De ce robotii iti fac angajatii mai fericiti

robotii angajati
25 noiembrie 2021
Articole publicate

De ce conteaza ca oamenii sa fie fericiti, mai ales cand muncesc? Pe cine ajuta? Ne ajuta pe toti. Fericirea fiecarui om, in special la locul de munca, inseamna progres. Cand angajatii sunt mai multumiti, mai impliniti, deci mai fericiti, atunci evolueaza, au idei mai bune si sunt mai eficienti la job. Iar la aceasta evolutie contribuie lipsa de stres si placerea de a lucra care sunt generate de o alegere deja esentiala astazi: adoptarea robotolilor in business-uri, un ajutor real si accesibil care usureaza viata tuturor.

1. Ce sunt robotii in sec. 21

Robotii sunt orice tehnologie care indeplineste in mod repetitiv aceeasi sarcina cu precizie, fara erori si fara sa oboseasca. Robotii pot fi palpabili sau nu, pot fi o masinarie, o functionalitate, o automatizare sau inteligenta artificiala. Desi exista roboti care imita aspectul fizic al omului (vezi robotul Sophia), robotii secolului 21 care isi fac aparitia in campul muncii sunt tool-uri, functionalitati software care isi fac „treaba” mecanica pe un computer in timp ce angajatul face task-uri mai interesante sau mai creative pe acelasi computer sau in afara computerului (evenimente, intalniri cu clienti etc).

In secolul 21, robotii sunt scurtatura pe care oamenii o acceseaza (uneori din cateva click-uri) pentru a lucra mai rapid si pentru a scapa de anumite task-uri repetitive si plictisitoare. Sunt orice functionalitate care scapa angajatii de munca manuala. De exemplu, in loc sa introduca datele de pe o factura in mod manual (si eventual sa scrie si ceva gresit) in contabilitate, ei pot accesa un tool care „scaneaza” acea factura si transfera datele automat. In loc sa consume timp cu task-uri care nu aduc satisfactie angajatilor, ba chiar ii frustreaza, de ce sa nu le oferi un adevarat spriji, un „asistent” priceput care sa iti ajute angajatii si sa cresti astfel si retentia lor in firma (pentru ca devin mai multumiti de locul de munca), si business-ul tau per ansamblu?

1.1. Cand oamenii devin roboti…

Facand acelasi lucru, un robot nu capata experienta, nu isi dezvolta noi capacitati. Omul, in schimb, isi rafineaza abilitatile existente care nasc alte abilitati si tot asa. Dar, spre deosebire de robot, omul se plictiseste facand acelasi lucru si nu mai evolueaza. Aceasta e si o cauza a nemultumirilor adunate la un loc de munca, desi este practic locul unde oamenii isi petrec cea mai mare parte din zi si din viata. De aici rezulta nefericire si, implicit, blazare si scaderea productivitatii la job.

Practic, facand acelasi lucru zi de zi la birou sau in fabrica, omul devine robot. Devenind robot traieste fara bucurie, asteptand sa se incheie mai repede inca o zi de munca. Dar tu, ca un antreprenor vizionar, nu vrei astfel de angajati.

2. Ce sa le spui angajatilor tai, daca le este frica de roboti

Daca ar fi constienti, robotii ar fi frustrati din cauza ca nu pot face mai mult pe cont propriu, ca nu se pot autodezvolta prin invatare asa cum fac oamenii. Oamenilor le este frica de roboti, desi robotii sunt limitati si inferiori oamenilor. Un robot face doar ce este invatat, programat sa faca, nu poate face mai mult, nu isi poate imbunatati abilitatile cu care a fost dotat. Un robot functioneaza dupa o reteta prestabilita, nu stie sa gaseasca solutii in afara setului sau de abilitati presetate. Un robot nu are momente de „Aha!”, nu are momente de inteligenta sclipitoare, nu stie sa faca conexiuni si asocieri pentru a genera idei noi si a gasi rezolvari. Oamenii fac cu succes asta in mod natural. Spune-le asta angajatilor tai.

Oamenii sunt cei care creeaza roboti si ii doteaza cu abilitati fixe, care nu pot fi imbunatatite de roboti insisi. Oamenii creeaza roboti cu capacitati limitate si, totusi, tot oamenilor le este frica de roboti. Oamenii creeaza roboti ca sa le usureze viata, dar tot oamenilor le este teama ca vor fi inlocuiti de roboti. Oamenii nu pot fi inlocuiti de roboti pentru ca sunt mai inteligenti si gasesc solutii rapid in situatii neprevazute. Robotii nu pricep la asta. Oamenii, in schimb, sunt nascuti pentru a se adapta, a genera idei noi si a indeplini cu succes noi responsabilitati si noi joburi mult mai satisfacatoare. Spune-le asta angajatilor tai in timp ce pun robotii la treaba.

3. Cum devin angajatii mai fericiti datorita robotilor

Rolul robotilor este sa faca viata oamenilor mai usoara in orice context: cand platesti taxele, cand calatoresti, cand muncesti si altele. Desi ne obisnuim cu ei (pentru ca facem lucruri mai rapid) si nu apreciem in mod constient ca in lipsa lor am depune mai mult efort, robotii cresc nivelul de satisfactie in viata oamenilor sau, cel putin, elimina o parte din stres ceea ce automat lasa spatiu pentru fericire.

Angajatii devin mai fericiti pentru ca robotii fac un lucru esential: preiau din munca repetitiva si plictisitoare care ii fac se simta mai putin valorosi profesional. Astfel, apare o serie de efecte lor:

Robotii nu inlocuiesc niciun angajat. Insa imbunatatesc modul de lucru si le dau sansa oamenilor sa devina mai valorosi si mai apreciati oriunde ar lucra.

4. AVANTAJE IN AFACERI: de ce robotii cresc performanta angajatilor

Folosirea robotilor (adica a tehnologiilor care automatizeaza task-uri repetitive) in firma ta vine cu o serie de avantaje evidente:

Aparitia robotilor la locul de munca inseamna progres pentru oameni. Robotii nu anuleaza capacitatea de munca a oamenilor, nu ii inlocuiesc, in schimb oamenii nu mai evolueaza in lipsa robotilor. Robotii inseamna sansa oamenilor de a fi mai dezvoltati, mai evoluati, mai priceputi, mai inteligenti decat in trecut. Aparitia robotilor inseamna oportunitatea oamenilor de a crea noi modalitati de a trai, a munci si a evolua.

Prezenta robotilor inseamna ridicarea potentialului profesional al oamenilor la un nou nivel. Iar asta inseamna evolutie. Robotii reprezinta depasirea unei limite pe care nu ne inchipuiam ca o putem depasi. Odata depasita o limita imaginara ne indreptam prin ceea ce am invatat deja catre o noua limita care va fi si ea depasita prin noi capacitati umane, noi abilitati profesionale si noi inventii, descoperiri.

Oamenilor le este frica de roboti pentru ca nu cred ca vor fi in stare sa faca altceva decat ceea stiu sa faca si pentru ca nu se simt confortabil sa incerce lucruri noi. Dar potentialul uman este nelimitat si inca insuficient exploatat. Ca sa faca lucruri mai insemnate, mai valoroase si pentru ei, si pentru afacerea ta, angajatii trebuie sa renunte la cele care pot fi preluate usor de roboti. Ca sa avansezi in business trebuie sa predai munca de rutina robotilor si sa le dai angajatilor sansa sa preia responsabilitati care ii fac se simta mai importanti si mai apreciati.

Robotii nu inlocuiesc oamenii. Pur si simplu preiau din munca lor. Robotii nu inlocuiesc oamenii, doar le ofera oportunitatea de a face noi activitati si de a aduce rezultate mai bune in afaceri.

Ai nevoie de angajati? Cauta pe Jooble.org!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO