ANAF raspunde intrebarilor legate de plafonul platilor in numerar

ANAF a organizat saptamana aceasta o noua sesiune de consultanta online in care au fost aduse in discutie subiecte legate de plafonul platilor in numerar. Regasesti mai jos o lista cu cele mai interesante intrebari si raspunsuri.

O societate comerciala – comert cu ridicata emite doua facturi (care reprezinta bunuri diverse) intr-o singura zi catre un client – persoana juridica. De exemplu factura 1: 3000 lei, factura 2: 4.000 lei. Se pot incasa in numerar ambele facturi? Incasarea se realizeaza in zile diferite.

ANAF: Consideram ca situatia mentionata de catre dvs. Se incadreaza in prevederile art. 3 alin. (2) din legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, conform carora ’’sunt interzise incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei si, respectiv, de 10.000 lei, in cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei”.

 

Angajatilor unei societati li se decontează abonamentul de transport in comun. Pentru acestia ridica din casierie o singura persoana banii o data pe luna, care ii distribuie mai departe in baza unui tabel nominal. Este in regula sa depaseasca plafonul de 5000 lei ?

ANAF: Consideram ca situatia expusa de catre dvs. se incadreaza in prevederile Legii nr.70/2015 art. 5 ” Plafoanele-limita prevazute de prezentul capitol nu se aplica de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1), pentru urmatoarele operatiuni:
b) plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute efectuate in acest sens;”.

 

La o societate se ridica dividente in suma de 10000 lei numerar . Are voie in baza altei hotarari, in alta luna sa mai ridice numerar dividente?

ANAF: Platile efectuate catre persoane fizice reprezentand contravaloarea unor dividende trebuie efectuate cu incadrarea in plafonul de 10.000 lei catre o persoana, diferenta putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar, fiind interzise platile fragmentate in numerar.
Nu intelegem la ce alta hotarare, in baza careia sa se ridice dividende in numerar, va referiti, este vorba de repartizarea profitului? Pentru alte informatii referitoare la aspecte fiscale ce nu se incadreaza in tema, va rugam sa folositi formularul pentru asistenta prin e-mail, pe care il gasiti la acest link.

 

O firma face transport in UE si in afara UE avand 5 camioane. Consider fiecare camion o casierie ( sunt inregistrate separat in contabilitate) pentru ca ei incaseaza valuta in numerar separat in functie de traseu. De eemplu, in Rusia nu se poate incasa decat numerar si depaseste plafonul. Fiind valuta si incasarea nu se face pe teritoriul Romaniei intra aceste incasari sub incidenta legii 70/2015 ?

ANAF: Prevederile Legii 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, se aplica operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei. Astfel, daca incasarile nu sunt efectuate in Romania, acestea nu intra sub influenta prevederilor mai sus mentionate.

 

Cazul unei societatii cu 2 gestiuni: comert cu amanuntul si comert angro; la angro este clar – avem voie sa vindem doar la persoane juridice cu un plafon-numerar de 5000 lei. Intrebarea mea este: cat este plafonul zilnic de incasare numerar la comertul cu amanuntul la persoane fizice? 5000 sau 10000 lei ? Societatea nu este de tipul cash & carry ci functioneaza pe tipul showroom.

ANAF: In situatia prezentata de dvs., consideram ca, pentru activitatea de comert cu amanuntul se aplica plafonul de incasare de la persoane fizice mentionat la art.4 alin.(1) din Legea nr.70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv maxim 10.000 lei zilnic de la o persoana.

 

O persoana juridica achizitioneaza un autoturism de la o persoana fizica in valoare de 14 500 lei. A fost intocmit un contract de vanzare cumparare prin care a fost rezervat autoturismul prin plata in numerar a unui avans de 5 000 lei . Dupa o luna a fost platita diferenta de 9 500 lei tot numerar (persoana fizica nu are cont bancar si nu a vrut sa isi deschida). Va rog, sa imi spuneti daca au fost incalcate prevederile legii 70/2015 si care sunt implicatiile juridice si fiscale.

ANAF: Considerăm ca in situaţia respectiva au fost fractionate platile, diferenta de plata fata de avans trebuia facuta prin banca, depasirea plafonului de 10000 lei poate constitui contraventie si se sanctioneaza cu amenda de 10% din suma achitata care depaseste plafonul stabilit de lege, dar nu mai putin de 100 lei, daca fapta respectiva nu a fost savarsita in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune.

 

In cazul in care se incalca o prevedere privind plafonul zilnic, puteți sa imi spuneti cat timp e pasibil de sanctiune? Nu se prescrie conform ord.2?

ANAF: Potrivit art.14 din Legea nr.70/2015, contraventiilor prevazute la art. 12 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001, aprobata cu modificari completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Am mai multi salariati, totalul salariilor nete depasind 10.000 lei/luna. Pot sa le platesc in aceeasi zi pe toate? Mentionez ca pe salariat, suma nu depaseste 5.000 lei/luna.

ANAF: Plafoanele limita prevazute de Legea 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operat iunile de încasări şi plăţi în numerar nu se aplică pentru retragerea de numerar din conturi deschise la instituţiile de credit sau la instituţiile care prestează servicii de plată şi care sunt autorizate de Banca Naţională a României pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal prevăzute de lege (art. 5 lit. d).

 

Aici poti vizualiza raspunsurile legate de stabilirea rezidentei fiscale. Sesiunile referitoare la amortizarea fiscala si stingerea creantelor fiscale prin plata, compensare si restituire le gasesti detaliate aici.


Autor :