Freelancing-ul ca mod de organizare a muncii in plina revolutie tehnologica

freelancing
3 iunie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Citire: 5 minute
Articole publicate

Odata cu patrunderea tehnologiilor noi in toate domeniile vietii private si economice, paradigmele clasice ale relatiilor intre capital si munca, intre angajat si angajator si insusi felul, dar si locul muncii, sufera schimbari dramatice. Adaptarea la nou se petrece intr-un ritm ametitor si incearca din rasputeri sa tina pasul cu avansurile tot mai rapide ale evolutiei tehnologice. 

Daca in cazul primelor revolutii industriale, cu peste 100 de ani in trecut, adaptarea la noile mijloce de productie si a felurilor noi de munca s-a petrecut in intervale de timp relativ lungi, de zeci de ani, astazi, totul se petrece cu o viteza mult mai mare, locurile clasice de munca devenind, mai ales in domeniile care se bazeaza masiv pe comunicatii digitale si trafic de date, mobile si de la distanta.

Din aceasta perspectiva, conceptul de freelancing devine azi un fenomen tot mai raspandit in relatiile de munca, avand un rol ambivalent, atat in ceea ce priveste angajamentul pentru efectuarea unor servicii sau lucrari, cat si o afacere propriu-zisa. 

Despre acest concept, dar si despre avantajele si dificultatile de a fi freelancer vei afla mai multe detalii in acest articol.

1. Freelancing – afacere si loc de munca

Schimbarile masive din domeniul tehnologic, in special patrunderea internetului, miniaturizarea si portabilitatea, au schimbat deja, in numai cativa ani, modul clasic de activitate in toate domeniile economiei. Comunicarea in timp real si posibilitatea de fi prezent, virtual, in orice loc de la Glob si la orice ora, sunt premise ale unei economii aproape in totalitate globalizate, dar constituie si bazele fundamentale care au dus la dezvoltarea unui nou concept economic: economia “gig”.

1.1 Ce inseamna freelancing-ul?

Conceptul de “gig” este derivat din industria muzicala sau a teatrului si semnifica un angajament sau un show pe care artistii il au pentru un spectacol anume. Termenul a fost preluat si generalizat la scara larga, iar astazi desemneaza, practic, intreaga lume a freelancing-ului.

Intr-o economie de tip gig, un numar vast de oameni lucreaza in mod part-time sau temporar ori pe baza de proiect, sub forma unor contractori independenti. Principalul rezultat al unui astfel de sistem de relatii munca-bani este disponibilitatea unor servicii mai ieftine, mai eficiente. Exemplele din lumea de azi sunt nenumarate, serviciile de car sharing sau inchirieri de apartamente sau case, de livrari la domiciliu a alimentelor sau comenzilor de la restaurante fiind doar cateva dintre exemplele deja bine stabilite in circuitul normal al vietii moderne. 

Cel mai important efect al acestui tip de economie care pare ca preia, pe zi ce trece, o parte tot mai mare a economiei globale, este trecerea de la munca traditionala la freelancing. Deja, o mare parte din statistici arata in mod clar ca cei care au inceput deja sa lucreze in acest sistem nu au planuri de a reveni inapoi la modul clasic de munca. 

Pe de alta parte, orasele, unde infrastructura tehnologiei moderne, in special a internetului, este mult mai dezvoltata decat in restul teritoriilor, tind sa detina cele mai dezvoltate servicii si devin veritabile hub-uri de generare a economiei de tip nou. 

Freelencing-ul, sau munca pe cont propriu intr-o astfel de economie, cuprinde deja o mare paleta de activitati. Acest tip de munca poate varia de la a fi sofer pe propria masina in timpul liber si a oferi servicii de ride-sharing sau de la livra mancare comandata, pana la pozitii de inginer de sistem sau programator. 

1.2 Avantajele freelancing-ului

Angajatorii beneficiaza din plin de aceasta noua modalitate de desfasurare a lucrurilor in domeniul economiei, deoarece, pe de o parte nu mai sunt limitati la a angaja oameni care se afla in proximitatea geografica a sediilor fizice. De asemenea, dezvoltarea continua a tehnologiei computerizate a atins deja un punct in care acestea pot lua cu relativ succes locul omului in anumite domenii sau faciliteaza tot mai mult ca oamenii sa poata lucra de acasa sau din orice alta locatie la fel de eficient sau chiar mai bine decat o faceau in mod clasic, cu prezenta fizica.

Freelancing-ul ofera posibilitatea firmelor care nu-si permit sa aiba angajat full-time, mai ales din cauza taxelor si costurilor fixe implicate pentru a beneficia de munca unor persoane calificate in regim part-time sau pe baza de proiect in sferele de activitate si la timpul la care au mai multa nevoie.

In ceea ce priveste angajatii, oamenii simt deja nevoia de a-si suplimenta veniturile, pentru a atinge un standard de viata dorit. De asemenea, reorientarea in cariera, chiar si de mai multe ori pe parcursul perioadei de activitate, a devenit azi un factor de progres, iar freelancing-ul ofera multiple posibilitati in acest sens, la o scara generala. 

Avantajul pentru cei care fac pasul catre freelancing este ca nu trebuie sa renunte definitiv la jobul actual, standard. Ca freelancer, poti lucra oricand ai timp, nefiind conditionat decat de livrarea unui anumit rezultat sau serviciu catre clienti. De aceea, este o activitate care se poate efectua in timpul liber, la inceput. Dupa o perioada de timp, daca lucrurile merg bine, se poate lua decizia de a lucra full time doar in acest sistem. Insa trebuie retinut ca veniturile unui freelancer pot fluctua de la o luna la alta si, de asemenea, acesta trebuie sa se ocupe de toata paleta de activitati ale unei firme veritabile: promovare, gasirea clientilor, negociere, contractare, organizarea muncii, livrarea rezultatelor, facturare si evidentele contabile.

Majoritatea freelancerilor isi cauta si gasesc de lucru cu ajutorul internetului, mai ales prin intermediul platformelor special construite pentru acest scop, care aduna zeci de milioane de utilizatori. Retelele sociale sunt o alta metoda de promovare si de cautare a joburilor pentru aceasta categorie de lucratori.

Un fapt demn de luat in seama este ca majoritatea freelancerilor cauta sa-si imbunatateasca permanent nivelul de educatie si pregatire, pentru a ramane relevanti pe piata muncii si pentru a tine ritmul cu transformarile tot mai rapide in tehnologie. Desigur, acest mod de lucru este adoptat, in mare parte, de persoanele cu varste mai mici – peste 50% din generatia Z (cei nascuti in anii 1990) prefera modul de lucru ca freelanceri azi. Procente destul de mari (40%) sunt insa si in cadrul generatiilor Millenials (nascuti in anii 1980) si X (nascuti in anii 1960-1970), cu un procent de 30%, conform studiilor statistice actuale.

2. Freelancing in Romania – oportunitati si domenii de activitate

Romania este unul dintre statele care beneficiaza de o puternica infrastrucura de internet, cel putin in ceea ce priveste internetul fix, prin cablu. Astfel, tara noastra ocupa un onorabil loc 5 mondial la nivelul anului 2020, cu o viteza medie de download de peste 150 Mbps. Doar tari precum Thailanda, Elvetia, Singapore si regiunea speciala administrativa a Chinei, Hong Kong sunt, in ordine crescatoare, detinatoare ale unei viteze superioare a internetului. 

Din acest punct de vedere, Romania poate fi privita ca o locatie propice pentru freelancing si lucrul in sistem remote. 

Ca parte a economiei globale, Romania este o zona din care se poate lucra in sistem de freelancing atat pentru companii care au sediul fizic local, cat si pentru firme aflate la mii de kilometri distanta. 

Cele mai interesante domenii care sunt pretabile pentru munca remote si in regim de freelancer sunt: 

Pe de alta parte, contabilii care lucreaza in regim de freelancer pot sustine activitatea pentru mai multe firme, asigurandu-si astfel o sursa solida de venituri, mai ales daca apeleaza la programele de tipul CIEL pentru contabili, de un real folos pentru optimizarea si fluidizarea tuturor aspectelor legale si operationale ale domeniului.

3. Ce inseamna freelancing din punctul de vedere al taxelor si regimului contabil?

Desigur, freelancing-ul nu este legat doar de conexiunea la internet, insa tehnologia faciliteaza mult aparitia, dezvoltarea si cresterea afacerilor micilor intreprinzatori. Astfel, soferii care ofera curse in regim de ridesharing, cei care livreaza bunuri sau comenzi de la restaurante, beneficiaza de platforme dedicate online prin care isi desfasoara activitatea, atat cu partea de clientela, cat si cu cea legata de facturare (foloseste un program de facturare gratuit) si mentinerea unei evidente. 

Freelancerii au obligatia de a plati taxe, la fel ca orice firma sau persoana care incaseaza venituri din munca sau din comert. Cei care efectueaza activitate in regim de freelancing se pot organiza din puncte de vedere fiscal fie ca PFA (persoana fizica autorizata), fie ca PFI (persoana fizica independenta) sau chiar ca un SRL, forma de organizare depinzand de sumele pe care freelancerul le obtine anual, fiecare dintre aceste entitati avand avantaje si dezavantaje ce trebuie bine cantarite pentru o optimizare fiscala buna. 

Contabilitatea pentru PFA si PFI se tine in partida simpla, pe cand cea a unui SRL trebuie tinuta conform normelor legale in partida dubla, unde vei avea nevoie de serviciile unui contabil. 

In plus, prestatorii de servicii in regim de freelancing au la dispozitie programe complexe de contabilitate, precum CIEL pentru companii mici, care include un soft de facturare complet gratuit, cu emitere nelimitata de facturi, care sunt apoi stocate in cloud. Tehnologia moderna permite facturarea de pe telefon, tableta sau laptop, fiind de un real folos, mai ales pentru freelancerii care se afla mereu in miscare si care nu doresc sa investeasca de la inceput bani in programe suport ale activitatii lor.   

In concluzie, freelancing-ul este un model de organizare a muncii care deja isi pune o amprenta tot mai vizibila in ansamblul economiei globale, transformand-o, cel putin in parte, intr-o economie de tip gig. Impactul tehnologiei moderne este cel care a condus catre aceasta evolutie si ramane de vazut cum va evolua economia si piata muncii in viitorul apropriat, deoarece lumea intreaga se afla in plina revolutie tehnologica.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO