Dividende: ce sunt si cum functioneaza ca sursa de venit pasiv

ce sunt dividendele
10 septembrie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 5 minute
Articole publicate

Dividendele reprezinta plata profitului unei companii catre actionarii ce sunt eligibili. Acestea sunt o forma de venit pasiv de care actionarii se pot bucura atata timp cat companiile in care au decis sa investeasca fac profit.

La fel ca alte tipuri de venit, dividendele se incadreaza in categoria sumelor de bani care trebuie impozitate si care se supun unor legi si reglementari. De ce este o idee buna sa investesti in actiuni care iti pot aduce dividende? Deoarece acestea sunt o sursa de venit pasiv, pentru care nu trebuie sa dedici timp zilnic si nici macar saptamanal, care iti pot imbogati veniturile totale.

 Daca vrei sa stii mai multe despre impozitul dividendelor, monografia dividendelor si cum poti sa le obtii sau sa iti diversifici portofoliul daca ai deja, am pregatit pentru tine un scurt ghid care sa te ajute.

1. Ce sunt dividendele?

Ca sa intelegi mai bine ce inseamna dividendele conceptul acestora, trebuie sa te gandesti la felul in care sunt organizate companiile mari. Daca in cazul unui mic SRL, pe care doua persoane il infiinteaza, acestea vor lua acasa dividendele sau profitul, impartit in doua, in cazul multinationalelor sau altor companii mari, acest lucru nu mai este posibil. De aceea, atunci cand o companie mare este structurata in acest mod, in care profitul se imparte actionarilor sub forma de dividende, acestia vor primi lunar, trimestrial, bianual sau anual o cota din profitul firmei, cota ce se va supune unor reglementari si legi. Spre exemplu, in anumite situatii va trebui sa depui o declaratie unica pentru dividende si vei vedea ca politica de dividende poate diferi de la firma la firma.

Tipuri de dividente

 In functie de momentul in care se acorda dividendele, acestea ele pot fi:

2. Monografia dividendelor

Monografia dividendelor presupune evidentierea fiecarui pas contabil care trebuie realizat, de la stabilirea sumei de plata si pana la impozitarea, repartizarea si plata acestora. Indiferent ca este vorba de monografia dividendelor interimare sau de cea a celor acordate dupa realizarea situatiei financiare anuale, aceasta trebuie realizata de un expert contabil. Totusi, intelegerea felului in care dividendele functioneaza este utila atat pentru antreprenori, cat si pentru actionari, cei care le vor primi. 

Iata un exemplu sumar de monografie, pentru a intelege mai bine cum functioneaza acest sistem:

Firma XY urmeaza sa repartizeze intregul profitul pe anul 2015 catre actionarii sai, sub forma de dividende:

Pentru a realiza totul ca la carte, ajutorul din partea unor softuri specializate estepoate fi esential. Un program de contabilitate, un soft ERP, unul de tip Afaceri Noi sau un program de contabilitate PRO pot ajuta ca etapa de contabilizare si plata a dividendelor sa se faca exact ca la carte, fara surprize sau probleme.

3. Calculul dividendelor

Indiferent ca este vorba de dividende trimestriale, anuale, lunare sau de orice alt tip, inainte de acordarea lor, in etapa de monografie, trebuie sa se realizeze calculul acestora, mai exact ce suma de bani se va oferi actionarilor sub forma de dividende.

 Desi exemplul de mai sus foloseste repartizarea intregului profit, acest lucru nu este normal si rareori este incurajat. In realitate, firmele impart doar o anumita parte din profit ca dividende. Daca atunci cand cauti sa investesti in actiuni gasesti firme care repartizeaza 100% din profit catre actionari, nu te grabi sa cumperi, ci intereseaza-te mai bine despre companie.

 Iata cateva detalii despre cum sa iei in considerare procentul din profit oferit actionarilor, atunci cand vrei sa cumperi dividende:

 Pentru investitii pe termen lung, alegerea unei companii care acorda dividende insumand 35%-50% sau 55%-75% din profit ar reprezenta cea mai buna optiune. Companiile care ofera 75%-95% sau mai mult pot fi atractive pe termen scurt, insa volatilitatea lor aduce riscuri pentru investitori.

4. Distribuirea dividendelor

 Definitia dividendelor implica distribuirea unei parti a profitului unei companii catre actionarii eligibili. Exista atat dividende in natura, cat si in bani, insa in ziua de astazi cele mai populare si folosite sunt cele in bani.

 Iata cum se distribuie dividendele si ce inseamna dividende distribuite:

5. Plata dividendelor

Plata dividendelor se face dupa ce toate calculele contabile sunt gata si se poate face in numerar, in contul bancar sau in natura. Daca suma depaseste un anumit plafon, atunci plata integrala in numerar nu mai este posibila, asa ca atunci cand alegi sub ce forma vrei sa primesti dividendele, ia in considerare acest aspect.


Cand se pot repartiza dividendele? De obicei, dividendele se pot repartiza odata ce situatia financiara finala sau, cel putin, situatia financiara interimara este gata. Anumite companii platesc dividendele anual, unele trimestrial, iar altele bianual. Daca tu detii un SRL si alegi sa primesti profitul sub aceasta forma, atunci tu vei putea alege cand anume sa il primesti, anual, lunar sau la un alt interval de timp. De asemenea, daca alegi plati fragmentate pentru dividende, atunci este posibil sa nu le primesti in acelasi timp pe toate. Spre exemplu, vei primi intai partea in numerar si apoi partea de bani transferata prin banca.

6. Impozitul si inregistrarea dividendelor

 Daca primesti sau iti doresti sa investesti pe viitor in actiuni care iti vor aduce dividende, iata ce trebuie sa stii despre inregistrarea si impozitarea lor:

 Acum ca ai aflat ce impozite se platesc pe dividende, trebuie sa stii si cine are dreptul la acestea si cum se pot cumpara:

Dividendele nu sunt foarte usor de inteles, insa cu putina rabdare poti afla tot ce ai nevoie sa stii despre acestea pentru a face primii pasi in investitii pe termen lung. De asemenea, dividendele sunt un subiect de interest si pentru antreprenori sau intreprinzatori, deoarece acestia incaseaza veniturile in anumite cazuri sub forma de dividende. Alteori, ele pot fi importante pentru cei care vor sa isi extinda companiile si sa ofere o cota parte din profit actionarilor. 

Din punct de vedere al gestionarii veniturilor din dividende, aceasta parte nu este deloc complicata, deoarece impozitul nu este responsabilitatea actionarului, contributiile la pensie nu sunt obligatorii, iar contributiile la sanatate insumeaza 10% si sunt necesare doar daca se obtin venituri totale anuale de peste 12 salarii minime pe economie.

Intrebari si raspunsuri frecvente despre dividende

  1. Ce sunt dividendele?

 Sunt cote din profitul companiilor, care se platesc regulat actionarilor, in functie de numarul de actiuni pe care le detin.

  1. Cand se acorda dividendele?

 Se pot acorda lunar, bianual, trimestrial, anual sau sub orice alta forma se decide in cadrul unei firme.

  1. Ce impozite se platesc pentru dividende?

 Se plateste un impozit pe venit de 5%, de care se va ocupa compania la care persoana fizica detine actiuni. Aceasta il va retine din suma totala si il va plati catre stat.


Sursa foto: shuttertock.com

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO