ANAF a raspuns intrebarilor legate de Spatiul Privat Virtual

ANAF a organizat o noua sesiune de intrebari si raspunsuri cu tema Spatiul Privat Virtual. „Spatiul Privat Virtual” este un serviciu gratuit, pus la dispozitia contribuabililor pe site-ul ANAF.

Acest serviciu te ajuta sa:

  • Depui on-line declaratiile fiscale
  • Formulezi cereri
  • Primesti documente si acte administrative fiscale
  • Vizualizezi obligatiile de plata
  • Ai acces la materiale informative

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

In cazul firmelor care au CUI pe punctul de lucru (au mai mult de 5 salariati si declara impozitul pe venit separat ) de ce nu se incarca automat si CUI – ul acesta in spatiul privat, pentru a scoate fisa sintetica .Eu am procura doar pe CUI- ul principal .
ANAF: Situatia prezentata de dvs. este deja analizata de directiile de specialitate din cadrul institutiei noaste. Pana in momentul implementarii acestei optiuni de vizualizare exista posibilitatea de a va inregistra in SPV pentru fiecare CUI.

 

Exista posibilitatea verificarii tranzactiilor declarate de parteneri in D394 prin SPV? Sau cum se poate realiza acest lucru?

ANAF: Aplicatia prin care pot fi vizualizate in Spatiul privat virtual tranzactiile derulate cu celelalte persoane impozabila inregistrata in scopuri de TVA, declarate in formularul 394, este in curs de implementare si va fi disponibila in cel mai scurt timp.

 

Vreau sa obtin un Certificat de atestare fiscala persoana juridica online completez tot formularul , mai putin tabelul cu obligatii care pe a doua coloana nu imi permite sa scriu nimic , daca omit sa scriu imi da eroare , ce imi puteti sugera sa fac pentru a obtine CAF – online?

ANAF: Pentru solutionarea problemei cu care va confruntati avem rugamintea de a transmite solicitarea dvs. insotita de o captura de ecran cu eroarea aparuta pe formularul de contact din SPV, selectand la categoria solicitarii ” Asistenta tehnica servicii informatice”

 

Se poate depune mai multe declaratii C800, daca la o societate pe parcursul activitatii se autorizeaza mai multe persoane care au certificat digital calificat pentru transmitere declaratii online?

ANAF: Potrivit prevederilor art.23 alin. (2) din Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Ministerul Finantelor Publice/organul fiscal central si persoanele fizice, persoanele juridice si alte entitati fara personalitate juridica aprobata prin Ordinul nr.660/2017, SPV este accesibil persoanei juridice sau entitatii fara personalitate juridica prin reprezentat legal, prin reprezentant desemnat sau prin imputernicit. Totodata, potrivit prevederilor art.15 alin.(5) din procedura mai sus mentionata, ori de cate ori se schimba reprezentantul legal sau reprezentantul desemnat, in vederea accesului la SPV, noul reprezentant legal sau reprezentantul desemnat al unei persoane juridice sau al unei entitati fara personalitate juridica, inregistrata ca utilizator SPV, trebuie sa dispuna de indata masuri privind inregistrarea unei alte persoane, titular al unui certificat calificat, si radierea inregistrarii persoanei schimbate.

 

Desi sunt imputernicita pentru un cui, am si certif digital, pot depune declaratii pentru cuiul respectiv, am problme la validarea c800., raspunsul este ,,Fisierul depus nu este un document valid -certificatul digital …. folosit la semnarea fisierului nu are drept de depunere pentru CUI,,

ANAF: Pentru solutionarea problemei cu care va confruntati avem rugamintea de a transmite solicitarea dvs. insotita de o captura de ecran cu eroarea aparuta pe formularul de contact din SPV, selectand la categoria solicitarii ” Asistenta tehnica servicii informatice”

Cum pot folosi SPV?

Sunt firma de contabilitate, detin un portofoliu de 70 clienti; daca depun C800 pentru fiecare client in parte ,voi primi toate notificarile (popriri, instiintari, etc) in contul meu de SPV? Clientul nu va mai fi instiintat iar raspunderea cade in sarcina noastra ca firma de contabilitate de a instiinta clientul de orice notificare ANAF?

ANAF: Toate notificarile vor fi comunicate pe adresa de e-mail pe care ati completat-o in formularul C800, aceasta fiind singura adresa pe care se va face comunicarea intre ANAF si dvs. Prin acest formular se poate acorda drept de acces in SPV mai multor persoane, insa fiecare trebuie sa detina un certificat calificat.

 

Este posibil sa adaugi 2 persoane, spre exemplu contabila o persoana si a doua administratorul, cu adresa si numar de telefon individuale a.i. documentele sa fie trimise pe cele 2 adrese de mail , dar la ambele persoane sa apara acelasi numar de certificat digitial?

ANAF: Nu pot fi desemnate mai multe persoane ca utilizatori SPV pentru aceeasi entitate, avand acelasi certificat digital calificat. Fiecare persoana trebuie sa detina certificat digital calificat pentru a accesa SPV

 

Medic stomatolog cu cont in SPV care nu-si mai poate folosi accesul deoarece nu cunoaste exact parola, credentialele. Daca incearca sa-si faca un nou cont spune ca exista pe acel CNP cum poate sa-si anuleze vechiul cont ? La ghiseu se poate sa solicite stergerea vechiului cont de acces si accesul la un nou cont in SPV ? Sau se poate face si online? Vechiul cont a fost facut de vechea contabila care a plecat din tara si a omis predarea datelor necesare accesarii SPV.

ANAF: In situatia in care ai uitat parola dar cunoasteti celelalte date de identificare puteti accesa acest link in vederea schimbarii acesteia. De asemenea accesand acelasi link aveti posibilitatea de recuperare a credentialelor precum si posibilitatea de schimbare a adresei de e-mail. De asemenea va comunicam ca in conformitate cu art.27, alin. 3 din Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 660/2017 In cazul persoanelor fizice inregistrate ca utilizator SPV numai prin imputernicit renuntarea la SPV se efectueaza, dupa caz, de catre:

  • imputernicit prin completarea corespunzatoare a campurilor special destinate in aplicatia informatica specifica oferita in SPV
  • persoana fizica prin completarea unei cereri pe care o prezinta organului fiscal in raza caruia are domiciliul fiscal

In cazul in care vrei sa descoperi mai multe informatii despre impozitul specific unor activitati, regasesti aici sesiunea de consultanta online. Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori, iar aici gasesti sesiunea legata de stabilirea rezidentei fiscale.


Autor :