Antreprenoriat de succes in Romania – tot ce trebuie sa stii – Ghid CIEL Romania
Vezi cum te ajuta CIEL ERP
Fara doar si poate, antreprenoriatul in Romania este o afacere riscanta. Insa, in egala masura, iti poate oferi si oportunitatea de a fi flexibil, creativ si a te bucura de impliniri profesionale deosebite, atat timp cat nu esti intepenit in proceduri si tipare. La fel ca in orice alta tara de pe harta lumii, antreprenoriatul in Romania este un drum plin de invataminte, cu ocolisuri neasteptate, obstacole si blocaje.
Daca esti deja antreprenor, stii deja ca aceasta activitate implica multe nopti nedormite, planuri esuate, finantari anulate in ultimul moment si posibile parteneriate care nu se materializeaza. In cazul in care iti surade ideea antreprenoriatului, este bine sa te pregatesti pentru toate cele enumerate anterior. Insa, nimic din toate astea nu trebuie sa te sperie, deoarece acest proces iti aduce nenumarate beneficii, precum satisfactii profesionale extraordinare, flexibilitate si dobandirea unor competente cheie de diferite tipuri si din diferite sectoare de activitate (comunicare, management, adaptabilitate, o buna capacitate analitica etc.).
De aceea, in ciuda tuturor dificultatilor, numarul tinerilor care au pornit pe acest drum a crescut in acest an cu peste 17.000 de persoane comparativ cu anul anterior. Mai mult, 39% din romanii sub 35 de ani doresc sa-si porneasca propria afacere. Indiferent de varsta, toti cei care au facut primii pasi in antreprenoriat sau planuiesc sa-i faca sunt uniti de dorinta de a-si materializa viziunea si de a aduce solutii unor probleme des intalnite in societate. Aceste persoane isi deschid afaceri offline ori online, lanseaza startup-uri in tehnolgie sau aduc un nou produs sau serviciu pe piata.
Iata ce presupune sa fii antreprenor in Romania, oportunitatile de finantare si solutiile administrative pe care le ai, precum si cadrul legislativ
- Cadru legislativ
- Oportunitati de finantare
- Solutii administrative
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/american-brainstorming-business-3563308/
Cadru legislativ
Orice idee de afaceri ai avea, aceasta nu poate fi pusa in practica si dezvoltata fara o forma juridica adecvata.
Daca esti un intreprinzator individual (adica daca nu ai parteneri de afaceri si/sau angajati), iti poti infiinta un PFA.
Daca ai parteneri de afaceri si/sau angajati, poti sa-ti infiintezi o societate comerciala (S.C.):
- Societate cu raspundere limitata (S.R.L.);
- Societate pe actiuni (S.A.);
- Societate in nume colectiv (S.N.C.);
- Societate in comandita simpla (S.C.S.);
- Societate in comandita pe actiuni (S.C.A.).
De exemplu, daca nu ai parteneri de afaceri si/sau angajati si iti doresti sa vinzi servicii de consultanta in domeniul IT, forma juridica de antreprenoriat care ti se potriveste este PFA.
Daca, in schimb, vrei sa dezvolti o aplicatie impreuna cu cativa prieteni si planuiti sa angajati un android developer si un specialist QA, recomandarea noastra este sa te indrepti spre infiintarea unei societati comerciale. In acest caz, trebuie sa stii ca exista pe piata din Romania produse special create pentru a ajuta antreprenorii sa planifice bugetul companiei lor. Uneori, task-urile precum plata salariilor pot parea destul de complicat de executat. Insa, cu ajutorul unei aplicatii precum CIEL Salarii, te vei bucura, pe langa alte facilitati utile, de vizibilitate asupra evolutiei cheltuielilor salariale, vei avea acces la rapoarte, vei putea genera automat pontajul pentru salariatii activi, dar si statul de plata.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-using-ballpoint-pen-1451448/
Oportunitati de finantare
Atunci cand ai o idee, oricat de buna ar fi ea, ai nevoie de finantare pentru dezvoltarea si imbunatatirea produsului sau serviciilor, marketing, plata salariilor etc. Exista mai multe variante de a obtine bugetul necesar, pricipalele fiind bootstrapping-ul, imprumutul si investitiile din exterior.
- Bootstrapping-ul: este metoda care implica sa dispui de banii necesari pe care sa ii investesti in ideea ta. Printre avantajele acestei variante se numara flexibilitatea, siguranta si controlul total pe care il ai asupra a tot ceea ce se intampla. Pe de alta parte, fondurile sunt limitate si, in cazul unui esec, exista posibilitatea de a pierde toti banii investiti.
- Imprumutul: situatia in care nici tu, nici partenerii tai nu dispun de bugetul necesar, apeland la un credit sau la imprumuturi de la prieteni si familie. Este o optiune ce iti ofera avantajul detinerii controlului, insa, daca afacerea esueaza, vei ramane indatorat.
- Fonduri nerambursabile pentru afaceri (granturi): aceste fonduri provin de la o sursa externa (Uniunea Europeana, diverse institutii guvernamentale sau non-guvernamentale, asociatii profesionale, organizatii non-profit etc.) si nu trebuie inapoiate, insa fiecare fond de acest fel te obliga sa vii cu o cofinantare.
- Investitiile externe: aici ne referim la investitii facute de anumite persoane sau companii cu care tu nu ai avut, pana la acel moment, nicio legatura. Practic, trebuie sa ii convingi pe cei care se ocupa cu asa ceva (business angels) ca ideea ta va avea succes si va fi profitabila. In schimbul investitiei, aceste persoane ce detin sume mari de bani lichizi si experienta in afaceri sau firmele de investiii pe care le reprezinta, vor avea anumite drepturi in compania ta si vor primi un procent din profit – in ce consta si cum se desfasoara negocierea depinde de fiecare antreprenor in parte.
Solutii administrative
O analiza efectuata asupra a 3000 de companii din 11 tari a descoperit ca firmele petrec pana la 240 de zile in fiecare an pentru a indeplini diverse sarcini administrative, ceea ce inseamna 17% din totalul fortei de munca. Din fericire, antreprenorii care vor sa evite aceasta pierdere de timp, bani si resurse pot apela la o solutie de automatizare.
De exemplu, cu ajutorul unui soft ERP vei putea sa oferi angajatilor un mediu de lucru tehnologizat si motivant pentru echipa ta. In plus, vei simplifica munca angajatilor, scapandu-i de aceste task-uri administrative de rutina.
Asadar, antreprenoriatul in Romania implica atat riscuri, cat si oportunitati. Orice persoana care isi doreste sa puna bazele unei afaceri trebuie, mai intai, sa se informeze asupra cadrului legislativ. Odata ce au identificat forma juridica potrivita, antreprenorii pot analiza oportunitatile de finantare pe care le au. Si, pentru a scapa de munca repetitiva si a folosi corect timpul si resursele, orice firma poate apela la solutii automatizate. Urmand acest proces, iti poti infiinta afacerea si pune ideile in aplicare, bucurandu-te de o experienta unica si foarte diferita fata de ce ai trait pana la momentul respectiv.