Antreprenoriat de succes in Romania – tot ce trebuie sa stii – Ghid CIEL Romania

Vezi cum te ajuta CIEL ERP

5 august 2019

Fara doar si poate, antreprenoriatul in Romania este o afacere riscanta. Insa, in egala masura, iti poate oferi si oportunitatea de a fi flexibil, creativ si a te bucura de impliniri profesionale deosebite, atat timp cat nu esti intepenit in proceduri si tipare. La fel ca in orice alta tara de pe harta lumii, antreprenoriatul in Romania este un drum plin de invataminte, cu ocolisuri neasteptate, obstacole si blocaje. 

Daca esti deja antreprenor, stii deja ca aceasta activitate implica multe nopti nedormite, planuri esuate, finantari anulate in ultimul moment si posibile parteneriate care nu se materializeaza. In cazul in care iti surade ideea antreprenoriatului, este bine sa te pregatesti pentru toate cele enumerate anterior. Insa, nimic din toate astea nu trebuie sa te sperie, deoarece acest proces iti aduce nenumarate beneficii, precum satisfactii profesionale extraordinare, flexibilitate si dobandirea unor competente cheie de diferite tipuri si din diferite sectoare de activitate (comunicare, management, adaptabilitate, o buna capacitate analitica etc.).

De aceea, in ciuda tuturor dificultatilor, numarul tinerilor care au pornit pe acest drum a crescut in acest an cu peste 17.000 de persoane comparativ cu anul anterior. Mai mult, 39% din romanii sub 35 de ani doresc sa-si porneasca propria afacere. Indiferent de varsta, toti cei care au facut primii pasi in antreprenoriat sau planuiesc  sa-i faca sunt uniti de dorinta de a-si materializa viziunea si de a aduce solutii unor probleme des intalnite in societate. Aceste persoane isi deschid afaceri offline ori online, lanseaza startup-uri in tehnolgie sau aduc un nou produs sau serviciu pe piata.   

Iata ce presupune sa fii antreprenor in Romania, oportunitatile de finantare si solutiile administrative pe care le ai, precum si cadrul legislativ

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/american-brainstorming-business-3563308/

Cadru legislativ

Orice idee de afaceri ai avea, aceasta nu poate fi pusa in practica si dezvoltata fara o forma juridica adecvata. 

Daca esti un intreprinzator individual (adica daca nu ai parteneri de afaceri si/sau angajati), iti poti infiinta un PFA.

Daca ai parteneri de afaceri si/sau angajati, poti sa-ti infiintezi o societate comerciala (S.C.):

De exemplu, daca nu ai parteneri de afaceri si/sau angajati si iti doresti sa vinzi servicii de consultanta in domeniul IT, forma juridica de antreprenoriat care ti se potriveste este PFA

Daca, in schimb, vrei sa dezvolti o aplicatie impreuna cu cativa prieteni si planuiti sa angajati un android developer si un specialist QA, recomandarea noastra este sa te indrepti spre infiintarea unei societati comerciale. In acest caz, trebuie sa stii ca exista pe piata din Romania produse special create pentru a ajuta antreprenorii sa planifice bugetul companiei lor. Uneori, task-urile precum plata salariilor pot parea destul de complicat de executat. Insa, cu ajutorul unei aplicatii precum CIEL Salarii, te vei bucura, pe langa alte facilitati utile, de vizibilitate asupra evolutiei cheltuielilor salariale, vei avea acces la rapoarte, vei putea genera automat pontajul pentru salariatii activi, dar si statul de plata.

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-using-ballpoint-pen-1451448/

Oportunitati de finantare

Atunci cand ai o idee, oricat de buna ar fi ea, ai nevoie de finantare pentru dezvoltarea si imbunatatirea produsului sau serviciilor, marketing, plata salariilor etc. Exista mai multe variante de a obtine bugetul necesar, pricipalele fiind bootstrapping-ul, imprumutul si investitiile din exterior.

Solutii administrative

O analiza efectuata asupra a 3000 de companii din 11 tari a descoperit ca firmele petrec pana la 240 de zile in fiecare an pentru a indeplini diverse sarcini administrative, ceea ce inseamna 17% din totalul fortei de munca. Din fericire, antreprenorii care vor sa evite aceasta pierdere de timp, bani si resurse pot apela la o solutie de automatizare. 

De exemplu, cu ajutorul unui soft ERP vei putea sa oferi angajatilor un mediu de lucru tehnologizat si motivant pentru echipa ta. In plus, vei simplifica munca angajatilor, scapandu-i de aceste task-uri administrative de rutina.

Asadar, antreprenoriatul in Romania implica atat riscuri, cat si oportunitati. Orice persoana care isi doreste sa puna bazele unei afaceri trebuie, mai intai, sa se informeze asupra cadrului legislativ. Odata ce au identificat forma juridica potrivita, antreprenorii pot analiza oportunitatile de finantare pe care le au. Si, pentru a scapa de munca repetitiva si a folosi corect timpul si resursele, orice firma poate apela la solutii automatizate. Urmand acest proces, iti poti infiinta afacerea si pune ideile in aplicare, bucurandu-te de o experienta unica si foarte diferita fata de ce ai trait pana la momentul respectiv.  

Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
companii
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO