Ciel ERP si Salarii au devenit nextup NextUp ERP si Salarii. Pentru detalii, click aici

ANAF a raspuns intrebarilor legate de stabilirea rezidentei fiscale

16 iunie 2017
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema: Stabilirea rezidentei fiscale a persoanelor fizice la plecarea din Romania. Aceasta sesiune se adreseaza persoanelor fizice rezidente in Romania, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

Salariat in strainatate la un angajator care este nerezident nu am obligatia declararii acestor venituri in Romania, dar detin un cont in strainatate, unde mi se vireaza salariul si obtin venituri din dobanzi. Pentru veniturile din dobanzi datorez impozit in Romania?

ANAF: Intrebarea adresata de dvs nu se incadreaza in tema sesiunii de asistenta de astazi. Facem insa precizarea ca pentru a obtine raspuns la intrebarea dvs, puteti suna la Call-center, la nr. de telefon 031.403.91.60. De asemenea, va rugam sa consultati si Ghidul fiscal al contribuabililor care au obligatia de declarare a a veniturilor realizate din strainatate. Ghidul poate fi accesat aici.

 

Fiind salariat in UK, platesc taxe si impozite in UK. Trebuie sau nu sa imi declar rezidenta fiscala? Cum se face asta?

ANAF: In cazul in care ati plecat din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, aveati obligatia completarii si depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Ca urmare a analizarii datelor declarate de dvs. prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si va va notifica, daca va pastrati sau nu rezidenta in Romania sau daca aceasta va fi in UK. Chestionarul poate fi accesat aici.

 

Tinerii care studiaza in strainatate si depasesc perioada de sedere, respectiv cele 183 de zile, intr-un interval de 12 luni consecutive, poate se si angajeaza part-time in acel stat unde isi desfasoara studiile, trebuie sa depuna documente pentru stabilirea rezidentei? Daca da, care sunt actele necesare?

ANAF: Referitor la intrebarile dvs va facem cunoscut ca, orice persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara (indiferent de motiv: studii, munca, etc) pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Formularul se depune cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, in vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent. Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv:

In ceea ce priveste documentele justificative, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii rezidentei fiscale, spre ex: :

  1. dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain
  2. permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain
  3. pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain  etc.

De asemenea, va informam ca la cererea organului fiscal, persoana fizica este obligata sa prezinte documentele solicitate de aceasta, insotite de o traducere autorizata in limba romana, si, dupa caz, sa aduca clarificari aditionale.

 

Persoanele fizice cu domiciliul principal in Romania care lucreaza independent, cu domiciliul de flotant, mai mult de 183 de zile sau mai putin de183 de zile intr-o tara straina, unde au rezidenta fiscala?

ANAF: O persoana fizica rezidenta in Romania, care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, are obligatia completarii si depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Formularul se depune in termen de 30 de zile inaintea plecarii din Romania, in vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal central competent. Astfel, ca urmare a analizarii datelor declarate de contribuabil prin formular si a analizarii documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileste rezidenta fiscala si notifica persoana respectiva, daca isi pastreaza sau nu rezidenta in Romania sau daca aceasta va fi in statul unde contribuabilul desfasoara activitate independenta si are domiciliul flotant. Chestionarul poate fi accesat aici.

 

In concluzie, cei care depasesc 183 de zile,completeaza si depun acest formular-chestionar si asteapta decizia -raspunsul,iar cei care ni depasesc cele 183 de zile, sunt considerati sau raman rezidenti fiscali in Romania si deci nu mai trebuie sa completeze si sa depuna nimic? Stiu ca nu se incadreaza in tematica sesiunii de azi, dar va rog la un raspuns oficial.

ANAF: Stimata doamna, asa cum am precizat deja, DOAR persoanele fizice care PLEACA din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive trebuie sa depuna chestionarul pentru a se analiza si stabili rezidenta fiscala a acestora. Precizam insa ca cetatenii romani care lucreaza in strainatate, ca functionari sau angajati ai statului roman intr-un stat strain nu au obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”.

 

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmez?

Daca suntem plecati deja de 5 ani, avem obligatia de a trimite acest formular ?

ANAF: Da, si in cazul dvs. exista obligatia de a depune formularul „Chestionarul pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, in vederea mentinerii sau scoaterii din evidenta organului fiscal central competent.

 

In cat timp,se primeste un raspuns pentru stabilirea rezistentei fiscale?

ANAF: In termen de 15 zile de la depunerea chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania, organul fiscal central competent notifica persoana fizica si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale.

 

As dori sa stiu ce anume trebuie facut pentru a renunta la rezindenta fiscala: care sunt etapele, ce documente am nevoie si cat dureaza.

ANAF: Persoana fizica rezidenta in Romania care pleaca din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate care depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive are obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. In vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, persoana fizica rezidenta in Romania are obligatia sa inregistreze cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” la organul fiscal competent unde isi are domiciliul fiscal.

Organul fiscal analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta in functie de situatia concreta a persoanei fizice, luand in considerare prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau prevederile Codului fiscal, dupa caz, precum si documentatia prezentata, respectiv formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, orice alte documente ce pot sta la baza determinarii rezidentei persoanei fizice, precum si, dupa caz, certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea fiscala straina sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei fiscale conform legislatiei interne a acelui stat, in original sau in copie legalizata, insotit de o traducere autorizata in limba romana.

In ceea ce priveste documentele justificative, organul fiscal poate solicita si alte documente pe care le considera relevante in vederea stabilirii rezidentei fiscale, spre ex: : dovada detinerii unor autovehicule inregistrate in Romania/statul strain; permis de conducere emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; pasaport emis de autoritatile competente din Romania/statul strain; etc. Mentionam insa, ca documentele se vor solicita, in cazul in care sunt necesare, de catre organul fiscal. In termen de 15 zile de la depunerea formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”, organul fiscal transmite persoanei fizice „Notificarea privind indeplinirea conditiilor de rezidenta potrivit prevederilor art. 7 si art. 59 din Codul fiscal sau ale Conventiei de evitare a dublei impuneri, incheiata intre Romania si …………………….., de catre persoana fizica plecata din Romania pentru o perioada mai mare de 183 de zile” si stabileste daca aceasta are in continuare obligatie fiscala integrala in Romania sau va fi scoasa/mentinuta din/in evidentele fiscale. In cazul obligatiei fiscale integrale, persoana fizica rezidenta este supusa in continuare impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei.

 

Se poate depune online chestionarul?

ANAF: Pentru moment, formularul se poate transmite prin posta cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent si copia se pastreaza de catre persoana fizica. Mentionam ca, formularul se poate edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Formularul poate se accesa aici.

 

Daca lege e data din 2016 ce se intampla cu persoanele plecate inainte de 2016?

ANAF: Obligatia de depunere a chestionarelor a fost reglementata prin OMFP nr. 74/2012, ordin ce a fost abrogat prin OMFP 1099/2016.

 

Daca am un contract de chirie integistrat de la 1 februarie, de ce exista o suma de plata si pe luna ianuarie pe decizia de impunere?

ANAF: In conformitate cu Ordonanta Guvernului nr 27/2002, termenul de solutionare al petitiilor este de 30 de zile de la inregistrare cu posibilitatea de prelungire cu 15 zile in functie de complexitatea solicitarii. Conform art.77 din Codul de procedura fiscala, cererile depuse de catre contribuabil/platitor la organul fiscal se solutioneaza de catre acesta in termen de 45 de zile de la inregistrare.

 

Eu mi-am luat ghiozdanul, m-am urcat intr-un avion, si am plecat in Asia pentru 6 luni. Imi puteti spune de ce am taxe de platit pentru perioada aceasta? In special asigurarea de sanatate care trebuie platita lunar indiferent unde esti.

ANAF: In cazul in care plecati din tara pentru o perioada sau mai multe perioade de sedere in strainatate CARE DEPASESC in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive aveti obligatia completarii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania”. Formularul se depune cu 30 de zile inaintea plecarii din Romania, in vederea scoaterii/mentinerii din/in evidenta de catre organul fiscal competent, unde aveti domiciliul fiscal. Daca nu v-ati conformat acestei obligatii continuati sa fiti considerat persoana fizica rezidenta in Romania, AVAND OBLIGATIE FISCALA INTEGRALA pana la data schimbarii rezidentei fiscale, potrivit conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu statul strain sau potrivit prevederilor Codului fiscal, dupa caz. Va precizam ca, in prezent exista conventii/tratate incheiate de Romania cu majoritatea statelor in legatura cu schimbul de informatii privind veniturile obtinute de rezidentii unui stat in celalalt stat.

 

Chestionarul se poate depune electronic? Ce varianta avem daca suntem plecati deja si nu am depus inca chestionarul?

ANAF: Pentru moment, formularul se poate transmite prin posta cu confirmare de primire sau se poate depune la registratura organului fiscal central competent si copia se pastreaza de catre persoana fizica. In cazul dvs. puteti transmite formularul prin intermediul postei sau il puteti depune la sediul organului fiscal prin intermediul unui imputernicit. Mentionam ca, formularul se poate edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Formularul se poate accesa la acest link.
In mai anul trecut am terminat contractul de munca pe care il aveam in Romania (pe 13.05.2016) si am inceput sa lucrez in Germania cu un contract de munca (din 17.05.2016) . Am consultat autoritatile din Brasov, am mers cu formularul completat acolo, dar mi-a s-a spus ca nu se poate accepta din cauza ca in formular este precizat ca:

Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri persoana fizica romana are obligatia sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala emis de autoritatea competenta a statului strain care il considera rezident fiscal si cu care Romania are incheiata conventie.” Ajunsa in Germania, am cerut de la autoritatile de aici acel certificat, insa el se poate elibera numai dupa ce eu am depus la ei declaratia de venit pe 2016, iar ei o aproba. Aceste declaratii de venit pe 2016 se pot depune dupa incheiera anului 2016. Astfel ca eu am depus-o la inceputul anului 2017, iar acum astept raspunsul lor de aprobare a declaratiei mele. Abia dupa ce ei aproba declaratia mea de venit, pot primi de la ei certificatul de rezidenta fiscala. Acest lucru inseamna ca eu pot aduce in Romania certificatul de rezidenta fiscala din Germania (impreuna cu formularul pentru stabilirea rezidentei fiscale) abia in 2017, la un an de zile dupa plecare. Ca un sumar al celor de mai sus: desi am incercat sa il depun inainte de plecare, acest lucru nu a fost posibil fara certificatul de rezidenta fiscala din Germania, pe care nu il pot primi inainte ca anul in curs sa fie terminat, veniturile declarate si declaratia aprobata. Iar intrebarea mea este: ar fi fost posibil sa procedez diferit, iar acum sa apar deja ca relocata in sistemul din Romania? Pot face acum, pana primesc aprobarea declaratiei de venituri pe 2016, ca sa apar in sistemul din Romania ca mutata?

ANAF: Referitor la intrebarea dvs, va informam ca puteti sa depuneti formularul „Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania” insotit de documentele justificative ce pot sta la baza determinarii rezidentei la organul fiscal de care apartineti. Formularul se poate transmite prin posta cu confirmare de primire sau se poate depune printr-un imputernicit la registratura organului fiscal. O copie a documentelor se pastreaza de dvs. Formularul se poate edita si/sau completa de catre solicitanti si cu ajutorul programului de asistenta, asigurat gratuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Formularul poate se accesa la acest link.
Urmare depunerii formularului, unitatea fiscala analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta, in functie de situatia concreta a dumneavoastra si stabileste daca pastrati sau nu rezidenta in Romania, in functie de documentele anexate, notificandu-va in acest sens. In situatia in care intervin modificari fata de datele inscrise in notificarea transmisa de unitatea fiscala, ca urmare a completarii documentatiei prezentate de dumneavoastra pentru stabilirea rezidentei la plecarea din Romania cu noi informatii/documente, organul fiscal emite o noua notificare si o anuleaza pe cea precedenta. Pentru clarificarea situatiei dumneavoastra va rugam sa trasmiteti solicitarea dvs. insotita de mai multe detalii utilizand Formularul de Contact de la acest link.

Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori. daca vrei sa accesezi sesiunea de intrebari si raspunsuri dedicata Spatiului Public Virtual, click aici. In cazul in care vrei sa descoperi mai multe informatii despre impozitul specific unor activitati, regasesti aici sesiunea de consultanta online.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre