Cum creezi un NFT si cum poti cumpara, vinde si obtine profit de pe urma tokenurilor nefungibile
Este deja binecunoscut ca modalitatile de a obtine venituri s-au multiplicat masiv odata cu aparitia noilor tehnologii si a translatarii unei mari parti din activitatea umana in mediul online. Joburile remote, serviciile digitale, creatia de continut, arta digitala, tranzactiile la distanta si, desigur, criptomonedele, ocupa azi locuri stabile in mentalul colectiv al oamenilor. Este vorba despre o noua ”normalitate” care s-a instalat destul de rapid in ultimii ani peste tot in lume.
Cuprins
Modalitatile de a obtine venituri prin cele mai noi tehnologii de tip blockchain, minarea si tranzactionarea de criptomoneda sunt deja activitati practicate de o buna parte dintre entuziasti, antreprenori si persoane fizice in egala masura. Tot cu ajutorul tehnologiei blockchain a devenit posibila si o alta modalitate de creare a valorilor virtuale si anume NFT – acronimul de la expresia din limba engleza “Non Fungible Token”. Iata de ce este o buna ocazie sa afli in acest articol cateva detalii despre cum se pot crea, cumpara, vinde sau colectiona NFT-uri pentru a obtine venituri si profituri.
1. Cum creezi un NFT? – modalitatea de a face NTF-uri proprii
Odata ce ai inteles ca un NFT este o valoare digitala securizata prin tehnologia blockchain si care are o forma intangibila, exemple in acest sens fiind fisiere audio, arta in orice forma de exprimare grafica a sa – de la simple desene pana la animatii complexe – toate exprimate sub o forma de fisier de tip JPG, MP3, GIF, etc, – ar trebui sa afli si ca aproape oricine poate crea NFT-uri.
Conditia pentru a crea un NFT este sa decizi forma acestuia, care poate fi, de exemplu un text postat pe o retea sociala, un meme cu grafica si text, un GIF, etc. De la bun inceput ar trebui sa te asiguri ca nu ai copiat munca altui creator si ca acel continutul pe care l-ai produs este unic.
Odata creata forma, pasul urmator consta in transformarea creatiei in NFT propriu-zis, pas care se realizeaza cu ajutorul tehnologiei blockchain. De regula, Ethereum este este tehnologia cea mai populara in randul creatorilor de NFT-uri. Desigur va trebui sa investeti o mica suma de bani initial pentru a cumpara criptomoneda cu care sa-ti alimentezi portofelul digital.
Odata creat portofelul digital va trebui sa cauti o asa-numita piata pentru NFT-uri. Una dintre cele mai cunoscute este OpenSea care este si o platforma prin care se pot vinde aceste tokenuri nefungibile. In fine, tot ce mai trebuie sa faci acum este sa legi portofelul tau digital de platforma de vanzari si apoi sa transmiti NFT-ul creat de tine (in format PNG, GIF, MP3, etc) catre platforma care il va converti in NFT disponibil pentru tranzactii.
Nu trebuie sa uiti ca vei avea totusi de suportat costuri cu listarea NFT-ului, cu transformarea valorii digitale in NFT tranzactionabil, precum si unele comisioane percepute din vanzari si din transferurile de criptomoneda din si catre portofelul tau digital.
2. Cum cumperi si cum vinzi NFT-uri pentru a crea profit? Pasii necesari intrarii in economia complet digitala
Desigur, nu este necesar sa-ti creezi propriile NFT-uri pentru a tranzactiona aceste tokenuri nefungibile si a obtine profit. Odata intrat pe o piata virtuala de NFT-uri poti tranzactiona aceste valori exact ca in cazul operelor de arta.
Trebuie sa tii cont ca si in acest domeniu legile economice ale raritatii resurselor sunt aplicabile din plin, astfel ca, cu cat un NFT este mai rar si considerat mai valoros acesta poate costa echivalentul a mii de euro sau de dolari si chiar mai mult. Desigur, exista posibilitatea de a cumpara si de a vinde NFT-uri in mod direct sau poti participa la licitatii in care cea mai buna oferta este declarata castigatoare.
Chiar daca gasesti NFT-uri ieftine, ar trebui sa ai in vedere faptul ca tranzactia prin care poti intra in posesia acestora poate fi ceva mai costisitoare. Vei avea de plata costuri referitoare la comisioane de transfer a criptomonedelor. Acelasi lucru se va intampla si in cazul in care vrei sa vinzi NFT-urile achizitionate si sa obtii un profit din aceste operatiuni.
Desigur, daca activitatile tale in acest domeniu sunt serioase, este posibil sa ai nevoie de o multime de documente justificative pentru declararea cat mai exacta a veniturilor si porfiturilor care sunt impozabile. Astfel, un program de contabilitate de tipul Ciel Start este un bun pas pentru a te ajuta sa mentii o ordine contabila desavarsita.
In concluzie, crearea, achizitia si vanzarea de NFT-uri pot fi privite ca pasi importanti pentru o viitoare economie complet digitalizata. Viitorul va indica directia spre care aceste activitati, azi privite ca fiind usor exotice, vor indrepta fluxurile de bani si economia in general.