Cand se plateste impozitul pe profit: ce au nevoie sa stie antreprenorii?

impozitul pe profit
29 noiembrie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Impozitul pe profit reprezinta o taxa aplicata agentilor economici ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei. Acest impozit are o importanta mare, deoarece contribuie la bugetul tarii. Conform cotei stabilite in Codul Fiscal, orice persoana juridica trebuie sa tina cont de ea, in functie de calificarea sa, dar si de cateva reguli, astfel incat sa reduca riscul de a primi penalitati sau dobanzi. 

Astfel, in randurile de mai jos, se regasesc multe informatii esentiale despre aceasta taxa. Practic, toti antreprenorii vor sti cand se plateste impozitul pe profit, cum se calculeaza si cum se efectueaza plata.

1. Cand se plateste impozitul pe profit, ce este acesta si cine il plateste?

Impozitul pe venit reprezinta o taxa pe care orice persoana juridica, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei, trebuie sa o plateasca catre bugetul de stat.

Pentru a sti care este valoarea impozitului ce va trebui platita, trebuie avut in vedere urmatorul calcul: diferenta dintre veniturile inregistrate, conform procedurilor contabile, si cheltuielile inregistrate in acelasi mod. Din suma reiesita in urma calculului, se scad veniturile neimpozabile si, in cazul in care exista, deducerile fiscale. La suma finala se mai adauga si cheltuielile nedeductibile.

Rezultatul final poate fi unul pozitiv sau negativ. Mai exact, daca rezultatul este pozitiv, se calculeaza procentul ce reprezinta impozitul pe profit anual sau trimestrial. In cazul in care rezultatul calculelor efectuate este unul negativ, atunci se pune problema pierderilor fiscale. In acest caz, recuperarea se va face din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani.

Chiar daca definitia profitului este una generala, trebuie luate in calcul modificarile aduse termenilor „cheltuieli deductibile” si „cheltuieli nedeductibile”. Definiția acestora reprezinta, destul de des, subiectul modificarilor legilslative. Astfel, este ideal să ții legătura cu un  contabil priceput care să te pună la curent cu ultimele modificări. 

Cine plateste impozitul pe profit?

Codul Fiscal al Romaniei mentioneaza ca orice companie, fundatie, organizatie sau societate cooperativa ce are un statut de persoana juridica, trebuie sa plateasca impozitul pe profit catre bugetul statului. 

Persoanele juridice din Romania sau cele straine, ce au afaceri in tara, precum si cele care nu locuiesc aici, dar care totusi isi desfasoara o activitate economica, sunt nevoite sa plateasca aceasta taxa.

Cine nu plateste impozitul pe profit?

La noi in tara exista cateva categorii de contribuabili ce sunt scutiti de la plata impozitului pe profit. Cateva dintre ele, sunt: institutiile publice, cultele religioase, institutiile de invatamant sau trezoreria statului.

Acestora li se mai pot aplica, pe parcursul timpului, diverse reguli ce au ca scop scutirea altor taxe in cazul unor donatii sau bunuri primite prin intermediul unor sponsorizari.

2. Cand se declara si plateste impozitul pe profit?

In Romania, cota cu care se impoziteaza profitul este de 16%. Aceasta valoare a fost stabilita in legea nr. 227/2015 si de atunci a ramas neschimbată.

Microintreprinderile beneficiaza de o cota speciala: firmele fara salariați trebuie să plătească un impozit pe profit de 3%, iar cele ce au cel puțin un salariat sunt nevoite să plătească impozit de 1%. 

De asemenea, societatile care presteaza servicii aferente barurilor sau cluburilor de noapte, cazinourilor, dar si cele al caror profit realizat este mai mic decat 5% din veniturile realizate, sunt cu titlu de exceptie si li se aplica o cota de 5% asupra veniturilor.

Orice contribuabil are obligatia de a plati, anual, impozitul pe profit, pana la data de 25 martie a urmatorului an. Este important de stiut faptul ca la noi in tara, anul fiscal coincide cu anul calendaristic. De asemenea, exista si posibilitatea platii trimestriale a impozitului pe profit. 

Orice antreprenor trebuie sa ia in calcul faptul ca, pentru fiecare plata trimestriala, chiar si anuala, este necesar sa depuna la ANAF si declaratia modelul 100, respectiv 101, ce priveste obligatiile de plata la bugetul de stat. Softul Ciel va fi un real ajutor pentru firmele la inceput de drum deoarece sunt adunate, intr-un singur loc, atat serviciile de contabilitate (si toate documentele ce trebuie depuse), cat si serviciile de facturare.

Pentru a sti unde trebuie platit acest impozit, trebuie sa se tina cont de zona in care entitatea juridica isi are sediul. Astfel, plata se va face la trezoreria din cadrul ANAF de care aparține. 

Ce reprezinta declararea unui impozit gresit?

Da, exista posibilitatea aparitiei unor erori atunci cand vine vorba despre declararea si plata impozitului. Insa, vestea buna este ca acestea pot fi remediate prin intermediul unui document rectificator, tip declaratie – modelul 710.

Odata completat in doua exemplare, documentul trebuie depus la sediul ANAF de care apartine sediul companiei. Un document va ramane la unitatea fiscala, iar celalalt la contribuabil, urmand ca, in urma aprobarii, sa se efectueze toate modificarile necesare.

In concluzie, este important ca plata pentru impozitul pe profit sa nu depaseasca data scadenta, deoarece persoanele juridice vor trebui sa plateasca dobanzi si diverse penalitati specifice calculate exact pentru fiecare zi intarziata, pana la achitarea completa a sumei datorate. Orice antreprenor trebuie sa fie la curent cu noutatile legate de normele fiscale si sa cunoasca foarte bine legislatia in vigoare, astfel incat sa evite posibilele suspendari.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO