MLM – Cum sa avansezi in lumea afacerilor pornind de la un business mic

ce inseamna MLM
23 martie 2022
Antreprenor, Co-owner Ciel România
Articole publicate

Cum sa avansezi in lumea afacerilor pornind de la un businesO afacere de tip MLM este foarte potrivita pentru persoanele care au la dispozitie un timp suplimentar pentru a se ocupa de gestionarea vanzarii de produse. In general, persoanele care se implica in astfel de afaceri sunt studenti, pensionari, casnice sau pur si simplu persoane care au mai mult timp liber la dispozitie. Sa incepi un business de tip MLM nu este foarte greu, insa ai nevoie de cunostinte minime despre afaceri, contabilitate si legislatie sau de un soft simplu de contabilitate, adecvat pentru acest tip de activitate. Conform statisticilor, majoritatea persoanelor care prefera afacerile de tip MLM sunt de sex feminin.

1. Ce inseamna MLM

MLM este un acronim pentru Multi Level Marketing, un sistem bazat pe vanzari directe, in care fiecare persoana implicata poate avansa pana in punctul in care sa primeasca si/sau doar un venit pasiv.

Insa pentru a ajunge la acest nivel, trebuie ca mai intai sa te ocupi chiar tu de comercializarea produselor sau serviciilor in cauza. Iar pentru asta, vei avea nevoie sa tii o evidenta a comenzilor, vanzarilor si incasarilor.

Vei incepe, asadar, prin a face vanzare directa catre clienti pe care va trebui sa ii gasesti chiar tu. Ideal este sa iti formezi o retea de clienti fideli, iar apoi sa iti creezi propria ta echipa formata din persoane recrutate in acelasi scop. Prin includerea altor persoane in afacere, vei beneficia de comisioane suplimentare.

Revenind la vanzarea directa, poti face acest lucru mai intai prezentand produsele sau serviciile familiei si prietenilor tai. Fie ca este vorba despre cosmetice, suplimente alimentare sau produse de uz casnic, este foarte probabil ca o parte dintre cunoscutii tai sa cumpere direct de la tine, pentru a te ajuta sa cresti in acest domeniu.

Apoi, poti aplica propriile tale metode de promovare: fie direct, fie prin intermediul retelelor de socializare.

De retinut este ca vei beneficia de suport si instructaj din partea persoanei care te-a inclus in acest circuit de business, ceea ce iti va fi foarte util in desfasurarea activitatii.

In Europa, una din 7 persoane este implicata in comertul MLM, iar cifrele sunt in crestere, ceea ce arata faptul ca acest domeniu este unul de succes, aflandu-se in plina dezvoltare.

2. Cum sa gestionezi usor si eficient un MLM

Viitorii antreprenori aflati la inceput de drum vor fi, astfel, in situatia in care sa capete cunostinte minimale de facturare, gestiune si contabilitate. O alternativa foarte utila in astfel de cazuri poate fi CIEL Start, un soft care te ajuta sa faci toate aceste lucruri cu usurinta, fiind special conceput pentru persoanele aflate la inceput de drum in lumea afacerilor. Investitia este minima: 10 euro pe luna, dar ai un avantaj si in faptul ca in primele 90 de zile de la achizitionare il poti folosi gratuit.

Pentru afacerile mai complexe, de mai mare avergura, poti opta pentru un soft de tip CIELITO, care poate indeplini cu succes rolurile unui asistent personal-robot, in privinta operatiunilor contabile.

Marketingul multi-nivel este in general o sursa de venit suplimentar si mai rar un domeniu care iti va asigura venituri foarte consistente. Dar totul depinde, in ultima instanta, de dorinta si determinarea cu care iti vei urmari scopurile. insa nu trebuie sa te astepti ca acest lucru se va intampla peste noapte.

Este important, de asemenea, ca inainte sa te implici si sa investesti intr-un astfel de business, sa te informezi foarte bine cu privire la compania respectiva. Vei evita in acest fel sa fii indus in eroare de falsii comercianti sau reprezentanti.

Odata ce te-ai asigurat ca este vorba despre un angajament serios, alcatuieste-ti un plan de business si o strategie de comunicare si promovare. Odata pornita in directia corecta, afacerea ta va avea mai multe sanse de crestere.

Totusi, in jurul afacerilor de tip MLM s-au iscat si multe controverse. Cert este ca este esential sa tratezi cu precautie orice propunere de acest fel pe care o primesti. Cauta sa afli cat mai multe informatii despre produse, despre sistemul de lucru, proceduri, profituri etc. apoi, fa o simulare de business, calculeaza cat ai putea castiga comparativ cu suma pe care o ai de investit si iti vei putea face o imagine mai clara despre asteptarile pe care le poti avea.

Asadar, fii realist, analizeaza toate datele, iar daca te-ai convins ca merita sa te implici intr-un MLM, asigura-te ca ai la dispozitie toate instrumentele necesare pentru a-ti face aceasta activitate cat mai placuta, usoara si profitabila!

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO