ANAF a raspuns unor noi intrebari legate de Formularul 200

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania de catre persoanele care au realizat venituri din drepturi de proprietate intelectuala in anul 2016 – Formularul 200.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

Declaratiile 200 si 220 se pot depune si online?

ANAF: Da, formularele 200 – Declaratie privind veniturile realizate din Romania si 220 – Declaratie privind venitul estimat/norma de venit pot fi depuse si online. Puteti opta pentru una din cele doua metode:

  • prin serviciul „Spatiu Privat Virtual” care este disponibil contribuabililor persoane fizice pe site-ul ANAF, completand formularele direct pe pagina aceasta de internet
  • prin intermediul portalului E-guvernare, completand formularele tip PDF inteligent care pot fi descarcate de la aceasta adresa web, cu mentiunea ca in acest caz va este necesar un certificat digital calificat pentru a semna electronic formularele.

 

Pentru un PFI fara activitate de 5 ani trebuie sa depun D200 si D220?

ANAF: Formularele 200 si 220 se depun pana la incetarea activitatii, situatie care se va mentiona corespunzator in declaratiile respective.

 

O intreprindere individuala, sistem de impunere norma de venit, nu are obligatia depunerii formularului 200.

ANAF: Da, este corect. Astfel, persoanele fizice care au realizat venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, cu exceptia persoanelor care au depus declaratia de venit estimat in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate, nu au obligatia depunerii formularului 200.

 

Daca amortizarea pentru un anumit bun pe anul 2015 nu a fost luata in vederea calculului venitului impozabil pe 2015 in D200 depusa la inceputul lui 2016, se poate lua in calcul la stabilirea venitului impozabil pe 2016 (impreuna cu fireasca amortizare din 2016) in D200 ce va fi depusa acum? In caz ca nu, cum altfel o putem deduce?

In situatia prezentata de dumneavoastra, declaratia 200 aferenta anului 2015 poate fi corectata prin depunerea unei declaratii rectificative, depusa in perioada de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale prevazut de Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala.

Aici regasesti raspunsurile referitoare la regimul special pentru agricultori, iar aici gasesti sesiunea legata de stabilirea rezidentei fiscale.


Autor :