ANAF a raspuns intrebarilor legate de venitul estimat

ANAF a organizat o noua sesiune de asistenta online cu tema Depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit.

Trebuie sa depui Declaratia privind venitul estimat/norma de venit aferenta anului 2017 (pana la data de 31 ianuarie 2017) daca:

  • Daca doresti sa schimbi, prin optiune, sistemul de impunere de la sistemul real la norma de venit

sau

  • Venitul tau net se determina pe baza normelor de venit si in anul fiscal anterior ai inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

Exista o perioada determinata (un numar de ani fiscali) pentru care poate fi aplicat acest sistem de impunere sau impunerea prin norma de venit poate fi aplicata pe toata durata de existanta a PF/I.I. ?

ANAF: Nu exista perioada limitata pentru functionarea unui PFA pe baza normelor de venit, doar cu respectarea a doua conditii – activitatea sa se regaseasca in Nomenclatorul activitatilor independente pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit Ordinul MFP nr.2875/2011 completat cu Ordinul MFP 3022/2011 si venitul brut anual in anul fiscal anterior sa nu depaseasca echivalentul in lei al sumei de 100.000 euro – art.69 alin.9 Legea 227/2015 privind Codul fiscal. Trecerea de la sistemul de impunere pe baza normelor de venit la sistemul real se poate face doar dupa o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior – art.71 alin.2 Legea 227/2015 privind Codul fiscal.

 

Daca dorim pastrarea impozitarii din anul precedent nu de depune nimic? Cand se calculeaza obligatiile de plata pentru primul trimestru? Vreau sa depun 600 sa schimb contributia la norma intreaga.

ANAF: In situatia in care nu doriti sa modificati modul de impozitare nu aveti obligatia depunerii formularului 220 “Declaratie privind venitul estimat/norma de venit”. Pentru informatii referitoare la calcularea obligatiilor de plata, respectiv la depunerea formularului 600 va rugam sa folositi formularul de asistenta de aici, intrucat aceasta solicitare nu se incadreaza in tema sesiunii de astazi.

 

In ce conditi se poate opta pentru norma de venit daca pana in acest moment am fost in sistem real, sau invers.

ANAF: Daca, potrivit optiunii dvs., pe o perioada de 2 ani fiscali ati determinat venitul in sistem real, si doriti sa optati pentru impunerea pe baza de norme de venit, trebuie sa depuneti formularul 220 la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani.

Daca in anul precedent ati fost impus la norma de venit si doriti sa determinati venitul net in sistem real, depuneti formularul 220 cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului de impunere.
Mentionam ca inpunerea pe baza de norme se realizeaza doar pentru acele activitati cuprinse in Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor anuale de venit,

 

Cand se vor publica normele de venit pe anul 2017 si declaratiile actualizate?

ANAF: Atat normele de venit pentru anul 2017 cat si forma actualizata a declaratiilor se afla in lucru, urmand ca in cel mai scurt timp sa fie publicate pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

 

Am un I.I. cu CAEN 5590. Platesc impozit specific confirm activitatii sau trebuie sa depun D220 (estimativ pentru 2017)? Care este termenul limita de depunere?

ANAF: Referitor la impozitul specific, acesta se datoreaza de persoanele juridice romane, nu si de persoanele fizice organizate sub diferite forme de desfasurare a activitatii. Informatiile furnizate de dvs sunt insuficiente pentru formularea unui raspuns, dar va precizam ca in cazul in care contribuabilii incep o activitate in cursul anului fiscal, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent o declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Avand in vedere codul CAEN 5590 – Alte servicii de cazare in situatia in care obtineti venituri din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, exista obligatia de a depune la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 31 ianuarie inclusiv, declaratia privind venitul estimat/norma de venit pentru anul in curs (D.220). In cazul in care contribuabilii incep sa realizeze in cursul anului astfel de venituri, dupa data de 31 ianuarie inclusiv, acestia au obligatia ca, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, sa depuna aceasta declaratie pentru anul fiscal in curs. In cazul in care, in cursul anului fiscal, contribuabilii realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere, acestia sunt obligati sa completeze si sa depuna declaratia privind venitul estimat/norma de venit, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, la organul fiscal competent. Pentru mai multe informatii transmiteti solicitarea pe formularul de asistenta la acest link.

Ce trebuie sa faci daca ai un PFA

Pentru un PFA infiintat acum 2 ani pe norma de venit neplatitor de TVA, daca nu s-a depasit acest plafon de 100.000E si nu se doreste absolut nici o schimbare, mai trebuie depus D220? Sau mai trebuie depus ceva? (ca am inteles ca 392B s-a scos din functiune)

ANAF: In cazul prezentat de dumneavoastra, potrivit pct.8 lit.e) din instructiunile de completarea a formularului 220 aprobate prin Ordinul nr 3622/2015, nu mai aveti obligatia depunerii declaratiei 220. Intrucat tema sesiunii de asistenta de astazi este “DEPUNEREA DECLARATIEI PRIVIND VENITUL ESTIMAT/NORMA DE VENIT” (formularul 220), pentru cealalta intrebare care nu se incadreaza in aceasta tema, va rugam sa utilizati formularul de asistenta pe e-mail care se gaseste pe site-ul ANAF aici.

 

PFA la norma de venit – daca are activitate pe 2-3 coduri CAEN se declara toate si se cumuleaza normele??

ANAF: Daca un contribuabil desfasoara doua sau mai multe activitati care genereaza venituri din activitati independente, altele decat venituri din profesii liberale si din drepturi de proprietate intelectuala, venitul net din aceste activitati se stabileste prin insumarea nivelului normelor de venit corespunzatoare fiecarei activitati.(art.69 alin.(6) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal)

 

Daca PFA-ul este dependent si toate retinerile se fac la angajator, mai trebuie depusa vreo declaratie sau vreun formular?

ANAF: Informatiile furnizate nu sunt clare si nu se intelege daca activitatea dvs. este dependenta sau independenta. Daca activitatea dumneavoastra este activitate dependenta nu aveti obligatii declarative. Totodata, precizam ca, veniturile din activitati independente cuprind veniturile din activitati de productie, comert, prestari de servicii, veniturile din profesii liberale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Pentru clarificari puteti detalia solicitarea dvs. pe formularul de asistenta de aici.

 

PFA sistem real, daca opteaza, prin declaratie la norma de venit pentru cati ani este obligatorie mentinerea ultimei optiuni? Dupa cat timp poate reveni la sistem real?

ANAF: In cazul in care o persoana fizica autorizata este impusa la norma de venit si doreste schimbarea sistemului de impunere la cel real, atunci exista posibilitatea exercitarii optiunii de schimbare a sistemului de impunere, prin depunerea declaratiei privind venitul estimat/norma de venit, la organul fiscal competent pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului. Determinarea imozitului pe baza de norma de venit este obligatorie pentru anul in care s-a optat.

 

PFA in sistem real isi inchide activitatea in octombrie 2016. Mai depune declaratie pentru venitul estimat?

ANAF: Potrivit prevederilor art.210 alin.(10) din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente impuse in sistem real si care in cursul anului fiscal isi inceteaza activitatea, ( prin efectuarea tuturor formalitatilor la Oficul Registrului Comertului) au obligatia de a depune la organul fiscal competent declaratia 220, insotita de documente justificative, in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, in vederea recalcularii platilor anticipate

 

Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori, iar aici gasesti raspunsurile din domeniul stabilirea rezidentei fiscale.


Autor :