Plan de afaceri: cum se face, ce trebuie sa contina si de ce este necesar pentru a-ti transforma ideea intr-un business de succes

plan de afaceri
17 decembrie 2020
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Ai o idee de business? Atunci trebuie sa ai si un plan de afaceri, care sa iti aduca succesul pe piata pe care urmeaza sa te lansezi. Pe scurt, un plan de afaceri este GPS-ul tau in business.

Fara o viziune de ansamblu si un plan generalist cel putin, doar vei bajbai in afaceri si vei trece de la a fi angajat la a incerca sa faci ceva pe cont propriu, dar nu un viitor antreprenor.

Pentru a-ti fi mai usor, am pregatit pentru tine un plan de afaceri complet. Iata tot ce trebuie sa stii ca sa incepi cu dreptul in business si sa consolidezi de la inceput o afacere de succes.

Cuprins

Planul de afaceri: ce este si de ce este necesar sa-l faci

Plan de afaceri – definitie

Un plan de afaceri este un document scris care descrie in detaliu modul in care o afacere, de obicei un start-up, isi defineste obiectivele si modul in care trebuie urmate acestea. Planul de afaceri trebuie sa cuprinda detalii pentru gestionarea firmei din punct de vedere operational, financiar si marketing.

De ce este necesar un plan de afaceri? Drumul de la idee la deschiderea unui business de succes

Fie ca incepi o afacere mica, fie ca explorezi noi modalitati de a extinde o afacere pe care o ai deja, un plan de afaceri te ajuta sa iei decizii coerente si sa urmaresti implementarea lor, la timp. Oricare ar fi planurile tale de afaceri, gandeste-te la ele ca la o foaie de parcurs sau GPS-ul tau catre succes, care iti ofera o claritate mai mare asupra tuturor aspectelor afacerii tale, de la operatiuni si detalii despre produse sau servicii la finante, operatiuni si marketing.

Cand trebuie sa faci un plan de afaceri

Daca te gandesti deja la cum se face un plan de afaceri, trebuie sa afli intai in ce situatii sa-l faci. Nu este suficient sa faci un plan de afaceri de startup, deci doar cand incepi o afacere, ci si in urmatoarele contexte de dezvoltare a business-ului:

plan de afaceri model
plan de afaceri

Prin urmare, un plan de afaceri este in unele cazuri obligatoriu, de exemplu pentru banci, investitori sau institutii ale statului. Dar, in fond, este obligatoriu pentru tine si binele afacerii tale. Asa ca nu evita niciodata sa pui pe hartia structura unui plan de afaceri.

Cum poti sa faci un plan de afaceri de succes

Chiar daca pare ca scrii o carte, scrierea planului de afaceri este necesara. Pe scurt, iata cum ar trebui sa arate structura unui plan de afaceri si ce subiecte trebuie dezvoltate.

Etapele intocmirii unui plan de afaceri

Colectarea informatiei

Aceasta etapa in care obtii o mare claritate privind afacerea ta. Practic, e momentul in care stabilesti si culegi informatii ca: determinarea de a face o noua investitie, analizarea pietei, stabilirea procesului de productie si/sau de functionarea a afacerii si identificarea surselor de finantare.

Stabilirea structurii planului de afaceri

Aceasta contine informatiile colectate la primul punct si poate varia in functie de nevoile planului de afaceri. Mai jos vei afla ce ar trebui sa contina structura planului de afaceri.

Redactarea propriu-zisa a planului de afaceri

Structura planului de afaceri: ce trebuie sa contina

Iata toate informatiile care trebuie curprinse in structura planului de afaceri:

Prezentarea ideii de afacere

Produse si/sau servicii

Analiza pietei si a concurentei

Strategie si implementare

Structura firmei

Planificarea financiara

Anexe

Modelul unui plan de afaceri GRATIS >>> Descarca aici!

Nu te lasam asa usor si te ajutam cu un model de plan de afaceri pentru a te apuca chiar acum de treaba. Descarca-l de aici.

In plus, te ajutam si cu informatiile necesare. Daca ai intrebari despre ce softuri ai avea nevoie pentru afacerea ta si informatii privind costurile de digitalizare, astfel incat sa iti faci un plan de cheltuieli cat mai realist. Daca, de exemplu, planul de afaceri este pentru un magazin online, noi iti dam toate informatiile despre ce presupune crearea unui eshop complet, cu soft de gestiune inclus, in doar doua saptamani. Vezi GHID COMPLET.

Acum ca esti convins, nu te mai retinem. Mult spor in redactarea unui plan de afaceri de succes. Nu uita, este GPS-ul tau catre destinatia dorita in business.

Realizarea unui plan de afaceri: SFATURI UTILE

Excel sau text? Si cat de lung sa fie? Sunt intrebari pe care le ai cu siguranta pe lista cand te gandesti la cum sa faci un plan de afaceri. Iti recomandam sa-l faci sub forma de text, cu grafice inserate, in Word sau PowerPoint si apoi transformat in PDF pentru o impresie buna in fata partenerilor de afaceri.

model plan afaceri
plan de afaceri

Planul de afaceri propriu-zis trebuie sa aiba cel mult 20-30 de pagini de informatii.

Pasul #1: Aduna toate datele esentiale

Inainte sa redactezi planul de afaceri, este important sa te documentezi despre piata pe care vrei sa lansezi propriul business si sa gasesti cifre esentiale, cum ar fi diverse preturi, costuri de productie, costuri de marketing. In acest pas, poti chiar sa ceri niste cotatii de pret de la furnizori, producatori sau agentii de marketing.

Pasul #2: Tine cont de structura planului de afaceri

Practic, atunci cand te apuci de scris, urmeaza structura planului de afaceri prezentata mai sus si detalieaza fiecare punct mentionat. Iti va fi mult mai usor sa te organizezi bine.

Pasul #3: Fa calcule estimative si realizeaza grafice de evolutie

Desi pot fi facute si in momentul in care ajungi la aceste puncte, calculele si graficele de evolutie estimative pot fi create inainte de redactarea propriu-zisa a planului de afaceri. Acest lucru simplifica munca privind crearea planului.

Pasul #4: Redacteaza planul de afaceri

Este pasul in care, dupa adunarea tuturor datelor, incepi sa scrii. Scrie simplu, scurt, concis, natural, fara exprimari sofisticate, pe intelesul tuturor si explica termenii specifici domeniului de activitate, necunoscuti de publicul larg.

Pasul #5: Revizuieste planul de afaceri

Este momentul sa recitesti textul pentru a corecta in cazul in care au scapat greseli de tastare sau sa adaugi informatii utile. De asemenea, adauga elemente de branding, daca exista, pagina de titlu, cuprins si pagina de incheiere, exact ca la o carte.

Desi poate fi redactat repede, fiind un proiect, planul de afaceri trebuie actualizat periodic, in functie de viitoarele intentii de dezvoltare a companiei.

5 motive pentru care un plan de afaceri dicteaza succesul firmei tale

Daca inca nu esti convins ca un scrierea unui plan de afaceri este esentiala, iata si 5 motive convingatoare, in special spre binele afacerii tale:

  1. Este obligatoriu in anumite situatii

Stim, am mai spus acest lucru. Insa este important sa vrei sa faci un plan de afaceri inainte sa fii constrans sa faci acest lucru si sa scapi astfel de acest task, care poate parea doar un proiect cerut de profesori la scoala.

Chiar daca nu exista un motiv care sa te constranga sa-l faci, cum ar fi aplicarea la fonduri europene sau pentru un credit, gandeste-te ca il faci pentru aceste situatii si atunci va fi mai simplu sa-l faci pur si simplu. Rezultatul: iti simplifica viata in planificarea si gestionarea afacerii.

2. Te ajuta sa iei deciziile potrivite

Avand totul clar in minte si pe hartie, devine floare la ureche sa iei decizii sigure, corente si sa eviti greselile la inceput in business. Asftfel, un plan de afaceri este mai mult decat niste pagini de Word trase la imprimanta, este directia ta in afaceri.

De exemplu, daca nu ai decis inca ce tip de produse sau servicii, la modul specific, vei vinde, intocmirea unui plan de afaceri te ajuta sa creionezi in minte cu cei vei atrage clientii. Mai mult decat atat, vei putea identifica exact, prin analiza concurentei, care e tot parte din planul de afaceri, cu ce tip de produse sau servicii ai sanse mai mari in business si cum le poti diferentia de competitori.

3. Te ajuta sa vezi realitatea asa cum este

Nu sunt multe de spus aici, dar un plan de business te ajuta sa analizezi piata, potentialul pe care are ideea ta de afaceri, de cati bani ai de fapt nevoie pentru a porni afacerea sau, eventual, pentru a te opri la timp si a nu pierde bani fara rost.

4. Iti da idei noi pentru a pune in valoare viitorul brand

In cele mai multe cazuri, ideile noi si ingenioase vin cand muncesti. Practic, in timp ce cauti informatii despre piata, produse sau servicii asemanatoare sau alte lucruri pentru a redacta planul de afaceri si, respectiv, cand scrii planul de afaceri, vei gasi perspective proaspete privind business-ul tau, elemente noi pentru produsele tale sau modalitati noi de promovare.

5. Un plan de afaceri te indeamna sa treci la actiune

Este simplu, redactarea unui business plan iti da si impulsul de a face lucruri, iti creeaza dorinta de a munci pentru visul tau, este o sursa de motivare in sine. Nu ai sa intelegi pana nu te apuci sa-l faci. In plus, este si suportul tau de organizare si gestionare. Practic, cand te pierzi in detalii, cand faci prea multe lucruri, revii la planul de afaceri si continui de unde ai ramas.

Inca mai stai pe ganduri?

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre