Modificari in Codul Muncii: in ce situatii risti amenzi ca angajator

modificari codul muncii
12 octombrie 2021
Articole publicate

Asa cum probabil ati aflat, incepand cu data de 20 octombrie 2021 vor intra in vigoare cateva modificari aduse Codului Muncii prin Ordonanta de Urgenta nr.117 /2021, publicata in Monitorul Oficial nr.951 din 05.10.2021. Conform preambului ordonantei, nevoia unor modificari si clarificari aduse acum si nu mai tarziu au venit din faptul ca elementele care au stat la baza scrierii ordonantei “se constituie intr-o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare nu poate fi amanata”.

Haideti sa vedem impreuna care sunt acele elemente si ce modificari au fost aduse Codului Muncii prin Ordonanta de Urgenta nr.117/2021.

O sa incepem cu noutatea adusa Codului Muncii, si anume, notiunea juridica de “munca subdeclarata”.

Cat este amenda pentru incalcarea legii

Art. 152. – In sensul prezentei legi, munca subdeclarata reprezinta acordarea unui salariu net mai mare decat cel constituit si evidentiat tn statele de plata a salariilor si in declarația lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale.”

“La articolul 260 alineatul (1), dupa litera e4) se introduce o noua litera, litera e5), cu urmatorul cuprins:

„e5) acordarea unui salariu net mai mare decat cel evidentiat in statele de plata a salariului si in declaratia lunara privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, transmisa autoritatilor fiscale, cu amenda de la 8.000 lei la 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat in aceasta situatie, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 lei;”.

Asadar, daca autoritatea aflata in control descopera ca salariatul, in loc sa primeasca salariul net de 2.000 lei conform statului de plata si a datelor din declaratia 112, primeste un salariu mai mare nefiscalizat ca atare conform legilor salarizarii, atunci fapta se incadreaza la munca la gri, respectiv munca subdeclarata. Aceasta constituie contraventie si este amendata cu sume cuprinsa intre 8.000 lei si 10.000 lei pe salariat, dar nu mai mult de 100.000 lei per total.

Ramane de vazut cum vor verifica organele de control si mai ales cum vor dovedi munca subdeclarata, altfel decat prin declaratiile salariatiilor. Masura, desi corecta si pornind de la o idee buna, pare totusi in practica a fi o usa deschisa spre multe viitoare procese.

Un alt aspect nou introdus in modificarile publicate saptamana trecuta vizeaza intarzierea platii salariului cu mai mult de o luna, fapta pentru care la art. 260 din Codul Muncii, contraventii, s-a introdus o litera noua, astfel:

“s) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 166 alin. (1) cu mai mult de o luna, de la data de plata a salariului, stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 de lei pentru fiecare persoana careia nu i s-a platit salariul, cu exceptia situatiei in care angajatorul se afla sub incidenta Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa, cu modificarile si completarile ulterioare.”

Interesant la aceasta modificare este ca, desi in preambul se specifica ca actualul context generat de pandemie a creeat dificultati atat angajatorilor, cat si salariatilor, totusi, la finalul frazei este mentionat ca cei care sunt avizati pentru protectie sunt exclusiv salariatii. Putem doar sa speram cu totii ca protectia si ajutorul pentru angajatori se vor concretiza in plati mai rapide pentru dosarele de somaj depuse, a sumelor de recuperat pe concediile medicale si altele.

Celelalte articole din Ordonanta de Urgenta 117 nu sunt noutati, ci doar niste modificari a unor reglementari deja existente.

Munca efectuata de salariatii cu contract individual de munca cu timp partial, peste timpul specificat in contract, care intra in capitolul mare de “munca la gri” va fi sanctionata incepand cu data de 20 octombrie 2021, conform art. 260, astfel:

“La articolul 260 alineatul (1), litera e3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

e3) primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati cu depasirea duratei timpului de munca stabilita in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, cu amenda de la 10.000 lei la 15.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei;”.

Ultima modificare adusa de ordonanta este clar in folosul angajatorilor, mai ales in acest context pandemic. Fluxul de productie este grav afectat de multele concedii medicale legate de Covid si care pot sa apara si la o intreaga echipa, blocand astfel activitatea. Acestia au acum la dispozitie o perioada mai indelungata pentru acordarea zilelor libere platite pentru angajatii care au prestat munca suplimentara.

Art. 122. – (1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 90 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

Acestea sunt modificarile aduse Codului Muncii de Ordonata de Urgenta 117/2021. Cum spuneam si la inceputul articolului, ele vor intra in vigoare incepand cu data de 20 octombrie 2021, adica la 15 zile dupa publicarea Ordonantei in Monitorul Oficial.

Orice modificare legislativa care este de interes larg o veti gasi implementata, ca si pana acum, in aplicatiile CIEL.  

Ti-a placut articolul? Da-l mai departe pe:
Solutii pentru
contabili
Solutii pentru
antreprenori
Recomandarile clientilor
Recomandarile noastre

Suntem prima companie din Romania specializata in solutii software financiar-contabile la cheie, insotite de servicii profesionale de Asistenta Tehnica. De peste 25 de ani, dezvoltam cele mai performante programe de contabilitate, gestiune comerciala, salarii, imobilizari, audit, revizuire si facturare. In completarea aplicatiilor software stabile, usor de utilizat, perfect adaptate afacerii tale, iti asiguram cele mai complexe servicii de Asistenta Tehnica. Cei peste 25 de ani de experienta inseamna:
  • Peste 50 000 de utilizatori;
  • Peste 150 de proiecte educationale si de responsabilitate sociala;
  • Cele mai bune aplicatii software financiar-contabile din 1991;
  • Cel mai vandut software de contabilitate din Romania;
  • Cel mai performant software financiar-contabil integrat: CIEL V7;
  • Cel mai complex portofoliu de servicii;
  • Solutia completa pentru gestiunea afacerii tale.

span itemprop="telephone">021 9341

Email:ciel@ciel.ro

Bulevardul Unirii, Nr.11, sector 4,040102 Bucuresti RO