Ce este domiciliul fiscal?

1 februarie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

O intrebare pertinenta, des intalnita, este aceea a semnificatiei termenului domiciliu fiscal. Asadar, ce este domiciliul fiscal? Noi, echipa CIEL Romania, am strans cele mai importante informatii despre acest subiect si ti le prezentam in materialul de mai jos.

In primul rand, domiciliul fiscal se aplica atat persoanelor care au firma, cat si celor fara SRL, PFA sau intreprindere individuala.

Altfel spus, este suficient sa fii contribuabil pentru a avea domiciliu fiscal. Ce inseamna pentru fiecare entitate in parte, fie persoana fizica, persoana fizica autorizata (PFA) sau societate, afli din randurile de mai jos.

Domiciliu fiscal – Definitie

Exista o definitie a termenului domiciliu fiscal pentru fiecare contribuabil in parte dupa cum urmeaza:

Domiciliu fiscal sau sediu social

Este important sa nu se faca confuzie intre cei doi termeni. Asadar, o entitate poate avea sediul social la o adresa, iar domiciliul fiscal la o cu totul alta.

Trebuie punctat ca este foarte important domiciliul fiscal, pentru ca la aceasta adresa, atat ANAF-ul, cat si toate institutiile principale transmit orice act administrativ.

Prin urmare, procedura de inregistrare, dar si de modificare a domiciliului fiscal este o actiune importanta pentru contribuabili, in special pentru cei supusi inregistrarii in Registrul Comertului. Acestia vor face:

Cererea de inregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului este Formularul 050 care trebuie depus la organul fiscal in a carui raza teritoriala urmeaza a se stabili domiciliul fiscal. Formularul este insotit de documente care fac dovada celor inscrise in act.

Modificare domiciliu fiscal – ANAF

Dat fiind importanta stabilirii domiciliului fiscal, pentru a putea primi corespondenta din partea ANAF, au fost organizate inclusiv sesiuni de consultanta online, astfel incat contribuabilii sa cunoasca ce au de facut, inclusiv daca este vorba de modificarea domiciliului fiscal in strainatate. Afla cele mai importante intrebari sosite din partea contribuabililor si raspunurile pe care acestia le-au primit din articolul: ANAF a raspuns intrebarilor legate de domiciliul fiscal.

In concluzie, domiciliul fiscal este adresa care este frecventata, acolo unde sunt prezente persoanele care reprezinta legal firma si are loc activitatea propriu-zisa.

Toate actele administrative trimise de ANAF se primesc asadar la domiciliul fiscal. In felul acesta sunt eliminate erorile de comunicare, cand un contribuabil poate afirma ca nu a primit informatiile.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO