ANAF a raspuns intrebarilor legate de scutirea de impozit a salariilor

23 ianuarie 2017

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta cu tema: Scutirea de impozit a salariilor obtinute din desfasurarea activitatii de creare de programe pentru calculator.

Angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Activitatea de creatie de programe pentru calculator, in sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii. Cum se interpreteaza acest punct, respectiv ce documente trebuie prezentate pentru justificare?

ANAF: Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii prevazuta in Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, constituie responsabilitatea angajatorului. Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului in vederea controlului. Astfel, in vederea justificarii prestarii efective a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa (la ordinul comun nr. 872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator) in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii, intre alte documente justificative, se regasesc, copia cu mentiunea „conform cu originalul” a contractului individual de munca, comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atesta solicitarea initierii procesului de creatie de programe pentru calculator, balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

 

Crearea programelor pe calculator este o activitate complexa, care nu cuprinde doar scrierea codului propriu-zis. In ordin exista conditia pentru a beneficia de aceasta scutire: „presteaza efectiv activitati de creare de programe pentru calculator”. Activitatile la care face referire legea includ si analiza, instalarea, implementarea la client, intretinerea programelor si celelalte activitati inerente dezvoltarii de software ? Deoarece ar fi greu, daca nu chiar imposibil sa separam toate aceste elemente.

ANAF: Activitatile pentru care angajatii pot beneficia de scutire de impozit pe veniturile din salarii obtinute din desfasurarea unei activitati de creare de programe pentru calculator sunt prevazute in anexa la Ordinul comun nr. 872/5932/2284/2903/2016. In sensul prestarii efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice mentionate in anexa la ordin, in dosarul cu documentele justificative trebuie sa existe, printre alte documente justificative obligatorii, si comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atesta solicitarea initierii procesului de creatie de programe pentru calculator. Pentru incadrarea unei anumite activitati conexe desfasurate in „activitati de creare de programe pentru calculator” va sugeram sa va adresati Ministerului Comunicatiilor si Pentru Societatea Informationala.

 

1. Ce defineste termenul „programe pentru calculator”? Domeniul meu de activitate implica dezvoltarea de aplicatii software ce ruleaza pe sisteme integrate. In ce categorie ma incadrez?
2. Cei care dezvolteaza programe software al caror scop este testarea aplicatiei software de baza in ce categorie sunt incadrati?
3. Mentenanta unui program software aflat deja pe piata implica uneori chiar schimbarea logicii unor parti din acel soft si implica (intr-o mai mica masura) crearea de software, diferit de cel original, prin modificarea acestuia. Cei care fac asta, in ce categorie se afla?

ANAF: Activitatea de creatie de programe pentru calculator reprezinta prestarea efectiva a uneia dintre activitatile de creare de programe pentru calculator corespunzatoare ocupatiilor specifice, in scopul realizarii unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializarii. Ocupatiile specifice activitatilor de creatie de programe pentru calculator sunt mentionate in anexa din Ordinul comun nr.872/5932/2284/2903/2016. Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii constituie responsabilitatea angajatorului.Pentru incadrarea unei anumite activitati conexe desfasurate in „activitati de creare de programe pentru calculator” va sugeram sa va adresati Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala

 

Pornind de la sintagma „presteaza efectiv activitati de creare de programe pentru calculator” va rog sa ne mentionati daca sunt necesare / solicitate si alte documente, in afara de fisa postului, care sa dovedeasca faptul ca salariatul care beneficiat de deducere, a lucrat doar la dezvoltarea de programe.

ANAF: Documentele justificative care se au in vedere la incadrarea persoanelor scutite de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, conform ocupatiilor prevazute in anexa, sunt:
a) actul constitutiv, in cazul operatorilor economici
b) organigrama angajatorului
c) fisa postului
d) copia cu mentiunea „conform cu originalul” a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia cu mentiunea „conform cu originalul” a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia cu mentiunea „conform cu originalul” a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia cu mentiunea „conform cu originalul” a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene
e) copia cu mentiunea „conform cu originalul” a contractului individual de munca
f) statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art.60 pct.2 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare
g) comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care atesta solicitarea initierii procesului de creatie de programe pentru calculator
h) balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator

Scutirea de impozit in functie de tipul de companie

Companiile nou infiintate pot beneficia de scutirea de impozit pentru angajatii sai?

ANAF: Potrivit prevederilor art.1 alin.(2) din Ordinul nr.872/5932/2284/2903/2016 privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator, care intra in vigoare de la data de 1 februarie 2017, societatile care se infiinteaza in cursul anului fiscal, in vederea beneficierii de facilitatea fiscala prevazute la alin. (1), sunt exceptate de la indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. d) ,respectiv „angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice venituri din activitatea de creatie de programe pentru calculator”, pentru anul infiintarii si pentru anul fiscal urmator.
Prin urmare, pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal si angajatii societatilor care se infiinteaza in cursul anului fiscal, dupa data de 1 februarie 2017, daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

Angajatii societatilor infiintate pana la data de 1 februarie 2017, pot beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, prevazuta la art. 60 pct. 2 din Codul fiscal, astfel:

 

1) Pot fi angajatori si PFA/II etc. sau numai societati, intrucat art. 1 se refera la operatori economici (care pot fi atat persoane juridice, cat si persoane fizice), iar celelalte prevederi se refera la societati si act constitutiv ca si document justificativ
2) Comercializarea produsului/componentei cuprinde si vanzarea de licente

ANAF: Inginerii de sistem si administratorii de retea care se ocupa de infrastructura IT dintr-o firma care produce/vinde software, intra in categoria de scutiti de impozit chiar daca ei nu produc propriuzis software ci numai il implementeaza, testeaza si asigura buna functionare infrastructurii pe care se creaza software? In anexa cu „ocupatiile specifice” pe langa alte posturi, este trecut si cel de „Inginer de sistem in informatica” ori un inginer de sistem in infoematica nu creaza software pentru vanzare, el ii asista in domeniul IT pe ceilalti, creaza strategii informatice. Nu are in fisa postului ca el „creaza software”. Nici el nici administratorul bazelor de date. Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe veniturile din salarii constituie responsabilitatea angajatorului.Pentru incadrarea unei anumite activitati conexe desfasurate in activitati de creare de programe pentru calculator va sugeram sa va adresati Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala.

 

Companiile romanesti care fac dezvoltare de programe pentru calculator si inregistreaza venituri din prestari servicii (nu vand efectiv programul, ci de exemplu: il utilizeaza pentru a obtine venituri din reclama sau programul este de fapt o platforma si veniturile se obtin din volumul tranzactiilor de pe aceea platforma) se pot califica pentru scutirea de la plata impozitului pe salarii?

ANAF: In situatia in care companiile romanesti inregistreaza venituri din utilizarea programelor pentru calculator consideram ca acestia NU ar putea beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii sau asimilate salariilor, dar va sugeram sa va adresati Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala sau sa transmiteti mai multe detalii compleand FORMULARUL PENTRU ASISTENTA PRIN EMAIL, pe care il gasiti accesand acest link

Aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale, iar aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale.

 

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO