Analiza economico-financiara: cum te ajuta in dezvoltarea business-ului tau

analiza economico-financiara
13 mai 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 4 minute
Articole publicate

O intreprindere la inceput de drum, care isi doreste sa parcurga o traiectorie ascendenta spre dezvoltare, trebuie sa tina cont de celelalte societati economice din acelasi domeniu si sa gaseasca solutii care sa imbunatateasca produsele sau serviciile pe care le ofera. Chiar si firmele mari trebuie sa analizeze constant cererea pietei, sa isi evalueze propria performanta si sa anticipeze schimbarile din mediul concurential, pentru a-si putea imbunatati eficienta. 

Analiza economico-financiara – informatii pe intelesul tuturor

Analiza economico-financiara se poate defini ca o activitate extrem de importanta deoarece ajuta la stabilirea unei pozitii clare pe care se afla o societate economica, dar si la modul in care evolueaza aceasta, pentru a identifica mai multe aspecte care pot duce la imbunatatirea performantelor si a activitatii. Analiza economica parcurge un drum invers proportional fata de evolutia firmei, adica porneste de la rezultate si ajunge la factori si elemente. In acest fel, orice business isi poate da seama unde a luat anumite decizii bune si care sunt lucrurile ce au influentat negativ rezultatele. 

Analiza financiara a firmei se realizeaza pe baza tuturor documentelor de bilant, atat pentru pierderi, cat si pentru profit. Departamentul care se ocupa de managementul business-ului trebuie sa aiba in vedere crearea unor sisteme proprii de urmarire si analiza a tuturor rezultatelor economice sau sa apeleze la un soft performant care sa le usureze aceasta munca. 

Pasii pe care trebuie sa ii urmeze analiza economico-financiara a unei firme:

In primul rand, inainte de a incepe o activitate economica, un antreprenor trebuie sa aiba in vedere, pe langa analiza social-financiara a unei companii, si alte aspecte, precum: cerintele pietei pentru serviciile sau produsele oferite si existenta unui personal calificat in domeniul de activitate pe care doreste sa il presteze. 

De asemenea, un astfel de proces complex precum este analiza financiara are nevoie de trei elemente esentiale: bilantul, un calcul al cash-flow-ului (numerarul si volumul de dividende care ies din afacere) si contul de profit si pierdere. Pentru a exista proiectii financiare solide, aceste elemente care furnizeaza date de intrare si de iesire sunt strans legate de o strategie finala. 

Un plan de afaceri bine pus la punct trebuie sa prezinte proiectii financiare ale fluxului de numerar. Acesta poate fi realizat din activitati de investitie, de exploatare sau de finantare.  

Analiza financiara – de ce este necesara oricarui business

Una dintre problemele principale cu care se confrunta orice firma la inceput de drum, dar nu numai, consta in stabilirea locului pe care il ocupa in aria economica actuala si concretizarea acestuia. Practic, spatiul in care activeaza intreprinderea trebuie sa fie extrem de bine definit, pentru a se stabili costurile necesare si sansele de reusita. Indiferent de domeniul socio-economic din care face parte compania, aceasta trebuie sa isi testeze constant viabilitatea, adaptabilitatea si performanta. 

In analiza economica, obiectivul principal il constituie luarea in considerare a relatiilor cauza-efect si a celor structural-functionale. Astfel, aceasta devine un instrument absolut necesar in deciziile manageriale viitoare. 

La nivelul unei firme, toate informatiile esentiale pentru a se putea efectua analiza riscului financiar se obtin din surse interne (contabilitatea de gestiune financiara) sau din surse externe (insitutii si organe fiscale).

Tot procesul acesta este destul de anevoios si necesita demersuri complexe. Un next step in dezvoltarea afacerii tale trebuie sa porneasca de la implementarea unui soft practic, precum CIEL ERP, care poate eficientiza timpul si modul de lucru. Activitatile recurente nu mai prezinta o munca in plus, programul simplificand munca repetitiva. Pe langa faptul ca un soft inteligent ajuta echipele de management sa ia decizii rapide si concrete, acesta reduce costurile financiare si pe cele de instruire care erau, pana acum, necesare in formarea angajatilor, calculeaza automat amortizarile si face multe altele. 

Asadar, mentine-ti business-ul intr-o constanta dezvoltare si asigura-te ca ai o analiza economico-financiara cat se poate de clara si de concisa, pentru a lua cele mai bune decizii manageriale. 

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO