Cum iti gestionezi activitatile de productie?

13 martie 2019
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

De Bogdan Gradinaru, Director Dezvoltare Produse CIEL Romania

Productia este un proces al companiilor de profil, care necesita un plan solid pentru a gestiona eficient si simplu toate subprocesele pe care aceasta le implica.

Toti producatorii sunt focusati pe a maximiza productivitatea, de a limita deseurile, pierderile, de a crea produse finite de calitate si, cel mai important, de a satisface cu succes nevoile clientilor. Dar, pentru toate acestea, este necesar un efort considerabil pentru o organizare corecta, deoarece exista o gama larga de factori interni sau externi care trebuie luati in considerare in planificarea productiei.

Iata ce trebuie sa faci pentru a avea rezultatele propuse:

  1. Primul pas este pregatirea

Inainte de a pune planul in practica, este necesar sa ne gandim la o anumita pregatire. Unul din factorii cheie, care poate fi acoperit cu succes de catre un sistem integrat – de exemplu CIEL Productie, este sistemul de gestionare a stocurilor si proceselor de productie, astfel incat personalul responsabil cu planificarea productiei sa stie exact ce resurse au disponibile la un moment dat (stocuri de materii prime, ambalaje sau alte consumabile necesare in procesul de productie, incluse in retetarele aferente acesteia).

Un alt aspect ar fi posibilitatea de a evalua informatiile anterioare privind vanzarile si prognoza cifrei probabile oferita de catre echipa de vanzari, pentru a estima corect si cat mai realist numarul de produse finite care ar trebui fabricate. Datorita acestei pregatiri nu vei pierde forta de munca prin activitati inutile si nu vei suporta costuri de productie mai mari, dar vei evita sa ajunga in situatia de a avea o productie excesiva. Acest lucru este deosebit de important, mai ales daca afacerea ta se bazeaza exclusiv pe productia de produse personalizate sau in serie mica.

  1. Urmatorul pas este gestionarea eficienta a timpului

Este important ca planul de productie sa fie rezonabil ca timp si sa lase loc de spatiu pentru a raspunde unor probleme care ar putea aparea pe nepusa masa. Rezolvarea acestora te va asigura ca nu exista riscul ca ele sa se extinda mai tarziu, afectand astfel procesul de productie. Un mod eficient de gestionare a timpului este prin configurarea unor retete care sa fie reutilizate ori de cate ori ai de-a face cu produse finite recurente, dar si prin utilizarea unor antecalcule ale ordinelor de productie, astfel incat sa fii sigur ca necesarul de productie este asigurat.

Un alt mod inteligent de a gestiona timpul este prin preluarea automata a comenzilor de vanzare in ordinul de productie. Astfel, te asiguri ca produci in functie de cerere si ca nu exista forta de munca care sa duplice anumite procese. CIEL Productie iti asigura uneltele necesare pentru a-ti eficientiza cat mai mult procesele de productie.

  1. Gestionarea eficienta a perioadelor aglomerate de lucru

Planificarea productiei trebuie sa aiba ca rezultat un proces de fabricatie care sa functioneze cat mai eficient posibil. Este necesar sa ai acces la un sistem de raportare care sa iti puna la dispozitie informatii cat mai exacte si coerente, deoarece, in cazul in care vanzarile fluctueaza in functie de perioada din an, atunci procesele vor trebui monitorizate si masurate. CIEL ERP dispune de o gama extrem de variata de rapoarte care sa iti asigure o vedere generala, dar si detaliata asupra intregului proces de productie. Un plan bun bazat pe informatii oferite de o suita de rapoarte complexe este necesar pentru eliminarea intrebarilor de genul “Ce-ar fi?”, care nu ar face decat sa intarzie comenzile, ajungand astfel la blocaje care nu ar trebui sa aiba loc.

Pe langa cele mentionate mai sus, urmatorii factori ar mai trebui urmariti, pentru a obtine rezultate optime in faza de productie:

 Inventarul: va ofera informatii privind materialele disponibile pentru a efectua ordine de productie, dar si date din care ar putea reiesi faptul ca aveti prea mult stoc care ar putea deveni depasit sau nenecesar.

 Personal disponibil: dispuneti de suficient personal pentru a efectua productia pe care v-ati propus-o?

 Echipamente / masini industriale: aveti suficiente masini disponibile si capacitatea de a termina produsele la un anumit timp?

Cum te poate ajuta CIEL Productie?

Softul CIEL ERP (sistem integrat ,modular, care acopera atat procesul de productie, cat si nevoia de gestionare a stocurilor sau accesul la informatiile financiare) elimina nevoia de software independent de productie si reduce presiunea / stresul care poate fi provocat de procesele de productie.

CIEL Productie te poate avertiza asupra cantitatii de stocuri disponibile, pentru a evita achizitionarea de cantitati excesive. De asemenea, te poate ajuta la crearea calendarelor de productie, prin planificarea ordinelor de productie, prin antecalcularea consumurilor, prin realizarea de retetare si prin preluarea automata a comenzilor de vanzare in procesul de productie.

Iti recomand sa investesti intr-un astfel de sistem, deoarece te va ajuta la cresterea eficientei si in planificare. In cazul in care apar modificari ale comenzilor, schimbarea planului de productie poate fi dificila si poate dura mai mult timp decat inceperea planului initial. CIEL Productie te va ajuta sa gestionezi modificarile intr-un mod rapid si facil.

Deci, ce zici, vrei sa iti eficientizezi procesele din companie? Ne gasesti la 021 9341 sau pe contact@ciel.ro!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO