ANAF a raspuns intrebarilor legate de regimul special pentru agricultori

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema Taxa pe valoare adaugata – regimul special pentru agricultori.

Conform legislatiei, regimul special pentru agricultori este aplicat pentru activitatile care sunt prevazute mai jos la lit. c) si d), desfasurate de catre un agricultor. Astfel, agricultorul este:

b)      Persoana fizica, persoana fizica autorizata, intreprinderea individuala sau intreprinderea familiala, care are sediul activitatii economice in Romania si care realizeaza activitatile de la lit. c) si d). In plus, acesta nu realizeza alte activitati economice a caror cifra de afaceri anuala este inferioara plafonului de scutire

c)      Activitatile de productie agricola sunt activitatile de productie a produselor agricole, inclusiv activitatile de transformare a produselor agricole prin alte metode decat cele industriale, prevazute in norme

d)     Serviciile agricole sunt serviciile prevazute in norme, prestate de catre un agricultor care utilizeaza munca manuala si/sau echipamentele specifice

e)      Produsele agricole sunt bunuri rezultate din activitatile prevazute la lit. c)

 

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Cum se vor declara in D394, achizitiile de la persoanele ce aplica regimul special pentru agricultori?

ANAF: Potrivit prevederilor alin.(6) al art.315^1 din Codul fiscal (asa dupa cum a fost modificat prin OUG nr.84/2016 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal), persoana impozabila stabilita in Romania sau persoana impozabila nestabilita in Romania, dar inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316, care achizitioneaza bunuri/servicii de la agricultorii care figureaza in Registrul agricultorilor care aplica regimul special, va tine o evidenta separata pentru toate achizitiile efectuate in cadrul regimului special pentru agricultori.

Modul de declarare in D394 a informatiilor privind achizitiile de bunuri si servicii de la agricultorii care aplica regimul special va fi explicat intr-o noua versiune a Ghidului de completare a formularului 394 ce va fi publicat pe site-ul nostru la sectinea Asisenta contribuabili.

 

In ce consta evidenta separata?

ANAF: Adica din totalul achizitiilor trebuie sa fie evidentiate distinct achizitiile de bunuri/servicii de la agricultorii care figureaza in Registrul agricultorilor care aplica regimul special.

Intrebarile si raspunsurile referitoare la plafonul platilor in numerar le poti vizualiza aici, iar aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale.

 


Autor :