Ce faci cand legea nu este clara sau completa? – sfaturi de la CIEL Romania

De 2 saptamani nu este zi in care sa nu primim aici, la CIEL Romania,  telefoane si e-mailuri de la clientii nostri (contabili, antreprenori) care au salariati cu contracte part-time, din acelea in care veniturile brute insumate nu depasesc 1900 lei.

Reactiile sunt de doua feluri:  intai, unii ne suna suparati ca am gresit noi aplicatia, ca nu este normal sa fie salariul net negativ. O, ar fi bine sa fie doar un bug de la aplicatia noastra, ca ar fi reparabil usor. Dar nu este, si explicam ca legislatia, modificata de la 01 ianuarie, a dat nastere si la astfel de situatii. Si le aratam cum sa opreze si ce tranzactii sa foloseasca pentru calcul corect.

Si atunci clientii ajung la a doua reactie, de perplexitate, de neintelegere, de uimire.  “Cum adica e normal sa aduca omul bani de acasa? Ce ne sugerati? “.  Si noi sugeram, fie raspunsul ANAF, pe care l-am citit si noi ca multi altii care au urmarit sesiunile de intrebari si raspunsuri pe care le organizeaza, “rezolvarea este in negocierea dintre angajator si angajat”, fie le sugeram sa recurga la o prima, astfel incat macar sa ajunga cu salariul pe zero.

Pentru cei care nu au avut astfel de cazuri si nu au avut curiozitatea sa faca un exercitiu, oferim un exemplu foarte simplu mai jos:  sa zicem ca avem un angajat cu 2 ore, cu un venit brut de 500 lei, fara alt contract. Nu ne dorim sa discutam despre acele contracte care sunt de 2 ore dar de fapt nu sunt, pentru ca ilegalul nu intra in subiectele noastre de sustinere si analiza.  Exemplul nostru este sa zicem, o femeie, casnica de ani de zile, care are acum ceva timp liber si s-a angajat la o firma care are nevoie de cineva doar pentru 2 ore pe zi pentru curatenie, arhivare, secretariat, logistica, etc.

In astfel de cazuri, contributiile la asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate, care sunt in procente mari de la 01 ianuarie,  se vor calcula nu la venitul brut, ci la salariul minim brut de 1900 lei. Deci:

CAS  25 % =  1900 lei  *25% = 475 lei;

CASS 10% = 1900 lei * 10% = 190 lei.

Oprind cele 2 contributii, care impreuna fac 665 lei, venitul ajunge la – (minus) 165 lei.

Inca un exemplu in care un salariul net poate ajunge ori foarte mic ori chiar spre minus, este cel de concedii medicale, doar in anumite combinatii, e adevarat, nu va panicati, nu orice concediu medical.

Dar sa presupunem, asa cum are un client o situatie, ca aveti o salariata care este in concediu de sarcina si lehuzie doar cateva zile din luna ianuarie, ca apoi sa intre in concediu de crestere copil. Cand media zilnica de calcul a indemnizatiei este foarte mica, folosind formula de calcul a bazei pentru CAS din concedii medicale, cu un salariu mediu brut de 4162 lei si aplicand apoi 25% la media respectiva, poti avea surprize mai putin placute.

Si atunci, ce putem face? Pai putem pune intrebari catre legiuitor, sa revizuiasca aceste situatii care au fost poate trecute cu vederea, sa aduca modificari si explicatii suplimentare prin norme. Asa cum de foarte multe ori zicem ca viata bate filmul, tot asa si multele situatii / combinatii din viata reala economica bat exemplele la care s-au gandit cei care au scris legile.

Ce mai putem face? Propunerea CIEL Romania este sa ne sustinem unii pe altii, sa invatam unii de la altii. Noi NU suntem aici doar  sa facem programe pe care sa le folositi, ci si sa va ajutam, sa va facem viata mai usoara.


Autor :