ANAF a raspuns intrebarilor legate de Spatiul Public Virtual

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online in cadrul careia a raspuns intrebarilor legate de Spatiul Public Virtual.

Spatiul Public Virtual este un serviciu gratuit prin intermediul caruia poti:

  • depune on-line declaratii fiscale
  • formula cereri
  • primi documente si acte administrativ fiscale
  • vizualiza obligatiile de plata
  • obtine material informative

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

1. Se poate verifica cat plateste si ce plateste angajatorul pentru angajat?
2. Inregistrarea se poate dace online sau este necesar si un drum la Administratia de sector?

ANAF: In serviciul Spatiu Privat Virtual, prin solicitarea documentului „D112Contrib” puteti obtine informatii privind sumele declarate de angajator in formularul D112 – Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate. In ceea ce priveste inregistrarea in SPV, aceasta se poate face si fara deplasarea la sediul unitatii fiscale daca detineti un act administrativ fiscal (de exemplu: decizie de impunere, somatie) si in momentul inregistrarii la „Tipul inregistrarii” selectati „Verificare numar inregistrare decizie” Informatiile privind pasi care trebuie urmati pentru inrolarea in SPV le puteti gasi la urmatorul link si daca mai aveti neclaritati puteti apela la Call Center la numarul 031.403.91.60.

 

Chestionarul pt stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea / plecarea din Rom se poate depune on-line?

ANAF: Pentru moment, chestionarele la care faceti referire nu se pot transmite prin intermediul serviciului Spatiu Privat Virtual. In viitor, pe masura ce acest serviciu se va dezvolta, contribuabilii vor putea transmite organului fiscal o gama mult mai larga de documente.

 

Am cont, dar am facut greseala sa utilizez pentru primirea codului numeric de verificare un mail de serviciu (cel personal era de yahoo). Am schimbat locul de munca fara sa modific adresa respectiva de email, care ulterior a fost stearsa. Nu mai pot accesa contul pentru modificari. Imi puteti spune cum trebuie sa procedez? Unde merg si cu ce acte sau unde sun si ce acte trebuie sa am la indemana pentru a-mi demonstra identitatea (CI, decizie de impunere, altele)?

ANAF: Pentru modificarea adresei de e-mail pe care primiti codurile de siguranta accesati urmatorul link. Selectati „Schimbare adresa de email” si completati formularul cu datele care va sunt solicitate. Toate campurile sunt obligatorii. In cazul in care raspunsul la intrebarea de siguranta (aleasa de dumneavoastra la momentul inregistrarii) nu va mai este cunoscut, va rugam sa transmiteti aceasta solicitare la adresa de e-mail admin.portal@mfinante.ro .

 

Mi-am uitat parola pentru SVP si am blocat contul. Cum il pot debloca?

ANAF: Pentru recuperarea parolei sau a credentialelor (nume utilizator si raspuns intrebare de siguranta) puteti accesa urmatorul link, apoi actionati unul din butoanle „Parola pierduta” sau „Recuperare credentiale”, in functie de datele pe care doriti sa le recuperati, si completati datele solicitate care sunt si obligatorii. Daca situatia nu isi va gasi astfel rezolvarea, va rugam sa transmiteti o sesizare la adresa de e-mail admin.portal@mfinante.ro .

Decizia de impunere primita prin SPV va fi urmata de decizia de impunere transmisa cu posta? Cum se determina data scadenta (cele 60 zile) in cazul primirii prin SPV? De la ce data se incepe numaratoarea celor 60 zile? In cazul in care se va trimite si cu Posta, care data va fi considerata data primirii?

ANAF: In cazul in care o decizie este comunicata prin Spatiul Privat Virtual, aceasta nu va mai fi transmisa prin nici o alta modalitate. Decizia va fi considerata comunicata in 15 zile de la incarcarea acesteia in Spatiul Privat Virtual al contribuabilului, indiferent daca acesta o vizualizeaza sau nu. Termenul de plata se va calcula incepand cu a 16-a zi de la incarcarea deciziei in Spatiul Privat Virtual.

 

Imi puteti da temeiul legal pentru cele de mai sus ?

ANAF: Temeiul legal este prevazut de Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1154/2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, cu modificarile si completarile ulterioare, in Anexa 1 – Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanta intre Agentia Nationala de Administrare Fiscala si persoanele fizice, la Art. 1, alin. (1) „Persoanele fizice pot opta pentru comunicarea prin mijloace electronice de transmitere la distanta a actelor administrative fiscale emise in forma electronica de catre organele fiscale din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, prin accesarea serviciului “Spatiul privat virtual”. In acest caz nu se mai utilizeaza si alta modalitate de comunicare a actului administrativ fiscal” si la Art. 16, alin. (2) „In cazul comunicarii prin “Spatiul privat virtual” a documentelor prevazute la art. 15 alin. (1) lit. c) si d) acestea se considera comunicate in termen de 15 zile de la data punerii la dispozitia persoanei fizice a documentului in “Spatiul privat virtual”. Acest termen incepe sa curga din ziua urmatoare datei punerii la dispozitia persoanei fizice a documentului. Numarul de intrare/iesire electronic si data punerii la dispozitia persoanei fizice a documentului sunt inscrise in registrul documentelor electronice.”
Registrul documentelor electronice poate fi obtinut in Spatiul Privat Virtual accesand din meniu SOLICITARI si apoi INFORMATII, iar la TIP DOCUMENT selectati REGISTRU INTRARI-IESIRI. Registru va fi diponibil ca fisier PDF in sectiunea MESAJE.

 


Autor :