Contul de profit si pierdere: ce este si cum ajuta o afacere

Contul de profit si pierdere
4 octombrie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Afla de aici ceea ce trebuie sa stii despre contul de profit si pierdere si cum te va ajuta acesta in viitor. De asemenea, vei afla, la final, si cum iti pot fi de folos software-urile inteligente in digitalizarea intregului proces contabil. 

Principalul obiectiv pentru orice afacere care functioneaza in economia de piata este sa fie cat mai profitabila, iar cel mai potrivit instrument pentru a masura profitabilitatea si potentialul de crestere al acesteia este raportul P&L. Istoria sa este una foarte indelungata, contul de profit si pierdere fiind schitat in Italia secolului al XV-lea (1494), de catre nimeni altul decat Luca Paciolo, cunoscut drept „parintele contabilitatii”.

1. Ce este contul de profit si pierdere al unei firme, cum se calculeaza si ce cuprinde acesta? De la veniturile din productia vanduta, pana la variata stocurilor

Contul de profit si pierdere este cunoscut sub mai multe denumiri:

Ce este acesta? Raportul P&L este o analiza care iti arata situatia financiara la care afacerea pe care o analizezi a ajuns intr-o anumita perioada, bazandu-se pe cei trei indicatori principali: veniturile, cheltuielile si profitul brut. Acesti trei indicatori sunt cei care se afla in componenta formulei: din venituri sunt scazute cheltuielile, rezultand, astfel, profitul (brut). Cifrele rezultate in urma acestei analize sunt repere fidele ale performantei si iti arata daca firma este generatoare de profit sau daca este in pierdere. Pe langa cei trei indicatori, in contul de profit si pierdere se regasesc, de asemenea, profitul net, taxele si impozitele. 

Contul de profit si pierdere trebuie sa fie realizat in anumite conditii, respectand o serie de cerinte, astfel incat afacerea analizata sa nu intampine probleme de natura legala. El poate fi realizat electronic, cu ajutorul unui program de contabilitate, usurand astfel radical munca oricarui contabil implicat in acest proces. 

1.1. Modelul si structura contului de profit si pierdere

Raportul P&L se realizeaza sub forma unui tabel impartit in cele trei categorii de venituri si cheltuieli (de exploatare, financiare si extraordinare sau exceptionale). De obicei, in partea de sus a tabelului sunt plasate veniturile, iar cheltuielile sunt plasate in partea de jos.

O alta forma de prezentare este cea sub forma de lista. In cazul acesteia, se incepe cu veniturile si cheltuielile de exploatare si rezultatul acestora, continuand cu veniturile si cheltuielile financiare si cele exceptionale, urmate fiecare de rezultatele proprii. Dupa sunt prezentati si alti indicatori (daca este cazul), lista incheindu-se cu rezultatul final. 

Din punct de vedere legislativ, este interzis ca structura raportului sa fie schimbata de la exercitiul financiar precedent, pana la urmatorul. Mai mult decat atat, este recomandat ca pentru fiecare indicator din tabel sa fie prezentata, intr-o coloana separata, valoarea din ultimul raport realizat. Bineinteles, in cazul in care urmeaza sa realizezi primul tau cont de profit si pierdere, nu vei putea completa aceste valori, intrucat nu ai datele necesare. Acest lucru trebuie sa fie prezentat in notele explicative.

Structura unui raport de acest tip poate fi putin diferita in functie de fiecare firma in parte si de dorintele antreprenorului in legatura cu detaliile care urmeaza a fi incluse. Totusi, intotdeauna sunt prezente veniturile, cheltuielile si, in mod evident, rezultatele. 

In raportul P&L sunt introduse mai multe tipuri de venituri:

Pentru majoritatea afacerilor, cel mai mare venit este primul, cel rezultat in urma activitatii de zi cu zi a afacerii, de vanzare a produselor sau serviciilor catre clienti. Venitul realizat astfel este chiar cifra de afaceri neta.

Si in cazul cheltuielilor situatia este asemanatoare, ele fiind, de asemenea, impartite in:

Din moment ce veniturile si cheltuielile sunt de trei tipuri, tot de trei feluri vor fi si rezultatele raportului. Asadar, veniturile si cheltuielile din exploatare iti vor oferi rezultatul din exploatare, veniturile si cheltuielile financiare iti vor oferi rezultatul financiar, iar veniturile si cheltuielile extraordinare iti vor oferi rezultatul extraordinar sau exceptional.

Valoarea veniturilor si a cheltuielilor individuale este inregistrata in sistem in momentul generarii acestora, nu in momentul in care banii intra sau ies din cont. In cazul in care veniturile au o valoare mai mare, comparativ cu cheltuielile, rezultatul este unul pozitiv, iar firma este profitabila. In schimb, in cazul in care veniturile au o valoare mai mica, comparativ cu cheltuielile, rezultatul va fi unul negativ, iar firma se afla in pierdere. 

1.2. Cand se intocmeste contul de profit si pierdere?

Numarul de analize realizate pe o perioada de 12 luni poate varia, in functie de nevoile si preferintele proprii. Unele companii aleg sa realizeze raportul anual, pe cand altele isi doresc sa aiba aceste rezultate de trei ori pe an. Asadar, raportul P&L poate fi realizat:

1.3. Legatura si diferentele dintre bilantul contabil si contul de profit si pierdere

Atat bilantul, cat si raportul P&L trebuie sa fie intocmite tinand cont de legile in vigoare. Contul de profit si pierdere reprezinta o parte a bilantului contabil al companiei. Ambele ajuta la realizarea unei analize financiare pentru firma (impreuna cu calculul cash-flow-ului) si ofera mai multe date referitoare la performanta, ajutand conducerea sa ia decizii mai bune pentru viitor.  

La fel ca bilantul contabil, contul de profit si pierdere face parte din rapoartele financiare anuale obligatorii. Pe langa cele doua sunt, de asemenea, obligatorii, raportul cu privire la fluxul mijloacelor banesti si cel cu privire la fluxul capitalului propriu. Indiferent de marimea firmei, aceste rapoarte sunt impuse prin lege, cu un accent aparte pe bilantul contabil si raportul P&L. 

Desi sunt folosite ambele rapoarte pentru a lua decizii mai intelepte, fiecare este folosit pentru a oferi o imagine completa asupra anumitor indicatori. Spre exemplu, bilantul contabil este folosit pentru indicatorii de performanta si cei de lichiditate, pe cand contul de profit si pierdere este folosit pentru indicatorii valorii de piata.

O alta diferenta este reprezentata de indicatorii care intra in componenta celor doua analize financiare. Daca pentru contul de profit si pierdere (raport dinamic) sunt importante veniturile si cheltuielile, pentru bilantul contabil (raport static) sunt importante activele si pasivele firmei. Asadar, bilantul are in vedere bunurile firmei, pe cand raportul P&L este folosit pentru a tine sub observatie veniturile si cheltuielile firmei. In plus, bilantul contabil evidentiaza pozitia financiara a firmei, pe cand contul de profit si pierdere evidentiaza activitatea si modalitatile de gestionare a firmei. 

2. Importanta contului de profit si pierdere si a altor indicatori financiari in procesele contabile

Dupa cum probabil stii deja, profitul unei companii poate fi crescut fie prin generarea unor venituri mai mari, fie prin reducerea cheltuielilor necesare functionarii. Bineinteles, exista si situatii in care aceste doua lucruri pot fi realizate simultan. 

Raportul contabil ajuta analistii din interiorul firmei sa observe care pot fi schimbarile pe care le pot face pentru a creste profitabilitatea acesteia. Spre exemplu, se poate observa ca pretul platit pentru achizitionarea materiei prime este foarte ridicat si, astfel, pot fi cautate alte optiuni de a obtine materia prima necesara la un pret mai scazut.

Este important pentru viitorul oricarei firme ca rezultatele rapoartelor P&L sa fie comparate intre ele pentru a observa aparitia anumitor modificari care poate, altfel, ar trece neobservate. Spre exemplu, daca veniturile cresc, comparativ cu raportul precedent, iar cheltuielile se mentin constante, inseamna ca firma a evoluat intr-un mod pozitiv. 

Pentru a obtine un rezultat pozitiv la finalul analizei P&L, este necesar ca fluxul de numerar (sau cash-flow) sa fie gestionat cu intelepciune. In acest mod, poate fi influentata cresterea profitului. Fluxul de numerar reprezinta diferenta dintre iesiri si intrari. Iesirile sunt reprezentate de cheltuielile si platile pe care trebuie sa le faci, iar intrarile sunt reprezentate de incasarile de numerar pe care compania le primeste, fie de la clienti, fie de la investitori. Analiza acestui indicator financiar tinde a fi realizata mult mai des, comparativ cu analiza contului de profit si pierdere. Unii antreprenori isi doresc sa aiba rapoarte saptamanale referitoare la fluxul de numerar, pe cand altora le este indeajuns sa consulte acest raport trimestrial, iar tu, in postura de contabil, trebuie sa realizezi aceste rapoarte in consecinta de cauza. 

Analiza indicatorilor financiari este importanta si in cazul in care reprezentantul unei companii isi doreste sa obtina finantari exterioare de la investitori. Raportul si analizele sunt cele care dovedesc „sanatatea” unei anumite companii, fiind argumente necesare in orice discutie referitoare la obtinerea de fonduri sau credite. De asemenea, raportul P&L este important si in momentul in care un antreprenor isi doreste sa vanda afacerea, dovedind, astfel, ca este profitabila si ca merita a fi cumparata.

Rezultatele pot ajuta in a lua decizii cu privire la demararea unor proiecte de inovare prin punerea pe piata a unor noi produse, demararea unui proiect cu privire la cresterea capacitatii de productie sau poate demararea unui proiect care are drept scop diminuarea costurilor de productie. 

Nu in ultimul rand, acest raport ajuta reprezentantul companiei sa isi dea seama care sunt taxele pe care trebuie sa le plateasca la stat pentru a mentine firma in legalitate. Prin urmare, analiza contului de profit si pierdere, precum si a altor indicatori financiari, este extrem de importanta si trebuie sa fie realizata cu atentie. 

3. Cum te poate ajuta tehnologia in privinta contului de profit si pierdere?

Daca iti doresti sa treci la nivelul urmator, este nevoie sa folosesti softuri inteligente, sa iti digitalizezi o mare parte din procesele contabile. Astfel, cu ajutorul softului CIEL Conta PRO vei avea parte de o serie de beneficii. Folosind acest soft, nu trebuie sa iti pui problema aparitiei unor mici greseli care sa strice raportul si sa iti ofere anumite rezultate eronate. Tot ce trebuie sa faci este sa introduci datele in program, iar de restul se va ocupa aceasta. Rezultatele fiind folosite pentru a lua decizii importante in afacerea pe care o analizezi, este esential ca ele sa fie corecte si sa reflecte realitatea. 

Cu ajutorul softurilor, ai parte de rapoarte realizate automat in urma analizei P&L si a altor indicatori financiari care te ajuta in analiza economico-financiara. Pentru a-ti fi chiar si mai usor sa organizezi oate datele, rezultatele sunt transpuse si sub forma de grafice, aceasta fiind o modalitate excelenta de prezentare a cifrelor. 

Asadar, contul de profit si pierdere sau raportul P&L este important atat din punct de vedere legal, cat si pentru a te ajuta sa iei decizii inteligente de business. Pentru a-ti usura munca si pentru a nu intampina probleme, foloseste un soft inteligent, precum este CIEL Conta PRO. 

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO