Cum iti expui afacerea la atacuri cibernetice, fara Windows 10 si antivirus cu licenta

windows fara licenta
10 februarie 2021
editor
Citire: 4 minute

Fara sa iti dai seama, iti poti expune afacerea la atacuri cibernetice care iti blocheaza accesul la folosirea propriei baze de date. Iti explicam in continuare cum se intampla acest lucru. Important este ca iti poti feri afacerea de astfel de atacuri si eliberarea de virusi in calculatorul tau folosind atat un sistem de operare, de preferat ultima versiune, cum ar fi Windows 10, cu licenta, cat si un program de antivirus tot cu licenta.

Oricat de mica ar fi afacerea ta, chiar si daca esti un PFA, cu siguranta o parte din activitate (daca nu chiar toata) are loc pe un laptop sau PC. Prin urmare, afacerea ta depinde nu doar de strategii, investitii si angajati, ci si de securitatea cibernetica, de siguranta tututor datelor din baza. Iar un rol important o are sistemul de operare folosit si un antivirus, care controleaza accesul pe site-uri care prezinta risc pentru baza ta de date si softurile folosite in afacerea ta.

Ce este un malware sau un atac cibernetic

Malware este un program malitios, compus din diversi virusi, care intra intr-un sistem, cu securitate slaba sau inexistenta, si poate accesa informatii confidentiale (date personale, date bancare) sau cripteaza baze de date (blocheaza accesul), importante pentru afacerea ta.

Un program malware este creat de un alt utilizator cibernetic, un atacator – o persoana a carei intentie este sa „planteze” virusi in calculatorul tau pentru a fura informatii diverse, cu scopul final de a obtine bani prin santaj. Mai jos expunem un caz un concret.

Un atac cibernetic, bazat de altfel pe un program malware, poate avea loc oricand, daca nu iti protejezi calculatorul sau nu ai programe de securitate sporita.

Cum se intampla un atacat cibernetic

Pe scurt, se intampla fara stirea ta. Un program de malware il poti descarca in calculatorul tau fara sa stii, insesizabil, doar accesand diverse site-uri. In lipsa unui sistem de operare cu licenta si actualizat la zi, dar si in lipsa unui antivirus care sa iti protejeze calculatorul sau reteaua de calculatoare, afacerea ta are de suferit.

Caz concret de atac cibernetic

Cativa clienti, care folosesc cateva softuri CIEL sau intreg CIEL ERP, au trecut printr-un atac cibernetic dupa ce au vrut sa instaleze un program de pe Internet sau au intrat pe diverse site-uri, de la caz la caz. In momentul descarcarii si instalarii acelui program sau accesarii site-urilor, clientii nu au fost avertizati ca au fost infiltrati virusi in calculatorul lor in lipsa folosirii a Windows cu licenta sau a unui antivirus cu licenta, cu functionalitati de securitate sporita.

Astfel, pe langa alte neplaceri cauzate (informatii furate), le-a fost criptat (blocat) accesul la toate bazele lor de date folosite, prin urmare nu au mai putut folosi softurile instalate pe calculator sau reteaua de calculatoare, incluzand softurile CIEL.

Pentru a avea din nou acces la baza de date, atacatorul a cerut virarea unei sume de bani la schimb, cateva sute de dolari, in pot fi si mii de dolari. In mod evident, nu exista nicio garantie ca virand 500 de dolari vei primi acces in propria baza de date, ca sa nu mai vorbim de lipsa de corectitudine si etica.

Cum te ajuta un antivirus si un sistem de operare, cum ar fi Windows 10, actualizat si cu licenta

Pentru a desfasura activitatea fara riscuri, implicit pentru a-ti proteja afacerea, este ideal sa folosesti ultima versiune a sistemului de operare, cu licenta, dar si un program de antivirus cu licenta si functionalitati de securitate avansata.

Acestea vin cu urmatoarele avantaje:

Cum te ajuta CIEL Romania

Iti oferim back-up in cazul in care iti va fi blocat accesul in baza de date. Mai exact, in CIEL ERP exista optiunea de a salva zilnic sau saptamanal, la ora dorita, baza de date.

Tu cum iti protejezi afacerea de atacuri cibernetice?

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO