA prin intermediul contului de TVA.

 

Va rugam sa explicati daca optarea pentru plata defalcata a TVA de la 01.10.2017 anuleaza penalitatile de intarziere a obligatiilor principale-TVA- regasite in fisa sintetica totala a fiecarei societati (penalitati de intarziere calculate) sau se refera la alte penalitati. La sediul ANAF 4 nu am primit raspuns.

ANAF: Obligatiile care se anuleaza sunt penalitatile de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA. restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

 

Ce se intampla cu TVA ul pe care il au societatile de recuperat dar pentru care nu s-a solicitat rambursarea lui, se poate prelua in contul de TVA? sau singura varianta prin care societatea poate beneficia este sa depuna cerere de rambursare?

ANAF: Sumele existente in cont pot fi utilizate doar pentru plata TVA sau se pot transfera in contul curent in urma verificarii efectuate de organul fiscal ca urmare a cererii depuse de dvs.

 

Va rugam sa ne informati daca contul din care se face plata TVA catre furnizor/ prestator cedent in cazul cesiunii, conform art. 15 alin 4 trebuie sa fie contul de TVA ( iban de TVA) al cesionarului sau poate fi contul curent al cesionarului, avand in vedere art. 3 alin. 1 conform caruia se plateste TVA prin cont cu IBAN de TVA doar pentru bunuri si servicii, iar cesiunea nu intra in categoria serviciilor.

ANAF: Asa cum ati precizat si dvs, se aplica intocmai prevederile art. 15, alin. 4.


Autor :