Cum poti solicita utilizarea altei perioade fiscale

Stim ca ai nevoie sa cunosti la timp toate modificarile legislative. Tocmai de aceea, iti furnizam ultimele noutati din domeniul financiar-contabil.

Astazi, 5 iulie 2016, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a emis un Proiect de ordin privind Procedura pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA.

Proiectul de ordin contine atat modelul, cat si continutul formularului 306 intitulat ‘’Cerere privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic’’. In plus, in cadrul acestui Proiect de ordin vei regasi si modelul formularului ‘’Decizie privind perioada fiscala pentru taxa pe valoarea adaugata’’.

Inca doua optiuni pentru perioada fiscala

In cazul in care faci parte din categoria contribuabililor antementionati, iti aducem la cunostinta faptul ca poti solicita utilizarea altei perioade fiscale, dupa cum urmeaza:

  • Anul calendaristic – daca efectuezi operatiuni impozabile pe maximum 6 luni dintr-o perioada de un an calendaristic;
  • Semestrul calendaristic –daca efectuezi operatiuni impozabile pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru.

Procedura va fi aplicata de catre organul fiscal in a carei raza teritoriala iti ai domiciliul fiscal (sau in a carui evidenta fiscala esti inregistrat).

Pentru a putea beneficia de o perioada fiscala in conditiile antementionate trebuie sa completezi Cererea privind utilizarea ca perioada fiscala pentru TVA a semestrului sau anului calendaristic.

In plus, va trebui sa adaugi urmatoarele documente justificative atat pentru activitatea pe care o desfasori, cat si pentru periodicitatea acesteia:

  • Jurnalul de vanzari aferent anului fiscal anterior;
  • O declaratie pe proprie raspundere;
  • Balantele de verificare intocmite pentru anul anterior, comenzi sau contracte;
  • Orice alte documente relevante pentru decizia luata.

Mai multe detalii gasesti aici


Autor :