Achizitionezi un apartament cu loc de parcare? Iata ce trebuie sa stii despre TVAul aferent – CIEL Romania

18 iunie 2018
editor

Pentru cei mai multi dintre noi, cumpararea unui apartament reprezinta cea mai importanta achizitie pe care o facem pe parcursul vietii. Tocmai de aceea, trebuie sa ne informam cu privire la acest subiect, in special privind aspectele fiscale legate de costurile unei locuinte.

De exemplu, stiai ca exista posibilitatea vanzarii unui apartament cu loc de parcare inclus la care sa se aplice cota de 5% TVA? CIEL Romania iti ofera exemple concrete de astfel de tranzactii:

 1. Imobilul indeplineste conditiile prevazute de lege, adica are o suprafata de maximum 120 m.p., exclusiv anexele gospodaresti a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv TVA.

Spre exemplu, daca urmeaza sa achizitionezi un apartament cu valoarea de 400.000 lei, care are locul de parcare inclus in pret, iar in contact nu se specifica o valoare individualizata pentru acesta, atunci tranzactia este considerata ca fiind livrare unica si se poate efectua cu cota de TVA redusa de 5%.

 1. Apartamentul indeplineste conditiile de suprafata si valoare, presupunand ca valoreaza 400.000 lei, locul de parcare fiind inclus in contractul de vanzare-cumparare, dar avand o valoare specificata de 30.000 lei.

In aceasta situatie, la fel ca si in cazul anterior, tranzactia este considerata o livrare unica si poate fi efectuata cu cota de TVA redusa de 5% (nu se depaseste valoarea de 450.000 lei).

Exista si exceptii – cazuri in care, desi valoarea imobilului nu depaseste suma de 450 000 lei, nu se poate aplica cota de TVA redus de 5 %.

 1. O situatie poate fi aceea in care locuinta indeplineste conditiile de suprafata si valoare; sa presupunem ca valoreaza 430.000 lei, iar locul de parcare, inclus in acelasi contract de vanzare-cumparare, are o valoare individualizata de 30.000 lei, atunci tranzactia va fi considerata o livrare unica si se va efectua cu cota standard de 19% TVA, suma depasind 450.000 lei.
 2. Apartamentul indeplineste conditiile de supfarata si valoare avand un pret de 430.000 lei, in contractul intocmit nefiind inclus locul de parcare. Taxarea apartamentului se va face, in mod normal, cu un TVA de 5%. Ulterior, se va achizitiona, pe un contract separat, si locul de parcare cu o valoare individualizata de 30.000 lei. In acest caz, vanzarea locului de parcare se va face cu un TVA de 19%.

Atentie insa! Exista riscul major ca apartamentul sa fie reincadrat de organul fiscal ca si tranzactie taxabila cu 19%, deoarece suma rezultata din valoarea apartamentului si a locului de parcare depaseste valoarea de 450.000 lei, putand fi considerata a fi o fractionare intentionata in scopul aplicarii cotei reduse de 5% TVA.

 1. Daca valoarea apartamentului este mai mare de 450.000 lei, atunci vanzarea se efectueaza cu cota standard de 19% TVA, indiferent daca are sau nu loc de parcare inclus.

Speram ca informatiile pe care ti le-am oferit iti vor fi de ajutor. Nu uita ca te asteptam cu subiecte la fel de interesante si pe pagina noastra de facebook CIEL Romania.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
 • Peste 50 000 de utilizatori;
 • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
 • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
 • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
 • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
 • Cel mai complex portofoliu de servicii;
 • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO