ANAF raspunde intrebarilor legate de veniturile realizate din Romania

ANAF a organizat o noua sesiune de consultanta online cu tema Depunerea declaratiei privind veniturile realizate din Romania de catre persoanele care au realizat venituri din activitati independente in anul 2016.

Iata care au fost cele mai interesante intrebari si raspunsuri:

 

Contributia pentru sanatate este cheltuiala deductibila?

ANAF: Contributia de asigurari sociale de sanatate este o cheltuiala deductibila. Deductibilitatea o acorda organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitul net anual impozabil.

 

In cazul in care completez adresa de mail, am certitudinea ca primesc deciziile de impunere pe email?

ANAF: Actele administrativ fiscale pot fi comunicate contribuabililor prin intermediul serviciului Spatiu Privat Virtual. Acesta poate fi accesat la acest link.

 

Este corect daca depun declaratia online semnata digital de un contabil pe care l-am imputernicit prin depunerea D150, sau trebuie sa am propria semnatura digitala?

ANAF: Pentru a putea depune declaratia 200 pentru dvs. Contabilul trebuie sa fie imputernicit si inregistrat pe site-ul ANAF in baza CNP-ului dvs. Mai multe informatii referitoare la inregistrarea pentru depunerea on-line gasiti la acest link.

 

Si eu tot cu avocatii si pensia. Se trec in declaratie ca si cheltuieli deductibile sumele platite in cursul anului la pensie sau ANAF-ul le poate vedea si sa le scada ca si cheltuieli deductibile sociale?

ANAF: Stimata doamna, venitul net anual din activitati independente, in sistem real, se determina pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 69 si 70 Cod fiscal. In cadrul conditiilor generale pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, pentru a putea fi deduse, sunt mentionate si urmatoarele: cheltuielile trebuie sa fie efectuate in cadrul activitatilor independente, justificate prin documente; sa fie cuprinse in cheltuielile exercitiului financiar al anului in cursul caruia au fost platite; sa fie efectuate in scopul desfasurarii activitatii si reglementate prin acte normative in vigoare, etc. Ca urmare, regulile generale de deducere a cheltuielilor se vor aplica si in cazul contributiilor la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor.Sumele reprezentand CONTRIBUTIILE la fondurile sistemului DE PENSII si alte drepturi de asigurari sociale ALE AVOCATILOR platite potrivit Legii nr. 72/2016 se cuprind la pct II. B. rd. 2. Recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, efectuata de catre organul fiscal competent, vizeaza doar contributiilor sociale obligatorii datorate potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii. In formularul 200 la pct II. B. rd. 2. se trec cheltuielile deductibile, exclusiv contributiile sociale obligatorii. Deductibilitatea o acorda organul fiscal competent, cu ocazia stabilirii venitului net anual impozabil asa cum am mentionat si anterior.

 

La o Intreprindere Familiala cu doi sau mai multi membrii se depun atat declaratia 204 cat si declaratia 200? Pana anul trecut am depus doar declaratia 200 pe fiecare membru in parte si nu am primit vreo sesizare legata de declaratia 204.

ANAF: Pentru declararea veniturilor obtinute de o intreprindere familiala se depun:

  •   formularul 204 “Declaratie anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica si entitati supuse regimului transparentei fiscale”, care se completeaza si se depune de catre asociatul desemnat prin contractul de asociere sa raspunda pentru indeplinirea obligatiilor asocierii fata de autoritatile publice, pana la data de 15 martie a anului urmator celui de raportare, pe baza datelor din evidenta contabila condusa pentru asociere (pe care il gasiti la acest link)  si
  • formularul 200 “Declaratie privind veniturile realizate din Romania” care se completeaza de catre fiecare persoana fizica membra a intreprinderii familiale si se depune la organul fiscal competent, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

 

PFA cu activitatea suspendata in anul 2016, va depune acum declaratia 200, cu aceleasi sume de anul trecut declarate la momentul suspendarii?

ANAF: Da, veti depune formularul 200 pentru anul 2016, in care veti declara veniturile totale si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare.

 

Dupa ce am completat declaratia 200 pe SPV pentru castigurile din jocurile de noroc online (pariuri sportive) si am o recipisa cu numar de inregistrare este necesar sa mai fac ceva?

ANAF: Dupa primirea recipisei cu numarul de inregistrare, ca urmare a depunerii Declaratiei privind veniturile realizate din Romania prin serviciul „Spatiul Privat Virtual” nu trebuie sa mai faceti nimic. Totusi, va ramane obligatia de va consulta contul SPV in vederea primirii Deciziei de impunere anuala pentru veniturile realizate de persoanele fizice (formularul 250) aferente anului 2016.

 

In veniturile brute la PFA intra si avansurile facturate si incasate sau doar veniturile.In cazul in care avansurile au fost incasate in 2016 iar in 2017 se emit facturile de regularizare, a caror valoare este zero, in ce an luam in calcul veniturile , in 2016 sau 2017?

ANAF: In situatia prezentata de dvs., consideram ca avansurile facturate si incasate in anul 2016, sunt incluse in venitul brut aferent anului 2016. In rubrica ,,venit brut,, se inscrie suma reprezentand veniturile totale si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura incasate in anul de raportare, atat din activitatea de baza, cat si din activitati adiacente, asa cum este prevazut si in instructiunile de completare a formularului 200. Instructiunile se regasesc la acest link

 

Sa inteleg ca daca am cerul prin email o consultatie nu primesc raspuns in 30 de zile daca nu a SPV?

ANAF: In situatia in care ati transmis o solicitare de asistenta, prin intermediul formularului de contact postat pe site-ul ANAF veti primi raspuns la adresa de e-mail indicata, intr-un termen maxim de 45 de zile, chiar daca nu sunteti inregistrat in Spatiu Privat Virtual. Totodata dorim sa va informam cu privire la faptul ca, Spatiul privat virtual este un serviciu gratuit, pus la dispozitia contribuabililor, persoane fizice, pe site-ul ANAF. Prin intermediul acestui serviciu puteti depune on-line declaratii fiscale, formula cereri, primi documente si acte administrativ fiscale, puteti vizualiza obligatiile de plata si materialele informative elaborate de ANAF.

 

Pentru completarea D200, dobanda aferenta unui credit bancar contractat de un PFA pentru achizitia unui autoturism pe PFA este deductibila 100% sau doar 50%?

ANAF: Va rugam sa transmiteti solicitarea dvs. insotita de mai multe detalii utilizand Formularul de Contact de la acest link. De asemenea informatii privind deducerile si cotele acestora gasiti in Codul fiscal publicat pe site-ul ANAF la acest link.

 

In cazul cabinetelor de avocatura contributia platita la Barou se inscrie la cheltuieli deductibile sau la cheltuieli cu asigurarile sociale ?

ANAF: Nu precizati la care fel de contributie va referiti. Cu titlu general va putem preciza ca, sunt deductibile limitat cotizatiile platite la asociatiile profesionale in limita a 4.000 euro anual, precum si cheltuielile reprezentand contributiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizatiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, in limita a 5% din venitul brut realizat. In cazul contributiilor la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, efectuate potrivit prevederilor Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, se vor aplica regulile generale de deducere a cheltuielilor. Sumele reprezentand contributiile la fondurile sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor platite potrivit Legii nr. 72/2016 se cuprind la pct II. B. rd. 2. din formularul 200, intrucat recalcularea venitului net anual/pierderii nete anuale, efectuata de catre organul fiscal competent, vizeaza doar contributiilor sociale obligatorii datorate potrivit prevederilor titlului V – Contributii sociale obligatorii.

 

Art. 68 pct. 5 cheltuieli deductibile limitat , la lit m) cheltuieli pt asigurarea securitatii si sanatatii in munca. Cum se calcueaza, cum se deduce si cat, cum adica limitat? Care este limita?

 ANAF: Tema sesiunii de asistenta de astazi este ”Depunerea declaratiei 200”. Va rugam sa transmiteti solicitarea dvs. insotita de mai multe detalii utilizand Formularul de Contact de la acest link .


Autor :