Ce documente trebuie sa pregatesti pentru prima jumatate a lunii august

Stim cat de important este pentru tine procesul depunerii. Pentru ca vrem sa te ajutam sa eficientizezi aceasta activitate iti furnizam din timp toate informatiile necesare astfel incat sa poti depune corect Declaratiile scadente in prima jumatate a lunii august.

La 15 zile de la data in care nu mai realizezi venituri trebuie sa depui Declaratia de inregistrare in evidenta persoanelor fizice care nu realizeaza venituri, precum si pentru stabilirea obligatiilor de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate (Formularul 604).

Pe 5 august vei depune Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (Formularul 092). Vei completa acest formular in doua exemplare.

Pe 10 august trebuie sa depui trei declaratii in concordanta cu domeniul tau de activitate:

  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (Formularul 010);
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere (Formularul 070);
  • Declaratia de inregistrare fiscala/Declaratia de mentiuni pentru persoanele fizice romana si straine care detin cod numeric personal (Formularul 020);

In ceea ce priveste Formularul 010, vei completa Declaratia de inregistrare fiscala la infiintare, in timp ce Declaratia de mentiuni va trebui sa o completezi daca modifici datele declarate anterior.

16 august – depunere pentru diferite categorii de contribuabili

In cele ce urmeaza iti prezentam o parte dintre declaratiile si situatiile pe care va trebui sa le depui in concordanta cu specificul activitatii tale.

Daca faci parte din categoria antrepozitarilor autorizati, destinatarilor inregistrati sau importatorilor autorizati pentru produse din grupa tutunului prelucrat trebuie sa depui urmatoarele:

  • Situatia eliberarilor pentru consum de tigarete/tigari si tigari de foi in luna… anul… (Anexa nr. 3 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal);
  • Situatia eliberarilor pentru consum de tutun fin taiat, destinat rularii in tigarete/alte tutunuri de fumat in luna… anul… (Anexa nr. 4 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VII din Codul fiscal).

Tot in aceasta zi vei depune Situatia centralizatoare privind achizitiile/utilizarile de produse accizabile si livrarile de produse finite rezultate in luna… anul…, pentru luna precedenta (Anexa nr. 26 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal). Vei depune aceasta Situatie daca esti un operator economic care detine autorizatii de utilizator final pentru produse energetice.

Daca esti destinatar inregistrat, sau reprezentant fiscal, pentru achizitiile si livrarile de produse accizabile trebuie sa depui Situatia centralizatoare privind achizitiile si livrarile de produse accizabile pentru luna precedenta. Vei completa Anexa nr. 19 din normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VIII din Codul fiscal).

In cazul in care faci parte din categoria antrepozitarilor autorizati pentru productie de produse accizabile, iata care sunt Situatiile pe care le vei depune in functie de specificul activitatii tale:

  • Activezi in domeniul productiei de alcool? Atunci vei depune Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de alcool si bauturi spirtoase pentru luna precedenta;
  • Domeniul tau de activitate este legat de productia tutunurilor? In acest caz vei depune Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie tutunuri prelucrate pentru luna precedenta;
  • Daca faci parte din sectorul energetic vei depune Situatia privind operatiunile desfasurate in antrepozitul fiscal de productie de produse energetice pentru luna precedenta;

Tot pe 16 august vei depune Evidenta achizitionarii, utilizarii si returnarii marcajelor pentru luna precedenta. Vei realiza aceasta depunere daca esti antrepozitar autorizat, destinatar inregistrat sau importator autorizat de produse supuse marcarii.

Poti descarca formularele de pe site-ul ANAF.

Mai multe detalii gasesti aici.


Autor :