Achizitia intracomunitara – ce inseamna si care sunt cele mai noi modificari legislative privind TVA

achizitia intracomunitara
16 septembrie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 3 minute
Articole publicate

Ca stat membru al Uniunii Europene, Romania beneficiaza de diverse nenumarate avantaje legislative si comerciale. Astfel, tot mai multe companii din Romania colaboreaza si efectueaza tranzactii cu parteneri comerciali din spatiul comunitar. Insa cand e vorba de achizitia comunitara, fie ca sunt achizitii de produse, fie ca sunt livrari regulate bunuri, aceste tranzactii trebuie sa fie incadrate corect din punct de vedere al platii TVA. 

In acest articol, vei afla toate aspectele pe care trebuie sa le stii despre achizitia intracomunitara si despre reglementarile legislative in vigoare, astfel incat sa iti poti desfasura activitatea cat mai simplu si profesionist. 

1. Achizitia intracomunitara de bunuri sau servicii – ce inseamna si cum este reglementata

In termeni simpli, achizitia intracomunitara inseamna ca firmele din statele Uniunii Europene beneficiaza de un statut special in tranzactiile efectuate in spatiul comunitar, unul dintre aceste beneficii fiind, printre altele, scutirea de TVA.

Exista mai multe documente legislative care reglementeaza aceste achizitii intracomunitare, de la actele juridice ale Uniunii Europe, cum sunt Directiva 2018/1910 a Consiliului, Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2018/1912 al Consiliului si Regulamentul (UE) 2018/1909 al Consiliului, pana la legislatia autohtona, aliniata celei din spatiul comunitar.

1.1. Achizitie intracomunitara de bunuri – TVA lunar

Daca firma din Romania este platitoare de TVA, codul acesteia de TVA este unul valid pentru a face tranzactii intracomunitare in statele Uniunii Europene. Prin comunicarea acestui cod firmei partenere, vei putea efectua achizitii conform statutului de platitor de TVA. Este important sa cunosti si faptul ca, indiferent de statutul vanzatorului (inregistrat sau neinregistrat in scopuri de TVA), achizitia intracomunitara de bunuri este, conform legislatiei din Romania, impozabila. 

Conform art. 317 din Codul fiscal, o firma din Romania trebuie sa se inregistreze in scop special de TVA inainte de a achizitiona bunuri intracomunitare si doar daca valoarea achizitiei intracomunitare depaseste plafonul de 10.000 euro (echivalentul a 34.000 lei), in anul calendaristic in care are loc achizitia. In urma acestei inregistrari, firma respectiva va obtine un cod valid, pe care il va comunica partenerului iar acesta din urma va exclude TVA din calcularea facturii.

2. Achizitiile intracomunitare si schimbarile legislative

In ultima perioada, au aparut o serie de schimbari legislative care sunt esentiale pentru a desfasura achizitii intracomunitare. Aceste modificari reglementeaza regimul achizitiilor si al livrarilor intracomunitare si vin in completarea legislatiei europene. Afla de mai jos cum iti este  afectata activitatea de Ordonanta nr. 6/2020 si de Ordinul 2148/2020.

2.1 Ordonanta nr. 6/2020 cu privire la achizitiile intracomunitare de bunuri sau servicii

Ordonanta nr. 6/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, reprezinta, in fapt, alinierea legislatiei romanesti la reglementarile Uniunii Europene cu privire la simplificarea sistemului de taxa pe valoarea adaugata pentru impozitarea schimburilor comerciale dintre statele membre. 

2.2. Ordinul Nr. 2148/2020 pentru achizitiile intracomunitare de bunuri sau servicii

Unul dintre cele mai recente documente care reglementeaza regimul achizitiilor si livrarilor intracomunitare este Ordinul Nr. 2148/2020 din 14 iulie 2020, privind modificarea si completarea instructiunilor de aplicare a scutirii de taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a)-i), art. 294 alin. (2) si art. 296 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 103/2016.

Astfel, acest Ordin aliniaza legislatia nationala cu reglementarile aflate deja in vigoare in Uniunea Europeana si aduce clarificari extrem de utile firmelor.

Una dintre cele mai importante astfel de schimbari este prelungirea termenului de prezentare a documentelor justificate pentru aplicarea scutirilor de TVA. Astfel, aceste documente se pot prezenta pana la 150 de zile in prezent, fata de 90 de zile cum era in documentul anterior. Acest termen de 150 de zile se aplica inclusiv pentru declaratia pe proprie raspundere din partea cumparatorului, in cazurile in care transportul bunurilor este in sarcina clientului.

3. Tranzactii intracomunitare: ce trebuie sa stii despre TVA si achizitiile intracomunitare

In functie de reglementarile specifice pentru statutul firmei in ceea ce priveste plata TVA-ului, aplicarea corecta pentru operatiunile efectuate in spatiul intracomunitar te poate scuti de plati suplimentare cauzate de o incadrare incorecta. 

3.1.Documente pentru scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare

Este important sa stii de ce documente ai nevoie pentru a beneficia de scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare de bunuri. Iata care sunt cele 3 documente necesare:

Poti gasi aici informatii complete despre cum poti beneficia de scutirea de TVA pentru livrarile intracomunitare. De asemenea, iti sunt puse la dispozitie mai multe exemple concrete de astfel de cazuri de scutire de TVA, care sa te ajute sa aplici legislatia aferenta conform specificul firmei.

3.2. Sfaturi de buna practica pentru contabilii care desfasoara achizitii intracomunitare

Exista cateva lucruri pe care poti face daca te ocupi de achizitii intracomunitare:

In concluzie, achizitiile intracomunitare si reglementarea TVA-ului in ceea ce priveste un astfel de demers sunt aspecte pe care orice contabil profesionst trebuie sa le cunoasca pentru un parcurs ascendent. Ramai constant la curent cu noile reglementari si foloseste-te de toate avantajele pe care ti le aduce tehnologia pentru a-ti organiza cat mai facil volumul de munca! 

Sursa foto: Shutterstock.com

.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO