ANAF a raspuns intrebarilor legate de rezidenta fiscala

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta de administrare fiscala adresata fizice rezidente/nerezidente, care parasesc/sosesc in Romania si in cazul carora este necesara stabilirea/modificarea rezidentei fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obtinute.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Cum se ia decizia stabilirii rezidentei fiscale a anului in curs (2017-2018)? In 2017 am locuit si lucrat o perioada in Romania. M-am mutat, insa, in Marea Britanie din septembrie 2017 pentru a incepe un nou job – angajatorul este strain, toate taxele se platesc la HMRC (HM Revenue & Customs). Intrucat anul fiscal in Marea Britanie incepe pe 6 Aprilie si se termina pe 5 Aprilie in anul urmator (6 Aprilie 2017-5 Aprilie 2018), voi avea rezidenta fiscala si in Marea Britanie in anul 2017-2018. Am ajuns la aceasta concluzie completand formularul de pe site-ul HMRC. Cum se procedeaza in acest caz? Mentionez ca voi locui si lucra in Marea Britanie pentru 3 ani cel putin – contractul meu de munca stipuleaza clar acest lucru. Mentionez ca sunt afiliata sistemului social si sistemului de sanatate din UK, prin prisma jobului de aici. De altfel, inainte de a ma muta in Romania pentru o perioada de 6 luni si trei saptamani incepand cu 1 Martie 2017, am locuit in strainatate timp de 4 ani jumate (Franta si UK), pentru studii. Nu am aflat de existenta acestui formular decat inainte de a pleca din nou din tara in Septembrie 2017.

ANAF: In vederea stabilirii rezidentei iscal, cu 30 de zile inainte de a parasi teritoriul tarii noastre aveati obligatia depunerii, la organul fiscal in raza caruia aveti domiciliul a formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei iscal a persoanei fizice la plecarea din Romania”.In situatia in care nu ati depus chestionarul aveti posibilitatea transmiterii acestuia prin posta. Chestionarul poate fi descarcat de la acest link , iar adresa postala a administratiei fiscale in raza careia aveti domiciliu o gasiti accesand acest link. Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta fiscala, in functie de informatiile si documentele care justifica situatia concreta a dvs., stabileste daca aveti rezidenta fiscala in tara noastra sau veti fi considerata persoana fizica nerezidenta in Romania. Pentru a beneficia de prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri trebuie sa prezentati certificatul de rezidenta fiscala. Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si pentru aceeasi perioada impozabila, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in statul strain cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri, iar respectiva conventie prevede ca metoda de evitare a dublei impuneri metoda creditului, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de autoritatea competenta a statului strain respectiv. Facem precizarea ca veniturile din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal.

Deci sa inteleg ca pentru ca lucrez la un angajator strain, rezident in UK, nu sunt obligata sa declar veniturile in Romania? Asta inseamna ca nu trebuie sa mai depun din nou formularul? L-am depus deja o data, impreuna cu contractul de munca, insa pentru ca nu obtinusem inca documentul conform caruia am rezidenta fiscala in UK, a reiesit ca am rezidenta fiscala in Romania. Il mai depun din nou pentru a mi se clarifica situatia, acum ca am si justificativul? Voi avea deci rezidenta fiscala in UK doar?

ANAF: Chiar daca realizati venituri din activitati dependente desfasurate in strainatate si platite de un angajator nerezident care nu sunt impozabile si nu se declara in Romania potrivit prevederilor Codului fiscal, in vederea stabilirii rezidentei, avand in vedere faptul ca ati obtinut certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta din UK, puteti depune din nou formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” , insotit de certificatul de rezidenta iar organul fiscal va analiza indeplinirea conditiilor de rezidenta si va va emite o noua notificare referitoare la rezidenta fiscal.

 

Sunt mutat definitiv din tara din anul 2013 si lucrez in UK cu contract de munca, in acest caz mai este necesara schimbarea rezidentei fiscala?

ANAF: DA, in situatia in care ati plecat din Romania in anul 2013, aveati obligatia completarii si transmiterii formularului Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Formularul impreuna cu documentele justificative pot fi transmise prin posta cu confirmare de primire sau pot fi depuse prin intermediul unui imputernicit la sediul organului fiscal. Formularul pot fi descarcate de pe site-ul nostru, accesand acest link.

 

Daca s-a semnat acordul privind dubla impozitare intre Romania si Spania, mai trebuie sa prezentam acele acte privind rezistenta fiscala?

ANAF: Chiar daca intre Romania si Spania este semnata o conventie pentru evitarea dublei impuneri in vederea aplicarii prevederilor acesteia este necesar stabilirea rezidentei fiscale prin depunerea formularul “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.

 

Sunt cetatean roman cu rezidenta in Norvegia. Am un contract de munca full time in Norvegia si platesc toate taxele pentru el in Norvegia. Si mai am un alt contract de munca de 2 ore in Romania pentru care platesc taxele in Romania. Am citit in legislatia internationala ca unele taxe nu ar trebui platite de doua ori pentru ambele contracte: de exemplu sanatatea? Va rog ma puteti sfatui care este cea mai buna modalitate de plata a taxelor si sa imi spuneti ce ar trebui platit si ce nu si unde sa ma adresez?

ANAF: Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, atat in Romania, cat si pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al unui stat membru al Spatiului Economic European sau al Confederatiei Elvetiene pentru care autoritatile competente ale acestor state sau organismele desemnate ale acestor autoritati stabilesc ca, pentru veniturile realizate in afara Romaniei, legislatia aplicabila in domeniul contributiilor sociale obligatorii este cea din Romania, au obligatia platii contributiilor sociale obligatorii. Pentru a analiza insa situatia dumneavoastra fiscala, va invitam sa ne transmiteti mai multe detalii pe formularul de contact, accesand acest link.

 

Sunt PFA si desfasor activitate in tara, in UE si in state non UE. La plecarea din tara nu stiu data intoarcerii. Acesta este in functie de terminarea lucrarii. In cursul unui an lucrez perioade diferite in state diferite, insa in nicun stat nu depasesc numarul de 182 zile. Ce obligatii imi revin in acest caz?

ANAF: In limita informatiilor furnizate, aveti obligatia completarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” doar, daca plecati din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care DEPASESC in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.
In situatia in care numarul de zile de sedere in strainatate nu depaseste 183 de zile, aveti obligatii declarative si de plata in Romania pentru veniturile realizate din activitatea desfasurata in calitate de persoana fizica autorizata.
Sunt plecata din tara din anul 2003 iar din anul 2007 lucrez in Italia cu un contract de munca legal inregistrat pentru care angajatorul meu plateste la statul italian impozitele necesare. Am rezidenta in Italia dar domiciliu stabil in Romania unde ultimul contract de munca mi-a incetat din anul 2002.Am datorii fata de statul roman? Sau este suficient sa imi schimb rezidenta fiscala in Italia?

ANAF: In cazul prezentat de dumneavoastra nu aveti obligatia completarii formularului Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea
din Romania. Pentru clarificarea situatiei fiscale trebuie sa va adresati organului fiscal pe raza caruia se afla domiciliul din Romania.

 

Daca am rezidenta fiscala in Germania, inseamna ca mai trebuie sa platesc impozit in Romania de exemplu: impozitul anual pt imobilul in proprietate? Ce se intampla in cazul mostenirilor, cand totul se reglementeaza automat prin notar? Ce se cu taxele si impozitele respective intampla cand vinzi ceva in Romania dar esti rezident fiscal in alta tara?

ANAF: Pentru a beneficia de aplicarea Conventiei de evitare a dublei impuneri, este necesar sa prezentati Certificatul de rezidenta fiscala din Germania. In functie de prevederile conventiei, impozitul pe veniturile realizate sau pe proprietate poate fi datorat in Romania sau in Germania. Daca exista obligatia achitarii impoztului in Romania, puteti beneficia de credit fiscal in Germania, prin prezentarea certificatului de atestare a impozitului platit in Romania.

 

Lucrez din anul 2013 in Italia, ma intorc in fiecare an in Romania in concediu si am rezidenta fiscala in Italia, dovedita prin Atestatul de rezidenta fiscala eliberat de “Agenzia delle entrate”.Intrebarile mele sunt:

  1. Inafara de chestionarul pe care il voi depune la ANAF, pentru ce an trebuie sa prezint atestatul de rezidenta fiscala?Este suficient 2017?
  2. Pot prezenta si formularul 603 pentru scoaterea din evidentele Casei de Asigurari de Sanatate, avand in vedere ca sunt asigurata in Italia?
  3. Ce alte documente sunt obligatorii?

ANAF: In vederea scoaterii din evidenta organul fiscal competent, la depunerea “Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” veti atasa, alaturi de celelalte documente justificative, si certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea competenta din Italia, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana. Acest certificat este valabil pentru anul/anii pentru care este emis. Organul fiscal central competent analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare chestionarul depus de contribuabil si documentatia prezentata de acesta, si in urma analizei efectuate, stabileste daca persoana fizica este rezidenta fiscal in Romania sau este persoana fizica nerezidenta in Romania. Referitor la depunerea formularului D603, acesta se depune la organul fiscal competent, impreuna cu documente justificative eliberate de institutia competenta din statul in care a fost incheiata asigurarea, respectiv din Italia, in cazul dvs.

Completarea cererilor

As dori sa intreb daca eu care am NIE din 2004 mai trebuie sa completez aceasta cerere de rezidenta fiscala,lucrez cu contrac aici in Spañia .si acum intreb daca sotul care nu lucreaza dar are NIE din 2007 mai trebuie sa faca ceva sau dupa cum scrie in informe ,cine a plecat pana in 2012 nu mai trebuie sa faca nimic.

ANAF: Daca dvs. sunteti plecata in Spania din 2004, iar sotul dvs. din 2007, nu aveti obligatia depunerii chestionarului, obligatia revine doar persoanelor care au parasit teritoriul tarii noastre de la data intrarii in vigoare a Ordinului ministrului finantelor publice nr. 74/2012. In situatia in care dumneavoastra si sotul aveti inca domiciliul in Romania, sunteti tratati ca persoane fizice cu domiciliul in Romania si sunteti considerati ca rezidenti fiscali in Romania, avand obligatiile fiscale specifice acestei categorii. Consideram ca este in avantajul dumneavoastra sa clarificati unde aveti rezidenta fiscala pentru a evita duba impozitare si a putea beneficia de credit fiscal extern. In acest caz puteti anunta stabilirea rezidentei fiscale autoritatii fiscale din Romania. Informarea autoritatii fiscale din Romania va permite acesteia sa aplice, dupa caz, conventiile de evitare a dublei impuneri si a regulamentelor de securitate sociala.

 

Imi puteti raspunde la urmatoarele intrebari:

  1. Cum verificati daca o persoana a plecat din tara pre-2012? Si daca nu verificati cum impiedicati contribuabilii sa declare fals?
  2. Cum poate cineva completa respectivul chestionar inainte deplasarii in strainatate dat fiind ca documentul care atesta rezidenta se elibereaza dupa o anumita perioada in statul strain?

ANAF: La completarea Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale, persoana fizica declara sub sanctiunile aplicate faptei de fals in acte publice, ca datele inscrise sunt corecte si complete. In caz contrar persoana respectiva poate fi sanctionata potrivit legislatiei specifice. Persoana va completa respectivul chestionar inainte deplasarii in strainatate cu informatiile cunoscute la data completarii. Daca ulterior inregistrarii formularului “Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, dovedeste schimbarea rezidentei intr-un stat cu care Romania are incheiata conventie de evitare a dublei impuneri, aceasta completeaza un nou “Chestionar…” cu informatiile actualizate la care anexeaza certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului care o considera rezident, in vederea aplicarii prevederilor conventiei. Persoana fizica rezidenta romana, cu domiciliul in Romania, continua sa fie considerata rezidenta in Romania, avand obligatie fiscala integrala pana la data schimbarii rezidentei potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain.
Eu sunt plecata in Italia din noiembrie 2008 unde lucrez cu contract ca badanta. Intrebarea este; daca eu nu detin in Romania absolut nimic (nici casa,nici teren nici masina, nici alte benituri de alta natura) ,mai este necesar sa trimit certificatul de rezidenta fiscala din Italia la ANAF in Romania? A doua intrebare este,daca trimit prin posta(in cazul in care trebuie sa trimit) rezidenta fiscala ,copie contract munca,copie buleti n Italia si copie buletin Romania, trebuie sa trimit si alte formulare tip 201 si daca da, cum le obtin?

ANAF: Daca sunteti rezident fiscal in Italia, unde lurati cu contract de munca din anul 2003, nu aveti obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” si nu trebuie sa trimiteti certificatul de rezidenta fiscala din Italia la ANAF in Romania. Pentru veniturile din salarii obtinute din Italia nu aveti obligatia sa depuneti declaratia 201. Pentru clarificarea situatiei fiscale puteti sa va adresati organului fiscal pe raza caruia se afla domiciliul din Romania.
Persoana plecata in strainatate, are rezidenta acolo, lucreaza cu contract de munca acolo. Isi depune chestionarul de rezidenta la ANAF. Are locuinta si masina inregistrate in Romania. Unde va plati impozitul auto si pe locuinta, in Romania sau in tara unde are rezidenta?

ANAF: Rezidenta fiscala se stabileste de orice stat (atat cel roman cat si alte state) in care persoanele fizice locuiesc, in special a celor care se muta dintr-o tara in alta. Determinarea rezidentei fiscale este necesara pentru a se putea stabili care este statul in care o persoana isi va indeplini obligatiile fiscale si pentru a se evita dubla impunere (adica impunerea in ambele state) in situatia in care exista cu statul respectiv incheiata o conventie in acest sens. In functie de prevederile conventiei, impozitul pe venit sau pe proprietate se datoreaza fie in Romania, fie in celalalt stat. Atat impozitul auto cat si pe locuinta nu intra in sfera de administrare a ANAF si de aceea va rugam sa va adresati DITL.

 

Daca noi am fost in Spania in 03.2007-09.2008,apoi perioada 09.2008-04.2017 am stat in Romania, iar acum de pe 15.04.2017 ne am stabilit aici in Spania, facem parte dintre cei care au plecat inainte de 2012?

ANAF: Fata de cele mentionate de dvs. ca ati plecat din tara la data de 15.04.2017, aveti obligatia completarii si depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.
Locuiesc in Germania impreuna cu sotul meu, care este angajat aici cu contract pe perioada nedeterminata. Ce documente trebuie sa trimitem prin posta in afara de chestionarul pt stabilirea rezidentei fiscale.

ANAF: La chestionar pot fi anexate orice documente justificative ale informatiilor inscrise in chestioanr care pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina. In urma analizei efectuate, organul fiscal stabileste daca persoana fizica ramane rezidenta fiscal in Romania sau este persoana fizica nerezidenta in Romania.

 


Autor :