Managementul firmei – strategii de dezvoltare pentru afacerile la inceput de drum

Managementul firmei
7 iulie 2021
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Managementul firmei este reprezentat de totalitatea actiunilor pe care managerul unei intreprinderi le realizeaza, avand drept scop asigurarea succesului economic al acesteia. Aceasta activitate este una complexa in conditiile economiei actuale, foarte competitiva si indreptata spre globalizare. Daca la inceputuri se punea accent mai ales pe dimensiunea economica a managementului, in prezent se discuta din ce in ce mai mult despre managementul organizational si despre cel al dezvoltarii. 

Practica a aratat ca o afacere care nu se dezvolta nu are succes, fiind, la un moment dat, eliminata de pe piata din cauza neadaptarii la climatul economic si complacerii intr-o situatie confortabila. Din aceasta cauza, orice business trebuie sa se axeze pe punerea la punct a unui plan de dezvoltare organic, care sa asigure succesul economic si, implicit, cresterea profitului. 

In articolul de mai jos, vei afla ce este managementul firmei si care sunt functiile sale, precum si cateva strategii de dezvoltare usor de pus in practica, mai ales de catre intreprinzatorii care si-au infiintat afacerea de scurt timp si care doresc sa se extinda.

1. Ce este managementul firmei?

Multa vreme, conducerea afacerilor s-a facut intr-un mod intuitiv, succesul firmelor avand la baza, de cele mai multe ori, capacitatea nativa de gandire in ansamblu a antreprenorilor. Marile averi ale secolelor trecute au fost realizate, in parte, datorita norocului sau a imprejurarilor favorabile. In ultima vreme, insa, managementul s-a individualizat ca stiinta economica de sine statatoare, modul de conducere bazandu-se din ce in ce mai mult pe formule exacte si pe folosirea informatiilor cat mai corecte pentru luarea deciziilor. 

In secolul XX s-au cristalizat mai multe scoli de management, precum cea nord-americana, bazata pe pragmatism si pe importanta absoluta a profitului sau cea britanica, in care planificarea viitorului este primordiala, iar conducerea se afla in mainile unui numar relativ redus de decidenti. Mai pot fi amintite si scoala germana, care are printre prioritati relatiile stranse cu sindicatele, scoala franceza, in care vitale sunt parteneriatele cu institutiile statului si unde firmele sunt mai putin centralizate si cea italiana, in care exista o diferenta majora intre managerii angajati si cei care conduc afacerile private personal. 

Persoanele aflate la conducerea firmelor, indiferent de numarul de angajati si de bugetul anual, ar trebui sa urmareasca in activitatea lor implementarea a patru functii manageriale de baza:

2. Managementul strategic al firmei – solutia dezvoltarii afacerilor

Debutul unei afaceri, desi plin de riscuri, nu este cea mai dificila parte a evolutiei unei firme. De cele mai multe ori, un business la inceput de drum are un numar mic de angajati si o productie limitata, iar deciziile manageriale nu sunt foarte complicate. Problemele apar la atingerea momentului in care afacerea initiala are succes si se trece la etapa a doua, cea de dezvoltare si extindere. 

Aici lucrurile devin complexe, deoarece numerosi antreprenori nu au studii economice de specialitate si nu cunosc realitatile economiei globale, in care activeaza multinationale cu zeci sau sute de mii de angajati, care au compartimente specializate in acest domeniu. Exista anumite strategii pe care managerii cu experienta relativ redusa le pot implementa pentru a creste sansele de profit si pentru a face din businessul lor unul de succes la nivel national sau chiar international. 

Inovatia a constituit intotdeauna un bun mijloc de a beneficia de cele mai noi tendinte in lumea business. Cel mai inovator element este, in ultimii ani, folosirea inteligentei artificiale in acest domeniu, prin implementarea si folosirea softurilor specializate in afaceri, dezvoltate in tarile cu experienta mare in administrarea afacerilor. 

Softuri de acest tip au fost dezvoltate si in Romania, unul dintre cele mai de succes fiind asistentul de business Ciel ERP, primul software pentru planificarea resurselor care are incorporata inteligenta artificiala. Un astfel de asistent inteligent poate sa preia mare parte din muncile repetitive, pe care un manager trebuie sa le realizeze zi de zi si sa-i lase astfel mai mult timp pentru deciziile importante. Avantajele softului sunt reprezentate si de reducerea costurilor, cresterea productivitatii si economia generala de timp a angajatilor esentiali din firma. 

Specialistii in economie recomanda firmelor in dezvoltare un parcurs economic bazat pe urmatoarele elemente:

In concluzie, managementul afacerilor, atunci cand este realizat intr-un mod corect si stiintific, poate sa reprezinte baza pentru progresul unei afaceri solide si cu perspective foarte bune de evolutie pe piata economica nationala si internationala.

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO