Pasi importanti in generarea corecta a Declaratiei 394

7 iulie 2016

Cel mai important este sa lucrezi corect si sa selectezi optiunile de TVA in functie de tranzactiile pe care le ai in perioada de raportare.

Facturile de livrari si achizitii se introduc, ca si pana acum, cu selectarea partenerului.

Partenerul selectat pe facturi trebuie sa aiba datele completate. Pe langa denumire, este necesar sa completezi (acolo unde este cazul) codul fiscal, atributul fiscal, rezidenta, adresa.

In cadrul facturilor este necesar sa selectezi corect optiunile de tva si cota de tva aferenta. De asemenea, articolele de pe factura trebuie sa aiba sablonul bine ales.

Incepand cu aceasta versiune a Declaratiei 394, se vor evidentia distinct urmatoarele tranzactii:

Pentru tranzactiile cu parteneri cu rezidenta in Romania, la care se aplica taxare inversa, se vor evidentia distinct urmatoarele livrari si achizitii:

Pentru tranzactiile taxabile cu parteneri cu rezidenta in Romania se vor evidentia distinct urmatoarele livrari si achizitii:

Pentru achizitiile de la persoane neimpozabile cu rezidenta in Romania se vor evidentia distinct urmatoarele:

Pentru toate tranzactiile descrise mai sus trebuie sa folosesti simboluri de conturi care te ajuta sa evidentiezi usor legatura cu tipul de tranzactie.

Declaratia 394

De exemplu: Daca ai tranzactii cu masa lemnoasa, adaugi un cont analitic pe care il vei utiliza pentru tranzactiile cu masa lemnoasa, de exemplu 371.lemn. Astfel, legatura dintre 371.lemn si masa lemnoasa va fi usor de stabilit.

Daca au existat tranzactii cu regim special ce implica agentii de turism, bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, acestea se vor clasifica corect in declaratie daca s-a bifat optiunea corespunzatorare tranzactiilor cu regim special.

Pentru tranzctiile aferente bonurilor fiscale inregistrate prin note contabile este necesar sa selectezi corect optiunile de tva.

Pe langa facturile de livrari si achizitii, Declaratia 394 va contine informatii referitoare la facturile simplificate.

Atentie! A nu se confunda factura simplificata si bonul fiscal echivalent al unei facturi simplificate! Sunt doua documente complet diferite!

Pentru a introduce facturile simplificate pe fiecare document de tipul facturi furnizori, facturi client si culegere universala ai optiunea factura simplificata (este o bifa care trebuie activata). Daca s-a introdus un document cu optiunea factura simplificata, aplicatia va sti sa clasifice acel document asa cum trebuie in declaratie.

Daca ai un borderou de achizitie, situatia este asemanatoare. Pe acturi furnizori si pe culegere universala, regasesti bifa BORDEROU ACHIZITIE.

Situatia se repeta pentru file carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol. In cadrul documentelor ai optiunea “Carnet prod. agr.”. Daca activezi aceasta optiune, aplicatia va recunoaste documentul si il va clasifica corect in declaratie.

Bonurile fiscale se introduc ca si pana acum, cu selectarea cotei de tva aferente.

In ceea ce priveste numerele de facturi care trebuie introduse in Declaratia 394, datele se vor culege astfel:

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO