Varianta finala a ordonantei Split TVA

 

Se pare ca dupa indelungi dezbateri, diferite forme, multe amendamente, avem o varianta finala a ordonantei privind Split TVA. Aseara tarziu, Camera Deputatilor a votat in plen ultimele amendamente, pasul urmator fiind  promulgarea de catre presedinte.

In varianta aceasta finala a mai aparut o exceptie, importanta, si anume sunt exceptate de la plata defalcata institutiile statului. Este interesanta decizia, daca ne gandim ca in primavera, cand au inceput pentru prima data  in spatial public discutiile privind acest sistem, vizate erau atunci exclusiv institutiile publice.

Varianta aprobata aseara este totusi una clar imbunatatita si pentru mediul privat, comparand cu varianta originala a Ordonantei 23/2017.

  • Dispare in primul rand obligativitatea aplicarii sistemului de catre toate firmele, ramanand sa aplice de la 01 ianuarie obligatoriu, doar firmele aflate in insolventa sau care au datorii la bugetul de stat, reprezentand TVA.  In continuare, se poate aplica mecanismul optional.

Firmele care intra obligatoriu din 2018 in sistemul platii defalcate, pentru ca au datorii,  pot renunta la aplicarea mecanismului la 6 luni dupa ce nu se mai afla in situatia de a avea restante la stat.

Firmele care intra insa benevol, nu vor putea sa iasa decat la finalul anului fiscal, dar nu mai putin de 1 an calendaristic. Este si normal, avand in vedere ca aceste firme beneficiaza de niste scutiri .

  • A fost crescuta si perioada in care firmele isi pot plati datoriile pana la intrarea in mecanismul platii defalcate;
  • Au fost substantial majorate plafoanele datoriilor de la care firmele aplica mecanismul;
  • Nu mai sunt obligati sa faca plati defalcate persoanele juridice neinregistrare in scop de TVA. Ramane insa obligativitatea platii defalcate pentru persoanele juridice inregistrate in scop de TVA  care nu aplica mecanismul,  dar care au relatii economice cu persoane juridice care aplica mecanismul.
  • Important este de retinut si ca varianta finala trimisa spre promulgare prevede ca .  Vor fi astfel situatii in care sa existe sume disponibile in contul de TVA, dar fara a putea fi accessate, firmele trebuind sa gaseasca solutii si finantari pentru plata celorlalte contributii.

Asteptam promulgarea de catre presedinte si apoi publicarea in Monitorul Oficial. Pana atunci, pentru a nu intra obligatoriu in mecanismul Split TVA, atentie la TVA-ul de plata al lunii noiembrie.

 


Autor :