ANAF a raspuns intrebarilor legate de stingerea creantelor prin plata

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta cu tema: Stingerea creantelor prin plata, compensare si restituire.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

In urma unei decizii de impunere, pot cere plata esalonata? Sunt anumite criterii de eligibilitate pentru plata esalonata? Sau e un drept al oricarui contribuabil?

ANAF: Pata esalonata a obligatiilor fiscale se poate efectua in conditiile reglementate prin prevederile Titlului VII, Cap. IV – Inlesniri la plata, din din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare coroborate cu cele ale Ordinului nr.90/2016 pentru aprobarea continutului cererii de acordare a esalonarii la plata si a documentelor justificative anexate acesteia, precum si a Procedurii de aplicare a acordarii esalonarii la plata de catre organul fiscal central. Esalonarea la plata a obligatillor fiscale a constituit tema sesiunii din data 15.03.2017. In ceea ce priveste definitia termenilor temei de astazi, respectiv creanta, plata, compensare, restituire, aceasta se regaseste in prevederile art.1, coroborate cu cele ale Cap.II din Titlul VII din Codul de procedura fiscala.

 

PFA estimeaza in anul 2016 ca realizeaza un venit, insa la final, venitul realizat in 2016 este mult mai mic decat cel estimat. Care este procedura de recuperare a impozitului platit in plus ?

ANAF: In acest an, ca urmare a prelucrarii Declaratiei privind veniturile realizate din Romania (formular 200) pe anul 2016, organul fiscal va emite Decizia de impunere anuala, prin intermediul careia se va efectua regularizarea impozitului pe venit. In situatia in care se vor stabili diferente de impozit anual de regularizat in minus (adica sume de restituit) acestea vi se vor restitui de catre organul fiscal.

 

1.In ceea ce priveste suma TVA de recuperat la fiecare decont depus, se considera o noua exigibilitate?
2.Dreptul de rambursare/compensare TVA este infinit intrucat acesta se naste o data cu depunerea fiecarui decont de TVA, iar in masura in care soldul TVA de recuperat se preia in fiecare decont ulterior de TVA durata de prescriptie se prelungeste in mod automat?
3.Putem cere rambursarea /compensarea TVA din anii 2010,2011 confirmat prin deconturile ulterioare?

ANAF: Intrucat pentru o analiza corecta a spetelor prezentate de dumneavoastra ne sunt necesare informatii suplimentare, va rugam sa transmiteti aceste intrebari prin intermediul formularului de contact de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala , oferindu-ne mai multe detalii despre situatiile la care faceti referire. Formular pentru asistenta in spatiul public introduceti numele si prenumele pentru persoane fizice sau denumirea pentru persoane juridice, adica agenti economici, institutii publice, organizatii non-profit, persoane fizice autorizate, asociatii familiale.

 


Autor :